Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова апаратура е необходима на столичната Втора МБАЛ, СОС ще гласува предложението

Снимка: Лилия Герчева

Общинската Втора МБАЛ има нужда от нова апаратура. Затова ръководството на лечебното заведение е поискало одобрението на Столичния общински съвет, за да закупи със собствени средства различни видове медицинска апаратура за нуждите на болницата. Предложението ще бъде разгледано от СОС в първите седмици на 2022 година, съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов в социалните мрежи.

Апарат от висок клас за извършване на видеогастроскопия и видеоколоноскопия, който е и с възможности за бронхологични изследвания е необходим за Отделението по гастроентерология. 

Съвременната техника ще осигури по-качествен лечебно-диагностичен процес и ще е в помощ на специализантите по специалност "Гастроентерология", които се обучават в общинската болница. Чрез новата апаратура ще се намали и болничният престой на пациентите.

Със същия апарат ще могат да се правят и бронхологични изследвания при диагностицирането на пациенти от Отделението по пневмология и фтизиатрия.

Автоматизирана система за хемокултури е необходима за Микробиологичната лаборатория на лечебното заведение. Използваната към момента техника е от 1999 г. и често аварира. 

Третият вид апарат е за високо интензивна магнитотерапия от ново поколение, който е необходим за Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. В момента отделението разполага с апарат от 1988 г. Този вид медицинска техника е особено необходима за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични заболявания на централна и периферна нервна система,  посттравматични заболявания на дихателната система.

Общата стойност на трите вида медицинска апаратура е около 208 000 лв., като ръководството на болницата е представило на вниманието на СОС офертите от различни фирми за доставка и монтаж на техниката, съобщава Дончо Барбалов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14