Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият скандал в историята на естетичната индустрия

Как фирма предлага 10 години силиконови импланти не с медицински, а с промишлен силикон

Снимка: Pixabay
Естетическата хирургия все повече навлиза в ежедневието ни. Ако допреди няколко десетилетия на такива процедури се подлагаха предимно известни личности, днес вече непостижимите и строги стандарти за красота и достъпността на процедурите карат голяма част от жените да прибягват до някакъв тип хирургични корекции.

За мащабите на естетичната хирургия говорят данните от приходите, които показват, че през 2018 г. те са малко над 50 млрд. щ. долара, а с темповете на нарастване както досега, се очаква през 2026 г. да бъдат почти 67 млрд. щ. долара. Около 18% от тези естетичните хирургически корекции касаят уголемяване на бюста.

През последните 10 години един скандал в този бранш “гореше” по целия свят - една фирма предлагаше повече от 10 години силиконови импланти, но не с медицински, а с промишлен силикон. Това е сертифицирано от TÜV Rheinland - един от най-големите сертифициращи органи в световен мащаб.

Проблемите, включително и в България, се появиха за първи път около 2010 г. У нас засегнати от тези импланти са хиляди жени, а по света са стотици хиляди. От тогава започва и една юридическа драма по търсене на правата и обезщетение за засегнатите жени.

Имплантите в България се внасят от 2005 г., като след 2006 г. вносът става по-активен, а от 2008 г. се внасят вече и в Румъния, казва Седрик Жоакимсман - дистрибуторът за България.  

За проблема с имплантите той разбира на 29 март 2010 г., когато френската здравна агенция прави инспекция в Poly Implant Prothese (PIP)  и разбира, че пълнят имплантите с индустриален силикон.

“За медицински изделия, които се имплантират, и за всички медицински изделия по принцип, трябва да има стриктен контрол. Ние смятаме, че имаше такъв, защото това бяха импланти, които са сертифицирани и които имат разрешение за пускане на пазара в Европа и в други страни по света, защото гарантират качеството на продукта”, обяснява той.

За да се разбере за проблемите се оказва, че трябва да мине време. До 2010 г. няма хирург, който да е посочил, че има проблем с някой от имплантите, но след това започват да се появяват сигнали за това.Ако се спука, имплантът може да се разпространи в цялото тяло. Има жени, при който силиконът влиза дори в белия дроб.   

Във Франция скандалът тръгва след сигнали от хирурзи за по-чести случаи на руптури на имплантите и от там Френската здравна инспекция прави проверката, при която се открива, че пълнят имплантите с индустриален силикон. В България с такива импланти са около 2000 жени, като половината от тях имат спукване на имплантите, а при две трети от тях това води до медицински последствия.  

Още през 2010 г. Седрик Жоакимсман намира адвокати, с които да потърси обезщетение от TÜV Rheinland, които според него не са си свършили работата, като целта му е да постигне финансово обезщетение за жените в България, с което те да подменят имплантите си. Тогава обаче от сертифициращия орган отказват дори да разговарят с него. И така казусът стига до съд.

Междувременно се разбира в целия свят за проблемните импланти и през 2013 г. Седрик Жоакимсман печели делото срещу тях, а кампанията за обезщетение вече обхваща жени от целия свят.

Две от жертвите на некачествените импланти в България вече са получили по 7000 евро обезщетение, като има 100 жени от втора и трета процедура и са получили авансово 3000 евро, и 150 жени от четвърта процедура, които трябва да получат около 6000 евро през септември.
Все още има възможност да се включат засегнати жени в следващи процедури.

Още за юридическия и здравен казус - чуйте в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл, заедно с историите на две от жените, които са жертви на некачествените импланти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03

Адресите на любовта - Александър Батенберг

Българка ражда на княз Александър Батенберг три двойки близнаци за 7 години Образован, строен, мъжествен, много красив, с бадемови весели очи, с тънки вежди, бяло лице с алени бузи и черни засукани мустачки, 22-годишният княз Александър Батенберг веднага прави много силно впечатление на всички, които се стичат да го посрещат на българска земя...

публикувано на 28.09.24 в 14:00
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36