Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазмените растат и не стареят

Рон Картър
Снимка: архив клуб "Рони Скот" Лондон

В Деня на София - празник на Радио София си честитим с най-свободната музика двойния, а за всички именници - тройния празник. В неделя тук представихме накратко програмата за тази вечер. Сега е ред на акцента. Той е в началото, когато един след друг следват китаристът Пат Матини, един от "кръстниците" на предаването ни и басистът Рон Картър, чието име от 60 години се свързва с Майлз Дейвис.

В последния си проект с млади нюйоркски джазмени, Пат връща жеста на музикантите от поколението на Рон към самия него. В новата формация на Пат се изявяват младежи на възрастта, която самият той има в началото си, когато е омагьосан от музиканти като Майлз и Рон. Съдбата или по-точно джазът във всичките му измерения го събира в един проект с Рон преди няколко години, като двамата са свирили и в компанията на Хърби Хенкок, и на Милтон Нашименту.

В сегашния последен проект на Рон Картър с триото му Golden Striker (Ръсъл Малоун на китарата), той се връща към бразилските си вдъхновения чрез музиката на Жобим и Бонфа oт филма "Черният Орфей" от края на 50-те. За тези, които на 8 октомври ще са в Ню Йорк остава възможността да ги гледат в легендарния клуб "Бърдленд". 

И за да бъде китарното присъствие още по-вълнуващо, включваме в началната серия стандарти класиката, свързвана с Нат "Кинг" Кол "When I Fall In Love" с китарата на Джордж Бенсън! Как няма нощта да не е млада?

"Слънчев джаз+" е всеки петък след последните новини на деня по Радио София, с повторение шест часа по-късно пак там и на следващата неделя в стрийм "Дуенде" на binar.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05