Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любен Хубенов: Защо да празнуваме със смъртта на животно?

Готвачът, веган и музикант дава рецепта за бързо и вкусно ястие - пържола от гъби и аспержи

Любен Хубенов
Снимка: Олег Узунов

Може ли след постите преди Великден и в събраните празници в началото на май да минем с трапеза, в която да липсва агнешкото?

Това е елементарен въпрос за професионалния готвач, активист и китарист от хардкор групата „Last Hope“ Любен Хубенов. Със сигурност повече от 15 години той не е вкусвал не само агнешко, но и друго месо.

„По време на празници трябва да споделим любовта и храната си с ближния. Защо трябва да е агънце, може да е просто вкусна храна. Защо трябва да се празнува със смъртта на някакво животно?“, каза развълнуван от темата той пред Радио София.

Хубенов призна, че обожава аспержите и предложи нещо, което се прави бързо, но става вкусно:

  • Рецептата
    Слагаме да се вари ориз по избор (препоръчвам червен) според инструкциите на пакета. Половината от водата заменяме с кокосово мляко и добавяме сол. Без да се реже, разделя или накъсва, един пакет кладница се слага в предварително загрят тиган на средно висока температура. Мазнината е по избор, но препоръчвам зехтин. Овкусяваме със сол, пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин и мащерка и затискаме с друг тиган, който да прилепи кладницата към горещата повърхност, докато тя не придобие тъмнозлатист цвят ( 10-15 мин). Обръщаме за “пържолата” и я позлатяваме за още две минути от другата страна. Обръщаме пак я и я слагаме в чинията. Докато изчакваме почти готовият ориз, в загрят тиган със зехтин слагаме няколко аспержи (сега са в сезон и не са толкова скъпи) и буквално за три минути, след осоляване и малко чесън и черен пипер, аспержите са готови и се изсипват в чинията до вече готовия ориз и кладницата.
    Винаги и дори задължително, до това кажи-речи класическо ястие, могат да се добавят каквито имате зеленчуци в хладилника - глазирани, сотирани, запечени или на пюре.

„Не се ограничавайте от традиции и правила. Обичайте хората около вас, помагайте на тези в нужда! И не забравяйте - всички носим еднаква по форма душа. Домашните ни любимци - нашите кученца и котенца, не са традиционен обяд или вечеря, защото традициите ни са такива. С агънцетата обаче не е така...“, допълни Любен Хубенов.

По думите на готвача-музикант, отношението към веганите е формирано заради няколко по-„активни“ - никой не обича да му казваш какво да прави или яде. Лично той, ако не е спрял да яде месо, нямало да опита и да яде много от вкусните нещо, които и до днес приготвя за хранене. Принудил се да се научи да готви, развил хранителната си култура.
Не ви ли се прииска да го последвате?

С Любен Хубенов разговаря Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нахлуващ хладен въздух ще направи юлските температурите приятни

Днес от северозапад в страната ще навлиза относително студен въздух. Отначало развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност ще има над западните и централните райони, а през втората половина на деня и над източните. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 29.07.25 в 07:15
Питбулите не бива да се пускат свободно. /Снимката е илюстративна

Столичен инспекторат: Предприети са мерки по сигнала за питбула в "Люлин 4"

След подаден сигнал от жалбоподателката за инцидент с питбул без намордник и повод , който нападнал момиче и кучето ѝ във вход на блок в  "Люлин 4" , от Столичния инспекторат съобщават, че са предприети мерки. Изпратени са данните за удостоверяване на стопанина на агресивното куче като след това ще му бъде съставен акт. Инспекторите..

публикувано на 28.07.25 в 18:07
Язовир „Искър“

Три приятни в жегите места, където има какво да правите (недалеч от София)

В летните жеги нищо не дава повече хлад и свежест от водата. Затова и днешното предложение за разходка на Мария Бояджиева е за  три водоема близо до София . Първото предложение е само на час път с кола от столицата и на 16 километра от Самоков. Това е язовир „Алино“. Мястото е приятно за разходка, риболов, пикник и отдих. Водоемът се намира на края..

публикувано на 28.07.25 в 16:37
Д-р Надя Дзелепи и д-р Анна Кирова

Младите д-р Анна Кирова и д-р Надя Дзелепи от НКБ взеха с успех европейски изпит

Младите специалисти д-р Анна Кирова и д-р Надя Дзелепи преминаха успешно Европейския изпит по кардиология, съобщиха от Националната кардиологична болница (НКБ), където лекарките работят. Изпитът се провежда от Европейското дружество по кардиология (ESC), като България е пълноправен участник в инициативата от 2021 г. "Тази диплома по..

публикувано на 28.07.25 в 15:35

Туристическият гаранционен фонд ще осигури сигурност за оператори и клиенти

След като от 10-15 години се говори за създаването на гаранционен фонд в областта на туризма, преди броени дни от ресорното министерство внесоха в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. Целта на предвиждания Туристически гаранционен фонд е да се гарантират правата на потребителите на услуги в този..

публикувано на 28.07.25 в 14:45
Константин и Сана Драгови

Шри Шри Рави Шанкар ще потопи 8000 българи в "Блаженство сред хаoса"

Константин и Сана Драгови са инструктори във фондация "Изкуството да живееш". Те са двойка както в живота, така и в работата си. Занимават се с йога и медитация. В началото на август организират няколко събития с Гурудев Шри Шри Рави Шанкар . Темата на трите просветляващи вечери в три града в България е " Блаженство сред хаoса ". "Какво е..

публикувано на 28.07.25 в 13:17