Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Любен Хубенов: Защо да празнуваме със смъртта на животно?

Готвачът, веган и музикант дава рецепта за бързо и вкусно ястие - пържола от гъби и аспержи

Любен Хубенов
Снимка: Олег Узунов

Може ли след постите преди Великден и в събраните празници в началото на май да минем с трапеза, в която да липсва агнешкото?

Това е елементарен въпрос за професионалния готвач, активист и китарист от хардкор групата „Last Hope“ Любен Хубенов. Със сигурност повече от 15 години той не е вкусвал не само агнешко, но и друго месо.

„По време на празници трябва да споделим любовта и храната си с ближния. Защо трябва да е агънце, може да е просто вкусна храна. Защо трябва да се празнува със смъртта на някакво животно?“, каза развълнуван от темата той пред Радио София.

Хубенов призна, че обожава аспержите и предложи нещо, което се прави бързо, но става вкусно:

  • Рецептата
    Слагаме да се вари ориз по избор (препоръчвам червен) според инструкциите на пакета. Половината от водата заменяме с кокосово мляко и добавяме сол. Без да се реже, разделя или накъсва, един пакет кладница се слага в предварително загрят тиган на средно висока температура. Мазнината е по избор, но препоръчвам зехтин. Овкусяваме със сол, пипер, 3-4 скилидки чесън, розмарин и мащерка и затискаме с друг тиган, който да прилепи кладницата към горещата повърхност, докато тя не придобие тъмнозлатист цвят ( 10-15 мин). Обръщаме за “пържолата” и я позлатяваме за още две минути от другата страна. Обръщаме пак я и я слагаме в чинията. Докато изчакваме почти готовият ориз, в загрят тиган със зехтин слагаме няколко аспержи (сега са в сезон и не са толкова скъпи) и буквално за три минути, след осоляване и малко чесън и черен пипер, аспержите са готови и се изсипват в чинията до вече готовия ориз и кладницата.
    Винаги и дори задължително, до това кажи-речи класическо ястие, могат да се добавят каквито имате зеленчуци в хладилника - глазирани, сотирани, запечени или на пюре.

„Не се ограничавайте от традиции и правила. Обичайте хората около вас, помагайте на тези в нужда! И не забравяйте - всички носим еднаква по форма душа. Домашните ни любимци - нашите кученца и котенца, не са традиционен обяд или вечеря, защото традициите ни са такива. С агънцетата обаче не е така...“, допълни Любен Хубенов.

По думите на готвача-музикант, отношението към веганите е формирано заради няколко по-„активни“ - никой не обича да му казваш какво да прави или яде. Лично той, ако не е спрял да яде месо, нямало да опита и да яде много от вкусните нещо, които и до днес приготвя за хранене. Принудил се да се научи да готви, развил хранителната си култура.
Не ви ли се прииска да го последвате?

С Любен Хубенов разговаря Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Петрова

Хората са по-информирани за начините за решаване на конфликти

В свят, в който напрежението често остава премълчано, а думите се заменят с тишина и гняв, една инициатива идва с надежда за разговор, разбиране и общ път напред. Фондация "ДоброДарители" провежда проект, който цели да превърне конфликтите не в задънена улица, а в мост между хората. Проектът се нарича "Да трансформираме предизвикателствата на..

публикувано на 25.11.25 в 17:35

Строителният сектор - водещ двигател на икономическия ръст в България

Жилищното строителството е с най-съществен относителен дял към БВП спрямо останалите сектори, с 11% ръст на годишна база. Секторът отбелязва и над 5% увеличение на заетостта за изминалата година, като осигурява работа на над 156 хил.души.  Това сочат обобщени данни на Националната асоциация на строителните предприемачи. От там отбелязаха, че..

публикувано на 25.11.25 в 17:11

Група No More Many More са готови с пети пореден албум, който ще представят с концерт

Посрещнахме отново група  No More Many More  - Владимир Иванов, Методи Кръстев и Радослав Гергов, в предаването "Добър вечер, София", които ни донесоха радостната новина, че вече са готови със своя пети студиен албум, песните от който се готвят да изсвирят на живо пред своята публика в голям концерт на 28 ноември, в пълен състав.  Основателят..

публикувано на 25.11.25 в 16:29
Иван Армянов

98% от европейците дишат силно замърсен въздух

С настъпването на отоплителния сезон проблемът с качеството на въздуха в учебните заведения отново излиза на преден план в цяла Европа. Данни от международни проучвания показват, че замърсеният и застоял въздух има сериозно влияние върху здравето, концентрацията и когнитивните способности на децата. Изследване на СЗО от 2023 г. Публикувано от The..

публикувано на 25.11.25 в 16:15
Лидия Витанова

Когато говорим за редки заболявания експертизата е доста разпиляна

София ще бъде домакин на първо по рода си специализирано обучение за млади хирурзи в областта на редките тумори в България. За първи път страната ни ще бъде проведено структурирано обучение, насочено специално към млади хирурзи, които искат да развият експертиза в областта на редките злокачествени тумори. “Истината е, че когато говорим за редки..

публикувано на 25.11.25 в 15:43

BoiL издава дебютен албум и сингъл - Don't look inside

Идвайки от морския град Бургас, BoiL се издига от ъндърграунд музикалната сцена като певец и басист. Опитът му с множество различни стилове – както в студио, така и на живо – и работата му с много уважавани български артисти и групи (P.I.F., Jeremy?, Стенли, Иво Димчев, Hellion Stone, Y A N A, Дивна, Яви, Веси Бонева и др .) го отвеждат..

публикувано на 25.11.25 в 15:13

Лекция за лавинна безопасност и как да се подготвим за безопасен планински преход

Днес от 18:30 часа в 65 - а аудитория на Софийския университет " Св. Климент Охридски"  ще се проведе лекция за лавинна безопасност на Момчил Панайотов, председател на  Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил .  Тя е безплатна за всички любители на зимната планина, но и задължителна, ако искат да разберат..

публикувано на 25.11.25 в 14:47