Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историкът Емил Соколов с анализ на Изборите и какво да очакваме след тях

2
Раковски - избори 14 ноември 2021
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Историкът Емил Соколов, гостува в ефира на Късното шоу и като активен човек, който следи процесите в обществото представи своя анализ на отминалите избори  от 14 ноември, които за пръв път в историята на България бяха проведени за трети път в рамките на една година, като в последния случай освен парламентарни, имаше избори и за държавен глава.

Соколов отбеляза няколко акцента – скучната и мудна предизборна кампания, липсата на интерес от страна на гласоподавателите. Според него, в тази ситуация изненади не е имало, освен грандиознияг срив на БСП, започнал още през април.

“Доколкото става въпрос за победителите, победата на “Продължаваме промяната” беше много логична, от гледна точка на това, че е чисто нова партия появила се преди три месеца”, каза още Соколов.
Той поясни, че “Продържаваме промяната” е водила много позитивна предизборна кампания, много дисциплинирано и с отговорност към изборния процес и осъзнаване колко е важна кампанията и колко може да им донесе това.

Соколов направи съпоставка между едни нормални избори на четири години, когато кампанията нямаше да повлияе, нито да промени дотолкова резултатите и избори-прецедент, грети поред в рамките на шест месеца. 

“При това настанало объркване, криза и апатия, е нормално кампанията да е всъщност нещото, което до голяма степен да предопредели какво ще се случи на изборите”, подчерта историкът и допълни,че повечето партии са пренебрегнали този важен аспект.

Позитивният имидж на “Продължаваме промяната” е една изключително добра стратегия и тактика, смята историкът.

 “Никой не трябва да си мисли, че едва ли не тези хора са позитивни и се усмихват, просто защото така им идва отвътре. Те може да са свестни хора в ежедневието, но този имидж, който те успяха да създадат е един много добре подготвен, репетиран и дори проучван продукт, който те поднесоха на избирателите”, посочи още той.

Чуйте още интересни аспекти от анализа на Емил Соколов, за политическата обстановка и поведението на политическите партии, както и прогнозата на ескперта – ще има ли воля за общо управление, от какво и от кого зависи това?
С историка Емил Соколов разговаря Лъчезар Христов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13