Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделните училища имат важна роля за езика ни сред преселниците

15 милиона говорят български, твърди проф. д-р Ана Кочева от БАН

Проф. Ана Кочева
Снимка: Личен архив

Български език говорят общо 15 милиони души по света, на всеки един континент. Старата и новата българска диаспора са предмет на разработка („Карта на българския език на ново място по света“) от проф. д-р Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

Към старата диаспора спадат българите в Банат и Бесарабия.

„Банатската книжовна норма например дори предхожда по време книжовния български език“, отбеляза между теренни проучвания в троянския и родопския край проф. Кочева пред Радио София.

Голямо значение за състоянието и формите на българския на новите места по света има броят на преселническите вълни. Те са различни като брой и причина в различните страни. В САЩ се очертали 4 вълни. Особено интересно е какво се случва с нашите сънародници в Испания. Ако в началото на ХХІ век са били около 20 хиляди, днес те са около 200 хиляди. Преселват се дори цели селища, компактно, българският език се пази, допълни проф. Кочева.

Освен това навсякъде по света неделните училища и сдруженията на наши сънародници имат много голямо значение за запазване на езика сред хората с български произход и техните наследници.

В американския щат Илинойс (и няколко други) българският вече е официален административен език, защото българите там са много.

В Европа има страни, в които българските малцинства са официално признати. Това носи допълнителни права, които обаче невинаги се използват.

По думите на езиковеда чуждиците се адаптират при навлизането във всеки език, а за запазването на богатството на утвърдените лексикални единици сред по-младите българи особено значение има четенето.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с проф. Ана Кочева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Интерактивна карта показва български диалекти и гозби

Учени от Секция за българска диалектология и лингвистична география към БАН продължават работата по съставянето на интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. Тригодишният проект ще приключи през 2021 г., целта му е да представи..

публикувано на 05.10.20 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности,..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния..

публикувано на 14.05.24 в 13:31
Методи Савов (вдясно) и Христо Проданов

Предстои презентация на 40 години от изкачването на Еверест в Дом на киното

Навършиха се 40 години от изкачването на Българската експедиция на връх Еверест, най-високият в света. Това се случи през 1984 година. Заедно с първия българин, който успя да покори върха, още четирима българи се качват на Еверест на 9 май 1984..

публикувано на 14.05.24 в 13:28

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си събитие Family Fantasy Land

Киноцентър "Ню Бояна" отваря врати за първото по рода си Family Fantasy Land събитие, организирано от Fest Team, за да отпразнува Деня на детето по наистина вълшебен начин. Цялото семейство е поканено да изследва три пъти по-голямата парти зона,..

публикувано на 14.05.24 в 13:10