Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крафт пивовари се обединяват да преодолеят пандемията и да помогнат на търговците

| обновено на 17.03.21 в 16:48
Снимка: БГНЕС

На фона на пандемичната криза и икономически застрашените сектори пивовари се обединяват, за да подкрепят малкия бизнес.

Девет конкуриращи се български микропивоварни се обединяват, за да представят девет уникални занаятчийски (крафт) бири, които ще се продават само в специализираните крафт барове и магазини.

В инициативата са се включили българските микропивовари със собствена база.

„Коронавирусната пандемия ни удари тежко. При нас производителите сме като един организъм с магазините, баровете. При крафт пивоварите пласирането спадна с 20 до 80 на сто“, отбеляза пред Радио София Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на микропивоварите в България и собственик на една от пивоварните.

Заведенията бяха дълго време затворени, някои фалираха.
За радост, сред пивоварните няма фалити.

Новата инициатива, под мотото I am amazing („аз съм страхотен“), е кауза, допълни Дурчев. Общата голяма цел на производители и на търговци на крафт пиво е да се премине през кризата с минимални щети.

„Искаме да помогнем за магазините и заведенията, защото без тях и нас няма да ни има. Гордея се, защото се обединихме без колебание и сме единни.“

Дурчев обясни, че са използвали една от фразите, с които Кубрат Пулев предизвикваше Джошуа: „I am amazing“.

„Всеки участник в кампанията е страхотен сам по себе си. Крафт пивоварите нямат големи инвеститори зад гърба си. Това са хора, които са успели да създадат бизнес, който да храни тях и семейството им. До този момент инициативата и каузата се приемат изключително положително“, каза още Дурчев.

С Михаил Дурчев разговаря Катя Василева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичните общински съветници от “БСП за България” искат оставката на зам.-кмета по транспорта

Кметът на София Васил Терзиев да освободи от поста зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов, призоваха от Местна коалиция “БСП за България” в Столичния общински съвет. Причината е  въведената реорганизация на движение по бул. ”Патриарх Евтимий”, бул.“Фритьоф Нансен” и бул. “Витоша”, и възникналото обществено недоволство. От групата заявиха, че..

публикувано на 16.05.24 в 11:58

Бивше незаконно сметище ще бъде превърнато в паркинг на СДВР

"Считам за абсолютно недопустимо в 21 век изчистено нещо само преди една седмица, или две в момента да е в такова състояние. Вариантът, през който ние можем да решим даден проблем максимално да въвлечем хората и държавата в дадена кауза." Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 16.05.24 в 11:00

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55