Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Иван Манчев: Най-добре готви този, който го прави със сърце

Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната

Снимка: smartmoney.bg
“Най-добре готви този, който го прави със сърце”, казва шеф Иван Манчев. Според него професионалните готвачи в повечето случаи са мъже, но когато става дума за домакинско готвене - жените се справят по-добре, защото готвят всеки ден, а мъжете готвят по-скоро като хоби.

“Вкусът се изгражда и се развива. Моите родители са ме хранили страхотно, моят вкус е по българския начин, но от друга страна има хора, които обичат по-различна храна, която са изживели с пътуване например. Всичко е въпрос на изживяване, на мисъл и отношение към храната", казва той.

Шеф Манчев цитира и изследване на Световната асоциация на готвачите, според което хората от малките населени места, консумират най-хубавата и чиста храна, защото в повечето случаи си я произвеждат сами.

“Не значи, че като си богат, ядеш най-добрата храна. Хората, които имат повече възможности могат да си позволят по-различна храна и повече ресторанти, в които да ядат храна, приготвена от най-добрите готвачи, но хората, които живеят в малките градчета и селата, според мен, ядат много по-хубава храна, много по-качествена, защото повечето от тях си я произвеждат.

Градското население са хора, които ядат повече на крак, повече в офис, хранят се с повече джънк фууд, а те са с възможности”,  допълва готвачът.

Шеф Манчев коментира и темата с отварянето на ресторантите и евентуалото им затваряне отново, ако бъдат затегнати мерките срещу Covid-19, като посочи, че вече повече от година издържа служителите си, въпреки че ресторантите му са били затворени и едно ново затварне би го поставило в много по-трудно положение. Освен това много от хората, заети в бранша, вече търсят възможност за кариерно преориентиране, тъй като несигурността в бранша е много висока, а в момента те са реално без доходи. 

Иван Манчев е отворил и двата си ресторанта, но наблюденията му са, че хората все още се страхуват да посещават заведенията и обемът на работа не е такъв, какъвто е бил преди пандемията.

Чуйте повече в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Копривщица до София

Разговор с Боян Бочев за три копривщенски рода, които ще бъдат представени: "Отговорността да говориш за тези хора е огромна. Нашият род от майчина линия е от Копривщица. Открих данни за рода ми около 1844, а може би и от по-рано. А сега - Дебелянови, Палавееви и Маджарови. Всички говорим за Димчо Дебелянов, той е бил изключителен бохем, нищо че го..

публикувано на 19.04.25 в 16:00
Любомир Пипков

Историята оживява - Любомир Пипков, действие първо

Слушаме Любомир Пипков от Златния фонд на БНР - гласа му и музикални откъси от негови произведения. Говорим за композитора с проф.Юлиян Куюмджиев, преподавател в НМА и автор на книга за него, както и с внучката му, актрисата Ани Вълчанова: "Музиката му трябва да звучи по-често, изразил е себе си чрез нотите. В медиите и в концертните зали -..

публикувано на 19.04.25 в 14:55
В Австралия,  Uluru

Адресите на любовта - Мариана Мелнишка и доц. д-р Александър Геров

Тя е един от създателите на списание ЛИК, журналист, преводач на поредицата за Хари Потър, на Антъни Бърджес, на Джон Фаулс и още десетки книги. Той е математик и информатик, въвел изкуствения интелект в България през 70-те години на ХХ век. В професионално отношение, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров са като масло и вода...

публикувано на 19.04.25 в 14:00

Боядисват и играят заедно, създават приятелства

За трета поредна година фонадация "От нас зависи" кани всички деца на "Голямо великденско боядисване на яйца": Събитието ще се проведе на 19 април от 11:00 до 15:00 ч. в Каньон парк в Младост 3 и е със свободен достъп. Точно както и предишната година екипът на фондация „От нас зависи“ е предвидил и работилници, музика, танци, спортни игри и..

публикувано на 19.04.25 в 10:25

Локацията ни е свободна, сцената ни е открита

Мобилното ни студио е на Sofia Spring Fest – Пролетният фестивал на София, където се срещаме с организатори и участници в събитието: Мадлен Христозова :е част от организаторския екип: Финалният ни акцент е с редактора Христина Иванова: "Всеки малък жест е важен".

публикувано на 19.04.25 в 10:07
Софийската премиера на книгата е насрочена за 19 май

Петър Чухов: Поезията може да се представя на сцена!

Часове след Международния ден на хайку поезията в студиото на БНР-Радио София гостува съвременният български поет, писател и музикант Петър Чухов . Българското хайку през последните години заема достойно място на. По думите му у нас хайку общността е организирана от 2000 г. Постепенно от ентусиазирана група хора хайку поетите са..

публикувано на 18.04.25 в 18:41
Карта на температурните отклонения от нормата в света за март 2025 г. Източник: Агенция Коперник / C3S

Експерт: Реалността чука на вратата, затоплянето не бива да се игнорира!

Март е вторият най-топъл в света, с глобална средна температура от 14,06 °C (с 0,65 °C над нормата за периода 1991–2020 г.) За Стария континент средната температура от 6,03 °C през март е с 2,41 °C по-висока от нормалното.  Това коментира пред БНР-Радио София експертът Николай Петков . По думите му, в България месецът беше..

публикувано на 18.04.25 в 17:16