Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Даян Шаер:

След време Сирия ще бъде отново достъпна и ще си върне прелестта, която е имала

Писателката Даян Шаер
Снимка: Личен архив

Преди дни в едно от предаванията на „Късното шоу“засегнахме темата за Близкия Изток, тема за която все по- малко се говори. Писателката Даян Шаер, която е със сирийски корени ни направи съпричастни към нейните усещания за Сирия преди войната.

Един по-романтичен поглед, с акцент върху уюта и топлината която носят обикновените неща – за горещите нощи върху покрива на нейния дом, където е мечтала и усещала първите трепети на  любовта, за аромата на топъл хумус  и семейните закуски, както и какво я е вдъхновило да напише „За моята майка Сирия“.

Даян е посещавала Сирия като дете, по време на летните почивки. Дори уточни,че още преди да се роди, когато е била в корема на майка си, се е случило първото й пътуване до Сирия, а след това семейството традиционно е прекарвало летата в Сирия.

„Беше много интересно, като два различни свята – семейството ми тук от страна на майка ми и в Сирия, това на баща ми, бяха наистина като два различни свята.Сред много роднини и много различна атмосфера и различен живот, за мен започна едно приказно детство, през тези години, през които пътувахме с моето семейство“, разказва писателката.

Ако трябва да опишеш аромата и вкуса на Сирия, какви ще са те?

„Бих описала ароматът на горещината, макар че тя няма точен аромат. Моите спомени за Сирия са летни, горещината на парещото слънце, бих я свързала и с по-пикантни храни и със мириса на хубаво арабско кафе.“

Даян Шаер разказа още, че Сирия преди войната е била едно много спокойно място за живеене, до такава степен, че дори не са заключвали портата, когато са си лягали вечер.

Тя изрази своя оптимизъм, че макар и да е променено лицето на Сирия, дори ив тези толкова трудни дни за държавата, народът не се отказва и продължава да се бори да върне нейната красота.  „Хората строят наново точно такива места и забележителности които са загубили, за да може да не се заличи нейния дух“, посочи още писателката.

Чуйте цялото интервю на Елмира Джома с Даян Шаер, за да разберете за прекрасните трепети и безгрижни дни, които е изживяла тя  в онези мирни години как е създала проекта "Моята майка Сирия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13