Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС помага на млади предприемачи с програма за обмен

Начинаещи отиват при опитни и проучват добри практики в различни индустрии

Снимка: erasmus-entrepreneurs.eu

„Еразъм за млади предприемачи” е трансгранична програма, подпомагаща обмяната на предприемачески и управленски опит. С нейна помощ, нови или бъдещи предприемачи получават възможността да се учат от опитни бизнесмени, които управляват малки или средни предприятия в други, участващи в програмата държави.

Обмяната на опит се осъществява по време на престой при опитен предприемач, който помага на новия предприемач в придобиването на умения, необходими за управлението на малка фирма.

Съвместното сътрудничество в страната домакин продължава между 1 и 6 месеца, уточни пред Радио София Соня Господинова, говорител към Европейската комисия. Програмата се осъществява с търговски камари, бизнес инкубатори, центрове за стартиращи предприятия.

От началото на инициативата през 2009 г. до момента са осъществени близо 9900 обмена с над 19 000 нови и приемащи предприемачи от цяла Европа.

Програмата цели да насърчи предприемаческия дух, да го подплати с опит и знания, да увеличи броя на т.нар. „стартъпи“ и да ги направи по-устойчиви; да подкрепи трансграничното сътрудничество, обмяна на идеи и знания, да увеличи контактите и партньорските мрежи на малките фирми, да създава нови работни места.

Ползите за новите предприемачи са придобиването на знания, умения и опит, изграждане на капацитет за управление на малка фирма, създаване на нови контакти и партньорски мрежи в чужбина. От друга страна, предприемачът-домакин може да заимства нови идеи и да види нови перспективи за развиване на собствения бизнес, да установи сътрудничество с чуждестранни партньори и да опознае нови пазари.

Престоят е частично финансиран със средства от Европейския съюз.

Допустими участници в програмата са нови и приемащи предприемачи от ЕС и участващите държави.

До момента от България са участвали 159 нови предприемачи и 53 приемащи опитни бизнесмени. Няма ограничение в сферите – има в текстилната промишленост, в туризма, във всички видове индустрии, допълни Господинова.

С нея разговаря Луиза Лазарова.

Желаещите да участват могат да кандидатстват през интернет страницата на програмата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03