Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морските дарове, майонезата и месото могат да са опасни в топлото време

Снимка: Ани Петрова

Топлото време е предпоставка за чести хранителни отравяния. Рибата, яйцата и пилешкото месо, могат да причинят сериозни проблеми, съобщава испанският вестник „Ла Вангуардия“. 

Оттам добавят, че това не са единствените храни, които могат да ни причинят сериозни неразположения. Изданието представя и още опасни храни, ако не се приготвят и съхраняват правилно.

Котлети

Котлетите трябва да се извадят от хладилника точно преди приготвянето им, както и всички ястия от кайма. Каймата може да бъде много по-опасна от цяло парче месо. Котлетите трябва да се приготвят на минимум 70° C.

Майонеза и сосове на яйчена основа

Ако сосовете на яйчена основа са пастьоризирани и се съхраняват в хладилник до срока им на годност, няма проблем да бъдат консумирани в топлото време. Те трябва да се извадят оттам непосредствено преди консумация. Ако не се изядат, трябва да бъдат изхвърлени след 24 часа.

Стриди и други морски дарове

Именно отравянето с морски дарове е най-опасно. Това се случва заради бактериите Vibrio parahaemolyticus и Vibrio vulnificus. При здрав човек те могат да предизвикат диария, повръщане и стомашни болки. Изключително опасни обаче са за хора с рак, диабет, чернодробни и стомашни проблеми и всякакви заболявания, свързани с имунната система. Vibrio vulnificus е особено опасна, тъй като може да проникне в кръвта и да причини смъртоносни инфекции.

Пържени картофи

Картофите, оставени за дълго време на стайна температура, могат да съдържат бактерии, подобни на тези, които причиняват ботулизъм. Останалите ни сготвени  картофи, трябва да се съхраняват в хладилник.

Пилешко

Пилешкото месо съдържа много вода и мазнини, което го прави много уязвимо на температури. За да сме сигурни, че местото няма да ни зарази салмонела или листерия, е добре да не го мием непосредствено преди приготвяне. Местото е добре да се пипа с ръкавици и трябва да сме сигурни, че е напълно готово преди консумация.

Остатъци

Ако храната е била повече от четири часа извън хладилника, особено през деня, е по-добре да я изхвърлите.

Пресни зеленчуци

Всички зеленчуци, плодове и листни растения трябва да бъдат измити внимателно, независимо кой сезон от годината е. Съдържащата се в тях вода благоприятства растежа на всички видове микроби. 

Дини и пъпеши

За да сме сигурни, че кората на динята и пъпеша не е замърсена е добре преди разрязване и консумация да я измием старателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Откриването на Варненско лято'24

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Мария Тарашманова

С компания е винаги по-приятно

Създателката на един от най-популярните канали за пътешествия в YouTube и блогове в социалните мрежи – Ramble with Tarashmanova (в превод „Скитай с Тарашманова“) – с първата си книга за почитателите на спонтанните пътешествия – пътеводителя  „България. Скитане из рая на Земята“: "Обикалям из покрайнините. При първото ми посещение на Пирин се..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Иконостасът на църквата

Новата "стара" църква в Копривщица стана на 180 години

180 г. от създаването на църквата "Св. Николай" в Копривщица . Защо църква с толкова дългогодишна история е позната като „новата църква“, от Копривщица ни разказва колегата Боян Бочев: "През 1817 е създадена старата църква, но в един момент населението става над 10 000 и градът има нужда от нов храм. Неофит Рилски и жители пишат прошение към..

публикувано на 29.06.24 в 09:52

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15