Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Антоан Спасов: Обездвижването засилва риска от тежко протичане на Covid-19

Д-р Антоан Спасов
Снимка: Катя Василева

Едни от най-сериозните усложнения на Covid-19 са тромботичните явления, които засягат различни органи и системи на човешкия организъм. На първо място става въпрос за малките съдове на белия дроб. С течение на времето това води до фиброзни промени. Освен това от последствията на инфекцията страдат и сърцето, и бъбреците, и периферните съдове, обясни пред Радио София ангиологът д-р Антоан Спасов.

Особено уязвима група стават хората, които вече са имали проблеми със своите вени. При тях заразата с коронавирус увеличава риска от възпалителен процес на вече разширени вени.

Специалистът разясни, че при т.нар. тромбофлебит вената започва да боли, зачервява се кожата, при пипане мястото и твърдо и болезнено. При такива признаци за възпаление на вената човек трябва да се насочи към специализирана медицинска помощ за по-добра диагностика и евентуално предписване на лечение.

„По време на боледуване профилактиката се състои в прием на антикоагуланти от групата на хепарините. Невинаги е ефективна профилактиката с антиагреганти като аспирин“, изтъкна д-р Спасов.

При заболяване от Covid-19 рискът от тромбообразуване е изключително висок, дори и при прилагане на профилактични мерки. Като странични реакции ваксините могат да предизвикат образуването на тромб в различни части на тялото, но при изключително нисък процент пациенти.

Ако човек е преболедувал и иска да си постави ваксина, добре е първо да се изследва за антитела, посъветва д-р Спасов. Да се имунизират при ниски стойности на антителата и все пак да предпочетат РНК ваксини.

По думите на експерта тютюнопушенето, употребата на алкохол, затлъстяването, рака, диабета и хипертонията са по-малко рискови фактори за тежко протичане на вирусната инфекция от обездвижването.

Той разясни кога и как е добре да се провежда лечение на разширени вени и колко е важна ролята на личните лекари за ранно насочване към специалист.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с ангиолога.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10