Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под опеката на фондация „ДА Лаб“ през април

Дигитални артисти показват проекти в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Пловдив

| обновено на 30.03.21 в 19:23
Снимка: Фондация „ДА Лаб“

Новите проекти на млади дигитални артисти, продуцирани от фондация „ДА Лаб“ в рамките на проекта ‌‌„Стойност-Ценност‌ (E-valuation)“, ще бъдат представени през април в 5 различни български града.

Творците бяха избрани след конкурс в края на миналата година и получиха стипендии за осъществяване на проектните си предложения.

В студиото на Радио София гостуваха две поливалентни артистки - Вероника Табакова и Яна Меламед. Те разказаха как през последната година работят по първия си съвместен проект, наречен “DigiPhysics”. Дигиталните инструменти дават свободата да се съчетават различни изкуства и точно това са направили двете.
За това, доколко е успешно, можем да съдим първо по факта, че са сред избраните от „ДА Лаб“ в рамките на E-valuation, и второ - като посетим Пловдив от 14 до 30 април.
Когато човек застане в обсега на камерата за 3D заснемане, той е усетен и регистриран от инсталацията и започва да ръководи това, което се случва, обясниха създателките на “DigiPhysics” - кога какво ще се промени в звука и картината.
Все пак се третира по особен начин необходимостта от баланс и партньорство между човека и технологиите, да бъдат заедно.

С Вероника Табакова и Яна Меламед разговарят Боян Бочев и Антония Каменичка.


Графикът на изложбите:

  • Марина Генова и проектът “Kunst - Art” от 6 до 20 април 2021 г. – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“

  • Аксиния Пейчева и проекта “Приказка за края” от 7 до 30 април 2021 г. – Велико Търново, Галерия Heerz Tooya

  • Владислав Илиев и проекта “Aura” от 9 до 24  април 2021 г. – Видин, Художествена Галерия "Никола Петров"

  • Вероника Табакова и Яна Меламед с проекта “DigiPhysics” от 14 до 30 април 2021 г. – Пловдив, Cu29 Coffee&Gallery

  • Ивелина Иванова, Мартин Луканов с проекта “Топ куче” от 19 до 30 април 2021 г. – Бургас, Културен център "Морско Казино",  зала Христо Фотев

Проектите ще бъдат представени и в съвместна изложба в рамките на предстоящото 8-о издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат..

публикувано на 04.12.20 в 18:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:..

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него,..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага..

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на..

публикувано на 27.09.24 в 18:36