Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Дундаков и филмовата звучност

| обновено на 22.03.21 в 13:16
Петър Дундаков в студиото на Радио София
Снимка: Владислав Христов

Петър Дундаков е добре познато име както на меломаните, така и на любителите на киното. Поводът за сегашното му гостуване не е свързан с поредния успех на "Мистериите на българските гласове" с негово участие, а в демистифицирането на филмовата музика.

Конкретният повод - музиката му към бъдещия филм за българска рок-група от 80-те - "Голата истина за група "Жигули". Но междувременно два други филма с музика на Петър Дундаков току-що бяха отличени на последния София Филм Фест: "Февруари" на Камен Калев - за най-добър български филм и "Сантияго" на Андрей Кулев - за най-добър късометражен филм.

Пред Лили Големинова, Петър Дундаков разказва какво за него е писането на филмова музика. Какви са спецификите в жанра? 

Петър Дундаков не харесва определението "филмов композитор", но най-интересното за него е да работи с история. Признава, че усеща влияние на филмовата му музика в авторската. Не го привлича само забавлението в музиката, а образа, това, което е зад нея.

"Няма да е днес" е песен, част от репертоар на група от 80-те, на които е посветен музикалния филм. "Това е нещо ново като предизвикателство пред мен" - започва Дундаков. "Историята съвпада с възрастовата ми граница. Чисто поколенчески имаш да разкажеш нещо чрез музиката. Опитахме се да направим един хомогенен звук, но по един нов начин. Това е връщането ми към времето, което бях преживял. Филмът разказва за едно поколение, разказва се човешката история на пет музиканти, разпаднали се, и събрали се сега отново. От друга страна е първокласна комедия, филмът има потенциал да бъде гледан от много хора." - продължава Дундаков.

Бунтарството на онези години? "Обществото ни стана много конформистко, забихме се в клишето. Бунтът на 80-те и 90-те носеше усещането ни да преживеем уникално живота си, музиката може да обедини хората, но и да ги прави уникални. Тази независимост я носим и ние, и филма" - завършва Дундаков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радослав Бимбалов: Политиците изместват важните теми много успешно

Политическата ни система не си е взела правилните поуки, дори и от съвремието, не само от историята, каза пред Радио София писателят и експерт по комуникации Радослав Бимбалов. „Резултатите ясно показват – първо, че гласоподавателите трайно са се отказали от интерес към управлението на страната и своя контрол върху това управление, защото..

публикувано на 10.06.24 в 10:16
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Гражданите не намират алтернатива и затова не гласуват

По-малки политически формации са с добър резултат на тези избори заради ниската избирателна активност, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. „Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече бариерата за влизане в Народното събрание, по абсолютен..

публикувано на 10.06.24 в 09:32

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 50.96% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 09:09

Жълт код за горещо време в цялата страна, в София - около 34°

Днес ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт, съобщиха от НИМХ. След обяд ще е горещо с максимални температури между 33° и 38°, на места в Горнотракийската низина и по-високи, в София - около 34°. Заради очакваните високи температури  за понеделник е обявен жълт код за горещо време в цялата страна. Над..

публикувано на 10.06.24 в 07:35
Атанас Радев

Атанас Радев: Изходът от ситуацията е създаване на правителство с широка подкрепа

Сега големият въпрос е коя политическа партия ще бъде втора, коментира пред Радио София политологът Атанас Радев. „Кирил Петков излезе със свой пост и каза, че няма да се коалира с ГЕРБ и с ДПС. Оттам нататък остава въпроса и не може да се отрече, че ГЕРБ успяват да балансират в такива кризисни ситуации“, каза Радев. Той коментира и..

публикувано на 09.06.24 в 23:33
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: 33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори

Най-голяма тревога на тези избори буди рекордно ниската избирателна активност, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации. „33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори. Тя може малко и да нарасне, но със сигурност се очертава да бъде под 2,5 млн. души отишли до..

публикувано на 09.06.24 в 22:26
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Трудно може да се състави правителство без нови преговори

Ниската избирателна активност е нов антирекорд, което е червена лампа, че явно гражданите са изморени и политическите формации няма какво ново да им предложат, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. „ГЕРБ печели безапелационно първото място и има..

публикувано на 09.06.24 в 21:29