Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конференция на 22 април

Специалисти дискутират и насочват HR теми към целия бизнес

| обновено на 21.04.21 в 18:38

Човешките ресурси ще бъдат на фокус в рамките на конференцията „HR 2021 стратегии извън кутията“, която ще се проведе на 22 април. Организатор на събитието е Casus Futura. Това е четвърто поред издание, като фокусът тази година е изцяло върху човешките ресурси, представяне на настоящите бизнес предизвикателства пред компании и възможните решения за привличане, мотивиране, ангажиране и задържане на служители.
Сред основните цели на събитието са подпомагане на бизнеса в неговите предизвикателства и разрешаване на казуси като работодатели, как да се справят с предизвикателни задачи по привличане, мотивиране и задържане на служителите си в турбулентни времена като настоящите.

„Тази година за първи път изкарваме по-стратегически фокус на конференцията. Обикновено водещата тема е една, например пазар на труда или здравето на хората, а сега се спряхме на нещо съвсем генералистично. Това се дължи на факта, че имаше изключително много промени през последната година и половина, които засягат не само един бранш. Опитваме се да насочим HR темите към целия бизнес, а не само към специалистите по човешки ресурси. Работата от вкъщи и настоящата ситуация успяха да поставят теми на масата, които дълго време стояха в страни като например дистанционната работа. Много традиционни бизнеси имаха голям страх да пуснат хората да работят от вкъщи. Те мислеха, че ще бъде намален контролът върху работния процес. С децата вкъщи, ситуацията се усложни още повече. Не бива да забравяме обаче, че и мениджърите в компаниите също са хора, които търсят нови начини да управляват екипите си. Домашният офис има ред позитиви, например спестяването на пътя до работа, но пък от друга страна не всички хора могат да управляват времето си правилно“, коментира организаторът на събитието Анелия Горгорова от Casus Futura.

Лектори на събитието ще бъдат специалисти от различни бизнес сектори, които чрез своя опит и професионална гледна точка ще предизвикат аудиторията от участници. За да бъдат преодолени едни от най-големите предизвикателства в управлението на човешки ресурси, те трябва да се превърнат в мениджърски приоритет и да обхваща всички организационни звена и направления. Именно затова друга важна цел на събитието е да бъде подпомогнат обмена на добри практики и услуги в областта на човешките ресурси от регионални, локални и международни компании, които предоставят на бизнеса. Партньори на конференцията ще бъдат международни и български компании и организации, които биха искали да се подпомага средата за обмяна на професионални идеи, практики и тенденции.

„Някои работодатели се справят успешно, а други съвсем не. Очи, които не се виждат, се забравят и не може да се прецени добре как човек си върши работата. Правят се грешки и при привличането на служители. Кризата оказва съществено влияние да се намалят нивата на текучество. Хората се притесняват да сменят работата си. Но кризата ще отмине, пазарът ще се отвори и работодателите, които не могат да мотивират служителите си, в един момент ще се окажат в ситуацията на големи нива на напускащи. Темата за психичното здраве пък е една от любимите ми. Пандемията постави психичното здраве на масата. То върви ръка за ръка с физическото здраве. Стана ясно, че има необходимост от повече грижи към служителите“, каза още Анелия Горгорова.

Организаторите на конференцията - платформата за въпроси и решения Casus Futura, ще предоставят на проявяващите интерес част от данните от подготвените презентации, анализи и информация за състоянието на пазара на труда, новости в инструментите за привличане, мотивация и задържане на служителите, оформяйки общ облик на работодателските практики. Както и как влияят върху бизнес климата, не само в България, но и в региона.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Анелия Горгорова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 майски дни с над 120 учени на Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката за 14-и пореден път ще запознае търсачите на знания за света с последните иновации и откритията на признати експерти по теми като Здраве, Технологии, Космос, Наука и изкуство, Годишнини, съобщиха организаторите от фондация "Красива наука". Любимото традиционно събитие ще се проведе от 9 до 12 май в София..

публикувано на 29.04.24 в 18:25

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев. Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят,..

публикувано на 29.04.24 в 15:55

Човешките права у нас - има и положителни, и пожелателни констатации

В Годишният си доклад за състоянието правата на човека в България  (2023-2024) "Амнести Интернешънъл" констатира положителни промени в резултат на управлението у нас, но и отбелязва области, в които е желателно да бъдат предприети допълнителни законодателни инициативи. Организацията не дава оценки, а се стреми да мониторира човешките..

публикувано на 29.04.24 в 15:31

18-о издание на Националната библиотечна седмица

18-ото издание на Националната библиотечна седмица ще се проведе от 10 до 17 май 2024 г. на тема "Библиотеките-по-нужни от всякога". Това съобщават от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), които са организатори в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". В деня на закриването на кампанията предстои да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 13:16

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49