Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София по повод Международния ден на младите хора 12 август

Отварят спортни комплекси и музеи за игри, изложби и уъркшопи на младежи

| обновено на 12.08.21 в 08:48
Част от инициативите ще са в парк „Възраждане“
Снимка: Столична община

Столичната община отваря врати на спортни комплекси и музеи за Международния ден на младите хора, който се отбелязва на 12 август.

Безплатни занимания по спорт и интереси ще очакват младежите на София на възраст от 15 до 29 г. През целия ден на базата на спортен клуб „Академик“ в Панчарево олимпийската шампионка Румяна Нейкова и нейният екип ще обучават желаещите по академично гребане. Атрактивни демонстрации по стрийт фитнес ще бъдат представени от Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria в „Градината на Доброто“, район „Възраждане“, Зона Б 5, между блокове 15, 16 и 18 от 10 до 12 ч.

Също в парк „Възраждане“ „Спортна София 2000“ отваря вратите си за младежите, които искат да поиграят тъч с професионалните треньори от България Тъч, от 16 до 18 ч. Добиващият широка популярност у нас спорт позволява мъже и жени да играят заедно, а от спортния клуб гарантират ненадминато забавление, адреналин и силни емоции.
Съорганизатор на инициативата е „Спортна София 2000“ ЕАД.

Борисовата градина ще е място за уъркшопи с интерактивни игри, срещи с психолози, дискусии за психичното здраве, демонстрации по спортно ориентиране, разпъване на палатка и други.

До детската площадка „Слона“ от 16.00 до 19.30 ч., организаторите от Български туристически съюз, в партньорство със Столичната община, Български младежки делегати към ООН, Асоциация на студентите медици, Национално представителство на студентските съвети, Младото поколение в действие, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по ориентиране и Нов цирк, ще представят дейността си, както и предстоящи събития и форуми.

Наред с това, само срещу лична карта младежите ще могат да посетят два от обектите на Регионалния исторически музей - София.
През целия ден Музеят за история на София и Археологическото ниво на базиликата „Св. София“ ще приемат младите хора на София.

Отворена гореща линия за въпроси, касаещи здравното образование, сексуалното здраве и превенция, ще е активна на 12 август от 13 до 17 ч. на телефон: 0887 263 329. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, ще отговаря на питания за полово предавани болести, ранна бременност, злоупотреба с психоактивни вещества, тютюнопушене и др.

В Градската градина ще е разположение “Изложба на открито“, част от проекта „Да погледнем зад завесата“ на „Академия за визионери“ на Столичната община. Фотографиите представят темата за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало.

12 август е и Ден на отворените врати за дирекция „Спорт и младежки дейности“. От 9.00 до 11.00 ч., в заседателната зала на ул. „Оборище“ № 44, експерти ще представят дейността на дирекцията и възможностите за подпомагане и финансиране на младежки дейности от страна на Столичната община.

С решение на Общото събрание на ООН през 1999 година, 12 август се отбелязва по целия свят като Международен ден на младите хора. За първи път в България Денят се чества официално през 2007 година.

За Консултативния център за младежка политика в Перник - един от първите в страната (от преди 13 години), за инициативите по повод Деня на младите хора и в близките месеци - пред Йоана Георгиева разказа Анелия Маркова.

Днес се предвижда да има информационни кампании, концерт с популярните млади изпълнители Били Хлапето, D3МО и BREVIS, както и с пернишки изпълнители (от  20:00 ч. пред Двореца на културата), работилници, конкурс за рисунка, спортни демонстрации и игри. Чуйте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От БЧК раздават вода за пиене на 2 места в София

Във връзка с очакваните високи температури, днес и утре (20 и 21 юни)  доброволци на  Столичната организация на БЧК ще раздават безплатно бутилирана минерална вода в горещите часове на деня от 11:30 ч. до 13:30 ч. в два специално обособени пункта: НДК - входа срещу бул. „Витоша“ и изхода на метрото, и в градинката срещу Софийския..

публикувано на 20.06.24 в 10:23
Снимката е илюстративна

Академия за родители в "Пирогов"

Поради силен интерес болница "Пирогов" обявява още една дата, на която ще проведе следваща лятна Академия за родители "Първа помощ за малките герои".  Болница "Пирогов" отваря врати - Академия за родители "Първа помощ за малките герои" Тази неделя, 23 юни не може да обхване всички желаещ, ето защо на 6 юли, събота в 9 часа сутринта, ще се..

публикувано на 20.06.24 в 08:24
Балконът може да ви помогне за намаляване на сметките

Празник на слънцето във "Факултета"

Три работилници за деца – музикална, за хип-хоп , водена от рапъра Жлъч, за рисуване на графити , водена от известния графити артист Константин Кръстев-Костура и занимания по брейк танци са включени в днешната програма, с която ще се проведе празник на слънцето в квартал "Факултета" , съобщават организаторите от "Грийнпийс" – България,..

публикувано на 20.06.24 в 07:40

Преобразяват подлеза под бул. "Цариградско шосе" на спирка ж.к. "Изток"

Съвместна инициатива между районната администрация на „Изгрев“, Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация ФЕБ ще преобрази пешеходният подлез под бул. „Цариградско шосе“ на спирка ж.к. „Изток“, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. „Незаконните постройки в подлеза вече са разчистени, в момента се..

публикувано на 19.06.24 в 17:15

Инспектори разясняват защо не бива да се паркира в зелени площи

С цел предотвратяване на паркирането в зелени площи Столичният инспекторат обяви инициатива "Аз не паркирам в зелените площи" . От днес започна раздаване на флаери на територията на цялата Столична община . Екипите на инспектората ще припомнят отговорностите на гражданите и забранителните разпоредби относно паркирането в зелените площи ,..

публикувано на 19.06.24 в 15:16
Свежи цветя, положени на лобното място на Ани и Явор, които бяха пометени от лека кола на София през май.

Шествие в памет на Ани и Явор в София

Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата" организира шествие в подкрепа на семействата на убитите на пътя Ани и Явор. То ще започне от 12.30 часа на ул. "Черковна" в София. Шествието има три основни цели – да се отправи апел за справедлива присъда, да се изрази подкрепа за родителите на загиналите Ани и Явор, както и да се..

публикувано на 19.06.24 в 10:19

26 задачи за над 59 000 седмокласници на изпит по български език и литература

Над 59 000 седмокласници днес се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в Министерството на образованието и науката. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, ще започне в 9:00 ч. и ще се проведе в 1665 училища в..

публикувано на 19.06.24 в 07:57