Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивална Копривщица

Найо Тицин и водещата Лили Големинова
Снимка: Личен архив

Винаги има какво да се види и да се разкаже за Копривщица. Лили Големинова е в свои води – поводът е фестивала „Мастърс ъф Арт“, логично продължение на едноименния филмов фестивал.

Първият гост, естествено е създателят му - Найо Тицин:

„Свързани сме с Копривщица, съученикът ни Радосвет Кокудов ни канеше още като деца и така станахме част от Копривщица. Преди 6-7 години купихме старата му родова къща и така кръгът се завъртя. Така решихме с Хилда Казасян и Александрина Пендачанска да направим нещо, което да не е само за нас и така филмовият фестивал да стане фестивал за всичко.

Освен фестивал, който през езика на документалистиката да разказва изкуството, и да правим изкуство. Има открита сцена с чудна поляна, която чакаше да бъде осмислена. Върху бялата ограда е фотоизложбата „Посоки“ – над 25 фотографии от цял свят, които ни правят част от света. Това е много важно за нас, които сме завършили Музикалното училище, да не се капсулираме, а светът да е част от нас.

Ключът към създаването на фестивала е родната къща на създателя на фолклорния фестивал, сигурно в нея има такава енергия. Опитът от филмовия фестивал помага, този на Хилда за организирането на концерти – също.

Перспективата е фестивалът да се измести през юли.“

Към него се присъединява Бойка Дюлгярова – кмет на Копривщица:

„Горди, свободолюбиви, въпреки високите дувари, смятам, че сме гостоприемни. На момента харесах идеята на Найо и Александрина. Копривщица е мястото.

Хората на фестивала бяха дошли от цяла България. Имаше такива, които или идваха за пръв път в Копривщица, или не бяха идвали от ученическите си години.

Освен изкуството, за мен е важно да запазим града за поколенията, хората да се чувстват добре. Трудно се поддържа водопроводната и канализационната мрежа, която е от 1965. Има качествена изворна вода и я разхищаваме заради авариите.

Легловата база е 1200 места, но за фестивала се оказа, че ще трябват още. Хората в града предимно са заети в малък и среден бизнес – хотелиерство, ресторантьорство и малки ферми – зеленчукови и животински. Тази година определено доминираха българските туристи. А първата събота на октомври имаме фестивал на копривщенския картоф.“

Хубавото на фестивалите на подобни места е, че през деня има достатъчно свободно време за обиколки из историческите и културните му забележителности. За тях разказва Кунка Неделева – директор „Музеи в Копривщица“:

“Музеите в Копривщица са 6, имаме и два сезонни обекта от май до октомври – тепавицата и Палавеевите къщи. Бащиният ми дом е до музея на Каравелов и детството ми премина в музея. През 2015 асоциацията на пътните агенти в Япония ни включи в най-търсените градчета в Европа, стигнахме до номер 21. Чужденците трудно произнасят името Копривщица, но после не я забравят. Туристите са от цял свят, имаме ежегодно над 200-220 хиляди посетители.

Фестивалът има своето място в града. Копривщица е многолика, всеки може да намери нещо за себе си. Копривщенци тръгват по широките пазари, чак до Етиопия. Почнали са да мислят по-мащабно и са пренесли най-доброто в домовете си. Хората са били свободни, осъзнали са силата на образованието. Не мога да си представя живота без Копривщица.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13