Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Несторова, Асоциация на българските застрахователи:

Задавайте всички ключови въпроси, за да се застраховате с желание

Светла Несторова
Снимка: manager.bg

Доброволно здравно осигуряване е застраховка за индивидуални клиенти или за цялото семейство. С нея може да се осигурят профилактични прегледи, изследвания и лечение в избрани лечебни заведения. По застраховка допълнително здравно осигуряване клиентите могат да изберат различни пакети, като например подобряване на здравето, предпазване от заболяване, извънболнична медицинска помощ, болнична медицинска помощ, възстановяването на разходи и др.

Във времената на пандемия, броят на ползвателите на здравни застраховки се увеличава, но техните предпочитания се променят.

„През последните години в България се забелязва повишаване на интереса към здравните застраховки. Дори и по време на икономическа криза, те не бележат спад. Хората са с разбиране, че каквото и да им осигурява по Здравната каса и Конституцията, то не е достатъчно да покрие разходите им за здраве. И потребителите сами търсят решения. Допълнителните здравни застраховки са прекрасно решение, въпреки че и при тях има недостатъци. Проблем е, че в България има една неяснота какво точно покрива здравната каса и какво не“, отбеляза пред Радио София Светла Несторова, член на УС към Асоциация на българските застрахователи.

А най-важно е потребителите да бъдат информирани и да избират услуги, които наистина да им вършат работа, а не такива, които са евтини, но безполезни.

„Преди да сключите каквато и да е застраховка, трябва да зададете всички ключови въпроси и да прочетете условията за какво си давате парите. Само информираният потребител може да се възползва на максимална степен. А този подход е ценен и за самия застраховател, защото очакванията се припокриват с услугата. Някои хора са на принципа „Аз гледам да не плащам, пък отсреща гледат да не получа нищо“. Това е ужасяващо проклятие.“

По думите на експерта по време на пандемията българите са намалили ходенето на лекар за маловажни проблеми и все пак са обръщали внимание на по-сериозните.

По какъв начин се промени поведението на българите по време на пандемията, що се отнася до сключването на здравни застраховки и за какво да внимаваме, ако ни предстои да закупим такава – научаваме от Светла Несторова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 25.06.24: Брендо се предаде на полицията

Гости в днешното предаване "Форум" бяха доц. д-р Александър Христов и Тодор Терзиев. Част от обсъжданите теми бяха: Появяването в България на Евелин Банев (Брендо) Вариантите за съставяне на правителство Предизборната кампания и какво трябва да се случи, за да се вдигне избирателната активност Ще състави ли Румен Радев партия..

публикувано на 25.06.24 в 18:17

Лято в планината - какво трябва да знаем?

В летния сезон освен морето много хора предпочитат да отидат в планината. Уикенд преход или по-дълъг, дори Ком - Емине, винаги трябва да бъдем добре подготвени. От какво зависи подготовката ни и какво трябва да знаем, разказва Александър Киричев от Софийски планински клуб. Той посъветва туристите п ърво да проучат маршрута - коя е началната и коя..

публикувано на 25.06.24 в 17:21

Безплатна помощ за засегнатите от хранителни нарушения

Всеки с хранително разтройство може да се свържи с безплатна линия за подкрепа. Тя е инициирана от д-р Елисавета Павлова (обучител и психолог), основател на Асоциация УНИКАЛ, с участието на обучени специалисти към онлайн Академията "Емоции и хранене" на асоциацията. Линията за "Безплатно изслушване и подкрепа при проблемно хранене" окуражава хора,..

публикувано на 25.06.24 в 16:29
Авторът е доктор по икономика

Хазартът - история, специфики, регулации, бъдеще

Задълбочено проучване на спецификите на хазартния бизнес и неговото развитие по света и у нас, преглед на възникването и еволюцията му, регулациите в България, Европейския съюз, САЩ, Азия, Австралия, както и подробности за зависимостта към игрите и последствията представя д-р Кристиян Иванов в съвсем новата книга "Хазартът. Вчера. Днес...

публикувано на 25.06.24 в 16:09

Половината от лекарите у нас - жертва на агресия

Социологическата агенция "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС) представи резултатите от двете социологически проучвания: сред лекарите и сред обществото, във връзка с насилието над лекари . Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия от пациентите си..

публикувано на 25.06.24 в 15:17
Между 1879 и 1920 г. Цариброд е център на околия в Княжество/Царство България. Между 1941 и 1944 г.  е в пределите на България. През 1951 г. е преименуван на Димитровград в чест на Георги Димитров.

Как живеят наши сънародници непосредствено след западната ни граница?

Какво може да събере или да е общото между професор по история на спорта и един лекар? Проф. Лозан Митев и д-р Валентин Янев сякаш ги боли, когато разказват за последиците от Ньойския договор, подписан през 1919 г. и когато България е принудена да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци нашите Западните покрайнини -..

публикувано на 25.06.24 в 14:58

Българското лозарство и винарство датира от 6000 г. преди Христа

Маргарита Христова (позната и като Маргарита Левиева) преподава БЕЛ в техникума по транспорт в град Сливница. С много любов и прецизност тя упражнява тази професия, но нейното призвание е виното и лозарството. Тя е редактор на списанието "Лоза и вино" и е част от едноименното сдружение . Започнала е работа към Института за изследване на вино и..

публикувано на 25.06.24 в 13:45