Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любен Хубенов: Защо да празнуваме със смъртта на животно?

Готвачът, веган и музикант дава рецепта за бързо и вкусно ястие - пържола от гъби и аспержи

Любен Хубенов
Снимка: Олег Узунов

Може ли след постите преди Великден и в събраните празници в началото на май да минем с трапеза, в която да липсва агнешкото?

Това е елементарен въпрос за професионалния готвач, активист и китарист от хардкор групата „Last Hope“ Любен Хубенов. Със сигурност повече от 15 години той не е вкусвал не само агнешко, но и друго месо.

„По време на празници трябва да споделим любовта и храната си с ближния. Защо трябва да е агънце, може да е просто вкусна храна. Защо трябва да се празнува със смъртта на някакво животно?“, каза развълнуван от темата той пред Радио София.

Хубенов призна, че обожава аспержите и предложи нещо, което се прави бързо, но става вкусно:

  • Рецептата
    Слагаме да се вари ориз по избор (препоръчвам червен) според инструкциите на пакета. Половината от водата заменяме с кокосово мляко и добавяме сол. Без да се реже, разделя или накъсва, един пакет кладница се слага в предварително загрят тиган на средно висока температура. Мазнината е по избор, но препоръчвам зехтин. Овкусяваме със сол, пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин и мащерка и затискаме с друг тиган, който да прилепи кладницата към горещата повърхност, докато тя не придобие тъмнозлатист цвят ( 10-15 мин). Обръщаме за “пържолата” и я позлатяваме за още две минути от другата страна. Обръщаме пак я и я слагаме в чинията. Докато изчакваме почти готовият ориз, в загрят тиган със зехтин слагаме няколко аспержи (сега са в сезон и не са толкова скъпи) и буквално за три минути, след осоляване и малко чесън и черен пипер, аспержите са готови и се изсипват в чинията до вече готовия ориз и кладницата.
    Винаги и дори задължително, до това кажи-речи класическо ястие, могат да се добавят каквито имате зеленчуци в хладилника - глазирани, сотирани, запечени или на пюре.

„Не се ограничавайте от традиции и правила. Обичайте хората около вас, помагайте на тези в нужда! И не забравяйте - всички носим еднаква по форма душа. Домашните ни любимци - нашите кученца и котенца, не са традиционен обяд или вечеря, защото традициите ни са такива. С агънцетата обаче не е така...“, допълни Любен Хубенов.

По думите на готвача-музикант, отношението към веганите е формирано заради няколко по-„активни“ - никой не обича да му казваш какво да прави или яде. Лично той, ако не е спрял да яде месо, нямало да опита и да яде много от вкусните нещо, които и до днес приготвя за хранене. Принудил се да се научи да готви, развил хранителната си култура.
Не ви ли се прииска да го последвате?

С Любен Хубенов разговаря Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Така протичат учебните часове по Български език

“Каритас” в подкрепа на изучаващите български език бежанци

Алла Узун е етническа българка от Украйна. Каца в България през януари 2025 година където планира да остане за постоянно. През април записва курс за изучаване на български език към организация “Каритас”, София. Днес има успешно завършено ниво B1 за познание на езика, а крайната ѝ цел е да научи перфектно български език. Казва, че след успешно..

публикувано на 30.07.25 в 19:10

Държавата дава 1,36 млн. лв. за парк "Врана"

Допълнителни разходи в размер на 1,36 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет за 2025 г. одобри на днешното си заседание правителството. Средствата са предназначени за дейности по стопанисване и управление на поземлен имот с площ 958 510 кв. м - парк “Врана“. С тях ще се разпорежда областният управител на област София Стефан Арсов. "Благодаря на..

публикувано на 30.07.25 в 17:37

Ваучерите за храна - любимата социална придобивка на българите

Ваучерите за храна са най-популярната социална придобивка на работа. Това показва проучване, в което са участвали над 20 хил. респонденти. От 2024 г. ваучерите за храна станаха изцяло дигитални. Световната банка определя ваучерите за храна като една от най-ефективните мерки за социална подкрепа. “Ваучерите за храна са все още и безапелационно, може би..

публикувано на 30.07.25 в 16:49

Първите жени, финиширали в регатата "Aegean 600", са българките "Time2Dare"

Българките от Time2Dare станаха първият и единствен засега изцяло женски ветроходен отбор в историята на престижната международна регата Aegean 600 , който успява да завърши, и първите носителки на специалната награда на Хера , връчвана на най-женския екипаж в памет на Гана Конончук, учредена след смъртта ѝ през 2024 г. Въпреки..

публикувано на 30.07.25 в 14:30
Снимки: kinematograf.bg

Късометражни филми прожектират в столичния парк "Света Троица"

Лятното кино на Кинематограф се завръща по парковете в София и страната с изцяло нова филмова програма, с подобрен дизайн на кинозоната и още нови изненади за зрителите Организаторите обещават срещи с най-големите и актуални майстори на късометражното кино от последните три години. Тази вечер от 20:30 ч . проектът гостува в столичния..

публикувано на 30.07.25 в 12:50