Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балет „Арабеск” отбелязва 80 години от рождението на Маргарита Арнаудова

Снимка: Музикален театър

Тази вечер (26 ноември), от 19.00 часа, на сцената на Музикалния театър, Балет „Арабеск” ще отбележи 80 години от рождението на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова.

На 30 юни 2021 г., когато Маргарита Арнаудова щеше да навърши 80 години, Балет „Арабеск“ отбеляза тази годишнина с вечер с нейни знакови творби, а тази вечер софийската публика ще има възможност да види още веднъж специалната програма от три нейни спектакъла.

„Решихме, че най-добрият начин да отбележим нейния юбилей е като покажем на публиката максимално много от спектаклите, които ние съхраняваме в трупата, за да може тези, които са ги виждали да си ги спомнят, а тези, които не са – да си създадат представа“, каза в ефира на Радио София дъщерята на Маргарита АрнаудоваОлесия Пантикина.

Спектакълът е дълбок поклон пред таланта и завладяващата личност на Маргарита Арнаудова, споделят от балет „Арабеск”.

Зрителите ще могат да видят  "Нестинарка" - музика Марин Големинов, хореограф Маргарита Арнаудова, костюми – Мария Трендафилова; Филм за Маргарита Арнаудова на режисьора Йордан Джумалиев "Корен дълбоко в танца" и "Болеро" - музика Морис Равел, хореоргафия Маргарита Арнаудова, костюми – Мария Трендафилова

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13