Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоум офисът постави редица предизвикателства пред бизнес лидерите

Милена Хаджииванова
Снимка: Личен архив
Емоциите и преживяванията ни са на преден план днес повече от всякога. Как управлението на преживяванията на служителите и ангажирането им с темите за устойчиво развитие помага за задържането на талантите и за повишаването на принадлежността им към дадена компания, е въпрос, чието решение много специалисти по управление на човешките ресурси търсят.

 “Имахме интересна година - както в бизнеса, така и по отношение на управлението на хората в компаниите. Много предизвикателства има. Изведнъж се оказахме в ситуация, в която хората трябва да бъдат по къщите си, но в същото време да бъдат управлявани, така че да постигат бизнес цели”, казва Милена Хаджииванова, член на УС на Българската асоциация за управление на хора.

Според нея тези предизвикателства са към лидерските екипи, които трябва да пренасочат мисленето си към дигиталната среда и да намерят начин да стимулират хората, които са си вкъщи, да дават максимума от себе си.

В работата от разстояние, това, което възниква като основен дефицит са взаимоотношенията. Когато през март 2020 г. минават на дистанционен режим на работа, Милена Хаджииванова разказва, че са направили проучване, според което служителите изпълняват целите си, някои дори посочват, че са свръх продуктивни, което пък в дългосрочен план отваря темата за професионалното прегаряне.

“Като ходим на работа има динамика на действията, разговори, които позволяват мозъка ни да си отпочине, когато си съсредоточен пред компютъра вкъщи, прегарянето фокусът, който имаш върху задачите в дългосрочен план застрашава психичното здраве, дори”, допълва Хаджииванова.

 За решаването на този проблем, в края на лятото, когато много собственици на бизнес разбират, че този модел на работа няма да е за два месеца, а дългосрочна промяна към която трябва да се адаптираме, са въвели програми за психично здраве на своите служители, как хората да оцелеят в тези нови условия.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

15-а "Вечер на добродетелите" осигурява подкрепа за стотици деца през 2025 г.

"На децата си трябва да дадем две неща: първото са корени, а второто – криле." Тази мисъл на Йохан Гьоте е дала наслова на 15-ата  Вечер на добродетелите , която фондация "За нашите деца" организира тази вечер. "Корените можем да осигурим с добро семейство, добра среда. Там от семето може да се разлисти дървото на талантите и..

публикувано на 21.10.24 в 13:08

Изкуственият интелект свързва бизнес и студенти по най-добрия начин

Освен кариерните центрове, HR отделите и фирмите посредници за намиране на работа, в България пазарът на труда вече има нов силен помощник. Това е платформата OMNI Human Development, задвижвана от мощта на ИИ (изкуствен интелект). Тя може да помага на студентите да открият най-подходящия работен ангажимент и същевременно съдейства на бизнеса..

публикувано на 21.10.24 в 11:50
Кирил Маричков

Хамлетовците Кирил Маричков и Николай Волев

Няколко ценни записа от Златния фонд на Българското национално радио ни връщат в предаването "Радиокафе“ отново към спомена за фронтмена на група "Щурците" – Кирил Маричков, и кинорежисьора Николай Волев – две големи имена в българската култура, които България загуби в рамките на няколко дни. Отидоха си двама хамлетовци в нашата рок музика и кино...

публикувано на 21.10.24 в 11:44

ВиК, уличната мрежа и транспортната свързаност са сред актуалните проблеми на Панчарево

От началото на следващата седмица в столичния район започва кампания за премахване на ненужните кабели по улици и сгради и дейности за подобряване на електрозахранването. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на Панчарево Евгения Алексиева (▼). Тя припомни, че това е районът в София с най-голямата територия – има вилни зони и 10..

публикувано на 21.10.24 в 09:37

Слънчево, но с есенни температури

Днес ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността, средна и висока, ще има над крайните западни райони. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 15° и 20°, в София – около 18° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен предимно северен вятър. Максималните..

публикувано на 21.10.24 в 07:15

Деца играят вън

Днес предаването е в Шесто основно училище в София, темата е за достъпността в извънучебно време на училищните дворове , а първи гости са Мая Цанева от сдружение Безопасни детски площадки и Диана Андреева, експерт образование, Национална мрежа за децата: Мая Цанева : "Имаме нужда от повече добри примери и положително мислене - това, което е..

публикувано на 20.10.24 в 10:06
Павел Златаров

Моцарт и Менделсон в „Светлини и сенки“ на квартет Филхармоника

Павел Златаров е концертмайстор на Софийската филхармония. Но същевременно е първа цигулка в квартет Филхармоника , който вече няколко години представя своите добре обмислени и задълбочено представени програми пред публиката. В състава на квартета са още Милена Златарова (водачка на виолите в СФ), Ана Иванова, която е помощник - концертмайстор и..

публикувано на 19.10.24 в 20:21