Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от населението в квартала е ромско

Иван Чакъров: Целта ми е да адаптираме ромското население в „Красна поляна“ с българското

Иван Чакъров
Снимка: Радио София

Тази седмица основната тема в сутрешното предаване на Радио София беше район „Красна поляна“. Жителите откроиха основните проблеми на територията – мръсният въздух, ромското население, осветлението в парк „Св. Св. Петър и Павел“, парк „Лебеда“.

В последния ден от седмицата в студиото гост беше кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров. 

„През последните 15 години, парк „Св. Св. Петър и Павел“ се превърна в много посещавано място. Втора година се борим да се направи осветление в парка“, каза Чакъров.

По думите му, осветлението ще  струва над 450 000 лева.

„Трябва да е LED осветление. По проект са предвидени 156 стълба. Досега са били 35-40“, добави кметът.

Иван Чакъров изрази надежда през пролетта на следващата година да бъде изградено осветлението и видеонаблюдението в парка.

По отношение на парк „Лебеда“, кметът на „Красна поляна“ каза, че теренът му е бил продаден в края на 90-е години. След това имотът е препродаван няколко пъти.

„Последният собственик внесе проект в НАК за довършване на строителството. Засега имаме разговори догодина да започне да завършва този проект“.

През седмицата жителите откроиха основният проблем в „Красна поляна“ – мръсният въздух.

„Красна поляна“ е един от особените райони на София. Той е особен и различен, защото в „Красна поляна“ половината население е ромско. Ако районът е 70 000 жители – 35 000 са роми и то основно съсредоточени в „Татарли“ и „Факултета“. Болшинството се отопляват на твърдо гориво – и то най-евтиното и намерено по кофи за боклук“, каза Чакъров.

Той добави, че е внесъл доклад за премахване на каруците.

„Проблемът е, че това население е по-бедно и те гледат да се отопляват през зимата на най-евтиното гориво“, каза кметът на района - „Ние се опитваме да ограничим това отопление. Полицията вече е задържала 7-8 души, които горят отпадъци.“

Иван Чакъров добави, че една от целите му е адаптира ромското население в „Красна поляна“ с българското.

„90% от чистотата, асфалтиране, плочки, косене, почистване в строителството го извършват ромите“, каза Чакъров и добави, че трябва да се работи с ромското население и да се обучава.

„Над 90% от ромските деца ходят на училище“.

По отношение на бившите Виетнамски общежития, Чакъров обясни, че през 90-е години те са били населени с роми от различни райони на София и често са ставали проблеми между живеещите във Факултета и тези във Виетнамските общежития.

„На терен в една къща живеят по 15-20 души“, каза кметът.

По отношение на мръсния въздух, Чакъров обясни, че над 200 ромски семейства участват за смяна на печките за отопление. На 270 къщи са поставени филтри за пречистване на комините.

В района има и над 930 незаконни гаража. В края на миналата година е започнало интензивното им премахване, каза Чакъров.

Вече са премахнати 350. След премахването им на техните места ще направим истински паркоместа“, каза кметът на „Красна поляна“ Иван Чакъров.

Подробности можете да чуете в звуковия файл




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Група Innerglow представят новия си сингъл "Освободен"

Групата Innerglow – млади хора, способни да създават съвременна българска музика, представиха в предаването “Радиокафе“ своя нов сингъл "Освободен". Музикантите Петър Желев и Матей Христозков – китара и барабани, разказаха за песента. "Освободен“ – позитивна песен, родена след мрачен период. Текстът набляга на позитивното, дава посока..

публикувано на 31.05.24 в 15:35
Жена пише 34 пъти думата „виновен“ след като съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в наказателния му процес във Върховния съд на щата Ню Йорк

Седмицата в САЩ: Тръмп - виновен, Байдън за Украйна, ужас от Рафа

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе признат за виновен по всичките 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи, свързани с плащания, направени на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016-а година. С това той стана първият бивш американски президент признат за виновен в престъпление. Какви са..

публикувано на 31.05.24 в 14:55

Фестивалът Shapeshift - пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика

Фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност" започва днес в НАТФИЗ.  Паулина Захариева и Димитър Рангелов гостуваха и разказаха на него пред БНР-Радио София. Shapeshift всъщност означава умението и възможността за трансформиране и промяна на всяка една жива и нежива форма.  Фестивалът се организира за втора..

публикувано на 31.05.24 в 14:03

"Война и наказание" от Михаил Зигар - за да променим бъдещето, първо трябва да разберем миналото

Книгата „Война и наказание“ от Михаил Зигар вече е на българския книжен пазар. Тя е анализ на войната на Русия срещу Украйна и изследва както съвременните събития, така и историческите предпоставки за тях. Михаил Зигар е един от най-разпознаваемите руски журналисти, каза пред Радио София редакторът на изданието Красимир Лозанов. „Той е..

публикувано на 31.05.24 в 12:55