Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шеф Никола Симеонов и празничното меню

| обновено на 02.05.21 в 13:03

Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта. 

„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява,  и така се получава мек козунак на конци.“ 

За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.

„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“ 

Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.

„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“ 

Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Джокин (на преден план)

Основните правила за безопасност при излизане или преход в планината

Подготовката за излет в планината не трябва да се подценява. Тя винаги трябва да е адекватна и сериозна, независимо дали човек се е запътил на кратък преход - да речем еднодневна разходка, или преход за няколко дни.  Това изтъкна пред БНР-Радио София началникът на отряда на Планинската спасителна служба в Дупница Мартин Джокин ,..

публикувано на 22.08.25 в 17:25

"Зелени библиотеки в парковете на София" ще премине и през район "Надежда"

Кампанията "Зелени библиотеки в парковете на София" ще премине и през район "Надежда". Инициативата ще се проведе на 23 август от 10.00 ч. до 14.00 ч. в Северен парк, съобщават от Столичната библиотека. Сред гостите на събитието ще бъдат поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов. Специално за най-малките посетители програмата включва изпълнения на..

публикувано на 22.08.25 в 17:10

Интериорни дизайнери помагат на трънчани, останали без дом след пожара

Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) инициира кампания за подпомагане на населението в Община Трън, останало без домове, вследствие на пожарите в района. Организацията призовава своите членове, партньори и съмишленици за всякакъв вид помощ за възстановяване на засегнатите жилища и построяването на нови...

публикувано на 22.08.25 в 16:49

Центърът на София е с до 6°C по-горещ спрямо периферията. Защо и какво ще правим?

Градовете в България са засегнати все по-осезаемо от въздействието на климатичните промени, от по-дълги горещи вълни, от повишени температури и натрупване на топлина в плътно застроените зони. София не прави изключение от тази тенденция. Интересното е, че не само субективното усещане, но и учените вече говорят как в софийския център,..

публикувано на 22.08.25 в 16:25
Надя Василева

Ниската ни безработица е нездравословна за пазара на труда

През юли 2025 г. над 7200 безработни са били мотивирани да предприемат първи стъпки към заетост с подкрепата на екипите на бюрата по труда, ромските и младежките медиатори в цялата страна. Общо през месеца чрез бюрата по труда професионална реализация са намерили 12 207 души – 11 291 безработни и още 916 заети, учащи и пенсионери, които..

публикувано на 22.08.25 в 15:09
Добрин Петков-Djobri - радиоводещ, музикален продуцент

Концепция за нова различна музика на алтернативната сцена с третото издание на SYMБИОЗА

В предаването "Радиокафе“ акцент на разговора е една концепция с хоризонт на алтернативната сцена, представяща по-различната музика.  Събеседник по темата бе Добрин Петков, познат със своя псевдоним Djobri, със сигурност човек подходящ  да разкаже за SYMБИОЗА, е колега радиоводещ,  музикален продуцент и организатор на събития. С поглед към..

публикувано на 22.08.25 в 13:59
Ерсин (Jeremy?), Яна с Диана и Петър (Innerglow)

"Диана Фест 3" предстои на 26 август с най-горещите банди

Jeremy?, Innerglow и Bropunzel  са трите групи, които тази година ще поздравят Диана Атанасова за рождения ѝ ден. Тази година фестивалът в София по повод рождения ден на Диана ще бъде на 26 август. Тя създава музикалното събитие през 2023-та и продължава да радва музикалните почитатели всяка година по същото време с различни групи. "Аз много се..

публикувано на 22.08.25 в 13:50