Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствата на обществения форум

8
Фестивал на архитектурата Бургас
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Първият по рода си архитектурен фестивал у нас под надслов „Изкуствата на обществения форум“ от 01 до 10 октомври се организира по инициатива на Съюза на архитектите в България (САБ), под патронажа на кмета на Бургас, г-н Димитър Николов, община Бургас, Камара на архитектите в България, Съюз на българските художници, Столична община и с подкрепата на  ВСУ „Любен Каравелов“, НХА, „Баумит България“ ЕООД, “Метрополитен“ ЕАД

Темата на фестивала – съвременното отношение на художници, архитекти, дизайнери, урбанисти, общински ръководства и институции към естетическото изграждане на обществените открити и покрити пространства.

Първият събеседник е проф. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България:

"Бургас е хубаво място за архитектурата. В градската среда, изкуствата имат място. Творците изграждат едни или други елементи. Архитектура, пластика, монументална живопис, графити, 3D-мапинг, ландшафтна архитектура. Те оформят човешките измерения на средата. Темата е подходяща да покажем творчеството на младите колеги. 

През последните години в Бургас има авангардни решения в регенерация на сградите - една от тях е сградата на х-л "България". Изкуствата на обществения форум са тези, които излизат в градските пространства. Нещата, направени в Бургас - двете пешеходни зони - са естествена среда за нашия фестивал. 

Детската площадка със старите лодки, реставрираните сгради - това е основа за размисъл. Транспортната инфраструктура е със зрелищни пешеходни мостове над кръговите движения, другото важно постижение е отварянето към морето. 

Важни за фестивала са изложбите на няколко места - Културния дом на нефтохимика и пространството пред х-л "България". С тях представяме пред публиката произведенията на колегите - има авторски изложби, колективни, на общините.

Новият европейски баухаус е на базата на съществуващия преди век такъв в Германия. В последните десетилетия се наблюдават нови явления - ефективно използване на средата, управление на отпадъците, климатичните промени. С помощта на ЕС тези явления се осмислят като съвременен стил, така да се каже - новата модерност. За разлика от 70-те не гледаме как да разрушим тези сгради, а как да ги впишем максимално.

Използвайки израза "регенерация", говорим за сгради на максимум 100 години, те са в добро състояние, но получават нов облик. Имаше пренебрежително отношение към сградите от 30-те, правим кампания за изследване и популяризиране на сградите отпреди 60-70 години, това влиза в полезрението на общините. Зала "Универсиада", НИМ, Външно министерство са важни архитектурни обекти. Бургас има характерни примери - Регионалната библиотека, магазията на пристанището, Дома на нефтохимика. 

Нашият фестивал показва накъде се развива модерната архитектура. Сградите не могат да съществуват без откритите пространства. В естетиката навлизат нови материали, създаващи структури, които преодоляват тежестта. Използват се нови математически методи.

Тенденция е симбиозата между архитектурата и продуктовия дизайн. Развива се художественото осветление, съчетанието на новите материали. Тази палитра е предизвикателство - границата с кича е тънка. Всеки има свое мнение и за архитектура, но тя зависи от поръчващия, важно е да се възпитат културни инвеститори. Умение е да се постигне хармония между архитектите, техните сгради да пеят в хор."

Диана Саватева - зам.- кмет на община Бургас по култура, спорт и туризъм:

"Колкото повече събития, толкова по-добре за живота в града. Когато нещо ти харесва, няма как да не му се отдадеш. Подобряваме и разгръщаме механизма за разпределение на средствата за културни дейности. Решихме да сме по-смели в своите планове. Подпомагаме малки културни проекти, филми и книги на бургаски автори. Сега всички тези отделни механизми ги свързваме в едно. Имаме и направление "Мобилност", за да може постиженията да се видят и извън Бургас, както и за мултиплициране на създадени проекти..

Имахме много успешно лято, приспособени сме към вътрешен туризъм. Хората имат какво да правят, стават част от събитийния календар. И културата, и спортът са свързани с туризма. Започваме Есенни литературни празници, пространството на Дома на писателите също е интересно решено. "Ерата на Водолея" показва по-модерни изкуства. Ще има и есенна "Флора". 

Арх. Владимир Милков - председател на Камарата на архитектите:

"Идеята на новия баухаус е свързан с реализацията на зелената сделка. Целта е да създадем хармонични, устойчиви европейски градове със свой облик. Българските архитекти не изостават от съвременните световни тенденции. Притеснен съм от унифицирането на градовете от новите материали. Важно е да се обърнем към архитектурното наследство. Крайно време е за създаване на собствена идентичност в архитектурата.

Бургас не случайно е обявяван неколкократно за най-добър град за живеене. Всеки квартал дава своите приоритети и общината ги възлага на архитектите, които ги обсъждат впоследствие с жителите. Акцентираме на конкурсното начало."

Арх. Емил Бурулянов – главен архитект на Бургас:

"Съпътстващите събития на фестивала показват широкия диапазон от неща, които се случват в страната. Зоната за обществен достъп на пристанището вече е широко посещавана. Там е филиал на Художествената академия и Детски център. Предстои преобразуването на Магазия 7. Планира се изцяло нов площад на 7-мо и 9-то корабно място. Зоната от затворена територия се превърна в една от най-посещаваните.

Новата библиотека във вътрешността си е много модерно направена и е съобразена с текущата дигитализация. "Ченгене скеле" събира в себе си интересни като архитектура и като предназначение обекти. Обществото прие реконструкцията."

Биляна Александрова - художник-монументалист:

"Творчеството ми е свързано с обществените пространства, оформянето на градската среда като цвят. С дъщеря ми представяме пана "Давам шанс на природата" - пасажи в Западен парк. За разлика от нея, моите проекти са "екшън пейтинг" - "Светът е движение". Следва проект, свързващ нейната с моята визия. Последният проект е калкан до Западната порта (Католическата катедрала).

Естетиката на ежедневието е навсякъде. Цветът и хармонията действат подсъзнателно. Важно е да усетиш, няма как нещо издържано да не се хареса. Харесвам топлите цветове и виолет."

Арх. Събин Попов - председател на Регионална камара на архитектите Бургас:

"Пред Дома на нефтохимика и на откритите пространства пред х-л "България" е изложбата "Архиморие", която обикновено е през декември. Журито ѝ бе като за международен конкурс."

Арх. Петър Статев, общински съветник:

"Всеки град има своята идентичност, история, развитие, свой дух и атмосфера. Минал съм през доста проектиране и нямам определена мечта за нещо специфично." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03