Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Заедно в час” избра още 27 училища за пример

От София и областта в двата випуска на едноименната програма участват 7 школа

Снимка: zaednovchas.bg

27 училища от 18 области и 21 населени места са новите участници във втория випуск на програма „Училища за пример” на фондация „Заедно в час”. Програмата е двугодишна и подкрепя училищата да разработват и прилагат устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление на училището, които допринасят за успеха на всеки ученик, обясни пред Радио София Ивелина Пашова, ръководител на програма „Училища за пример”.

Новите училища се присъединяват към 24 други, които продължават развитието си във втората си година на програмата.

Новите участници в програмата са избрани от подадени 99 кандидатури от цялата страна, които комисията по подбор оцени като много силни.

За училищата и от двата випуска на програмата предстоят едноседмични обучения в с. Арбанаси и в гр. Панагюрище.

Предстои курс „Лидерство в училище“, за учителите в съответните школа са предвидени два педагогически курса, допълни Пашова.

„Насърчаваме разширяване на културната компетентност на преподавателите и да подкрепят децата да развиват тяхната.“

Сред училищата за пример от София в първия випуск са класирани 75-о ОУ „Тодор Каблешков“, 40-о СУ „Луи Пастьор“ и 106-о ОУ „Григорий Цамблак“, а във втория випуск – 112-о ОУ „Стоян Заимов“, 35-о „Добри Войников“, 192-ро ОУ „Христо Ботев“ в с. Бистрица и „Тодор Влайков“ от гр. Пирдоп, София област.

„С програмите си „Заедно в час“ ми даде възможността да мечтая и да експериментирам в класната стая, да работя за по-добри резултати на моите ученици“, каза пред Радио София Росен Богомилов. Той преподава история и е зам.-директор на 106-о основно училище.

С Ивелина Пашова и Росен Богомилов разговаря Елена Пъневска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език. Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни..

публикувано на 15.05.24 в 12:23
Надежда Георгиева в ателието си

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език. За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с..

публикувано на 15.05.24 в 12:04
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48