Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сладка раздумка в Банкя в етнокъта на Светла Маркова

9
Светла Маркова
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

Светла Маркова e пенсионирана учителка от Спортното училище. В Банкя е член на "Седянка Българка". В нейния дом се правят седенки. По линия на Неделното училище преди пандемията, тя преподава безвъзмездно на деца, които имат нужда по различни предмети. Съхранява традициите на дома и ги предава на децата и своята внучка. Носител на приза на Столична община  „Будител на годината” за 2016 г.:

"Каквото ти дадат родителите, то е незаменимо. Моите родители са ме научили да обичам всичко българско. Реших една от стаите в къщата да бъде обзаведена с автентично българско. Носиите на баба ми и свекърва ми са със 100-годишна история.

Идеята за неделното училище се роди с водещата роля на презвитера Йоана Василева. Помоли ме да се ангажирам с учебния процес по български и математика, децата да идват в моя дом да попълваме някои пропуски. Исках децата виждайки българското, да го помнят.

"Седянка Българка" е с ръководител Капка Стоичкова, нейните последователи се справяме, жените са много сръчни, ръкати. След работа и добре си похапваме. У нас празниците са на голяма почит, научена съм на тях от родителите ми, искам да предам това на деца и внуци. 

Няма какво да искам, освен да се раздавам с пълна сила. Кестените имат здравословен ефект, събирам ги, нижа ги на гердан и ги подарявам на приятелки да ги носят за здраве.

В първите дни на декември започвам украсата за Коледа. Но не бива да акцентуваме само върху подаръците. В деня на Рождество, какво иска Той от нас? Защо не даваме на Него подаръци? Молитвата е неотменна част от празника.

Учителската професия ме е направила на всичко да правя равносметка. С Божията помощ вървя напред, какво да искам повече? 

Разядка за Бъдни вечер - праз, чесън, мед и зехтин! и домашна ракийка, българинът се гордее с това."

Зам.-кмет по културата там е Александра Александрова:

"Най-уязвимата ценност, която трябва да съхраним, са традициите. Те държат нашата цялост като общество. В Банкя е трудно да удържим на напора на разпадането на културния живот. През последната година успяхме да съхраним някои от културните акценти, като Празника на минералната вода, надградихме го с Алея на книгата, която да е първа стъпка към една нова традиция. Успяхме да проведем и Фестивала на уличните артисти. Направихме изложба на акад. Симеон Спиридонов. Авто ретро-парадът бе с 50 ретро-автомобила, за пръв път направихме изложба с икебани, както и литературни срещи с Калин Терзийски и Здравка Евтимова.

Направихме и поредица видеа за съвременните герои - учителите и лекарите. Въпреки пандемията, над 35000 са посетили нашите санаториуми и хотели. През декември в Банкя ще представим изложба в парк "Кестените" с тема Банкя през фотообективите на Иван Шишиев ("Етюдите на София") и Симеон Кръстев ("Късчета от София"), от 15.12 до 15.2." 

проф. Теофана Матакиева – Лилкова e собственик на галерия „Тандра”. Изкуствовед. Специалист по икони. Автор на 52 публикации и книгата „Иконите в България”, която имат Бил Клинтън, Джордж Буш, екземпляр от нея се намира в Библиотеката на Ватикана. Друга нейна книга - „Християнското изкуство в България” я има и в Конгресната библиотека във Вашингтон:

"Иконите в книгата ми са от XI-XIX век от всички, свързани с България школи. Иконите са Златен фонд, събрани са от Богдан Филов. Иконата е прекрасен коледен подарък, свързана е с надеждата. Всички християнски празници са цикъл, който възпитава в по-добро.

Преди няколко години направихме концерт с деца от Консерваторията в църквата в Банкя, която бе пълна, което значи, че има нужда от това. Следващата ми книга показва връзката на непознатите икони от първата ми книга с най-известните." 

Цвета Велинова e писател от Банкя. Автор е на няколко книги с разкази. Пише за човешки съдби по истински случаи. 

"Всяко красиво нещо ме впечатлява. Достатъчно е да видя една пеперуда и вече съм готова с приказка. Баба ми, която почина на 103 г. казваше, че хората не са само добри или лоши. Нежността е мъдрост."

Емилиян Бърдарски e дете с голям певчески талант. Той е петокласник в Музикалното училище „Любомир Пипков”. Носител на много награди за изпълненията си в различни конкурси.

Баща му, Радостин Бърдарски е счетоводител и автор на текст на песен, изпълнявана от Емо (слушаме я), когото много подкрепя в изграждането му като певец:

"Когато бях на 4-5 гледах едно предаване за група, която пее в Лос Анжелос и започнах да пея. Работя по 3 часа - 1 час свиря на кларинет, 1 час уча солфеж и 1 час пея. Хората ти се радват. (Емилиян)

Отговорността е като за всяко едно дете. Подкрепяме го, той също оценява това, което притежава. Никой в семейството не пее и не свири и ни е интересно да го подкрепяме. (Радостин)"

Слушаме Емилиян с припева на "Детството лети" по музика на Вячеслав Кушев.

Руслана Аспарухова е народна певица, започва кариерата си от НЧ „Отец Паисий” в Банкя под ръководството на маестро Никола Йонов. Завършва  78 СУ „Христо Смирненски” в Банкя със златен медал и две години по-късно постъпва в "Мистерията на българските гласове":

"Дори да е трънлив, пътят към музиката е благороден, даваш душата и сърцето си. Щастлива случайност за цял живот. Дядо ми основава в училището в Клисура, после основава и това в Банкя. Потомствена банчанка съм и не си представям да живея на друго място. Родното място ми е в сърцето.

Най-уникалната публика бе в Япония, концертът тече, публиката не реагира. А се оказа, че реакцията идва след това с гръм и трясък. В Аржентина се срещнахме с възрастни, които са се преселили преди 1944, с такъв прекрасен български.

Банкя е всеобхватно звучене от много песни. Явих се на конкурса в радиото и го спечелих, бих насърчила всеки да гледа напред, с повече оптимизъм и труд, нещата се постигат."

Никола Чочев пътят от сцената до олтара:  

"Пея от 6-годишен. Опитвал съм се с Божия помощ да развивам таланта си. От детството си съм имал желание да служа и в храма. Вече съм ръкоположен за дякон. Освен църквата има параклиси и манастири наоколо. Духовната ми закваска идва от дядо ми, който още служи в Лясковец. 

Вярата може да даде смисъл на земния ни път. Любовта е Божи дар. Трудно е да го съхраним в нашия егоизъм, тя е готовност да отдадеш всичко докрай за жчовека до теб. Трябва да следваш принципите си и да правиш това, което ти е на душа и на сърце. Само ТВ форматът не може да те направи звезда."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национална сигурност и отбрана ще се изучава в 81. СУ "Виктор Юго"

През новата учебна година ученици от 81. СУ "Виктор Юго" в столичния район "Младост" ще изучават специалността "Национална сигурност и отбрана" с разширено изучаване на японски език . "Извършихме поредица от дискусии. Решихме, че стават все по-актуални и търсени специалисти с подготовка по управление на кризи, сигурност, криминална..

публикувано на 18.06.24 в 09:28

Слънчево, до 31 градуса в София

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планинските райони и Североизточна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Ще е горещо и максималните температури ще са между 32° и 37°, в София - около 31° . По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще..

публикувано на 18.06.24 в 07:15

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52