Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта.
„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява, и така се получава мек козунак на конци.“
За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.
„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“
Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.
„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“
Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:
Тази сряда гост на "Форум" е Калоян Константинов – журналист, главен редактор на сайта "КлинКлин", изучавал е Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски колеж и Оксфорд, изследва отношенията между Близкия изток и Балканите в Българската академия на науките. В рамките на предаването той коментира следните теми : Поисканото от..
Националния етнографски музей кани столичани на 30 октомври 2025 г. на дегустация и презентация на традиционна българска храна за Космоса, както и да разгледат изложбата "Звездното небе-митология и наука". “Митологията и науката са две непротиворечащи си познания за космическото пространство. От една страна митологията и до ден днешен съществува,..
Българската група "Порок" представя своя нов сингъл "В нас е силата" - песен, която обединява емоция, музика и послание за съзидание и вдъхновение. Композицията е с послание към младите хора, насърчавайки ги да бъдат активни, отговорни и целеустремени. За песента, която дава сила на когото я поиска, разказа при гостуването си в“ Добър..
Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) отбелязва своята 25-годишнина с конференцията HR days 2025: know.how , която ще се проведе на 28 и 29 октомври. "Това събитие е едно от най-важните през годината за всеки HR ("човешки ресурси") в България. Искаме да не си говорим за история и за минало, а за бъдеще, за това, което ни вълнува..
Под мотото "Стани вдъхновител", Фондация "Дари знание" търси доброволци за преподаватели в обучението на деца в неравностойно положение за своя Учебен център в кв. "Младост". Центърът предоставя безплатни уроци по математика, български и английски език на деца от семейства в затруднено положение. Фондацията стартира работа преди няколко..
Както БНР вече съобщи, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов забрани празнуването на "Хелоуин" в училищата, детските градини и читалищата на територията на общината заради Деня на народните будители. Като обществена реакция някои хора, несъгласни на кметското разпореждане, обявиха, че ще организират и проведат масово празнуване на..
Според експерти, зависимостите са белег, че обществото ни е болно. И тази диагноза става все по-видима за всеки от нас. Стереотипните, дискриминативни представи за ролята на мъжете и жените, също са един недобър показател. Сексизъм е всяка проява, основана на идеята, че някои лица, най-често жени, са по-малоценни, поради техния пол...