Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кюфтетата - дар от боговете за всички народи

Отбелязваме Международния ден на кюфтето

Снимка: facebook.com/QFtetaria

Кюфтетата са дар от боговете - открити са рецепти за тях в антични китайски, арабски и римски текстове. Най-старата рецепта за кюфтета е открита в текстове от 221 г.пр.Хр. в Китай.

В I век сл. Хр. пък са открити различни версии на кюфтетата в "Апициус" - Римска готварска книга. През 1880 емигранти от Италия запознават САЩ със спагетите и кюфтетата.

На всеки език има различна дума за кюфтета: на датски са фрикадели, на арабски - кофтех, на италиански - полпетте, а в мексиканската кухня са познати като албондигас. Каквото и да е наименованието обаче е сигурно, че тези апетитни топки от мляно месо и различни подправки, са обичани от всички.

Всяка култура има свой собствен прочит за направата им. Те могат да са направени от телешко, свинско, говеждо и пилешко месо, но също така и от риба, както и вегетариански.

“Едно от характерните неща е, че вкарваме сушени плодове в каймата на кюфтетата. Има свински кюфтета със сушена боровинка, със стафида. Има също панирани кюфтета с цедено кисело мляко, има и телешко кюфте с ананас.

Най-странният продукт е сладолед с кюфтета, който представлява сладка фунийка от сладолед, намазана със сос от сирена и кюфтета с боровинки, като се добавя и яйце. Доста странно изглеждащо е за кюфтета”, казва Иван Николов - собственик на емблематично място за кюфтета в София.  

Най-стандартното кюфте е т.нар. софийски стандарт - обикновено свинско кюфте с лук магданоз и подправки на скара. Традиционни са и домашните пържени кюфтета, както и нервозно кюфте, което обаче е с люта чушка. За вегетарианците пък има кюфтета от тиквички, както и класически картофени кюфтета.

Чуйте повече в разговора на Мария Бояджиева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със следните теми: След вота за недоверие Засега единственото безспорно преимущество на..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и всичко необходимо за голямо музикално събитие. Място за 1000 палатки, отделно и за каравани, паркинг. Ще..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема ръководния пост макар и временно, но дава заявка, че ще поддържа активна комуникация с тях. Засега..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе петото издание на поредицата за технологии, бизнес и наука Tech Park Talks ...

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият регулатор. Друга тема е веригата от производител до краен купувач", каза още председателят на ДКСБТ. Той..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва невидимата, но интегрална природа на труда – по-специално работата, която остава недооценена или..

публикувано на 07.04.25 в 15:01