Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Тилев описа странен нов свят в космическата си опера „Омала“

Константин Тилев с камъчето, чиято среща е родила идеята за книгата

„На планетата Омала годината е с 420 дни, или 14 месеца по 30 дни. Пролет 3 м., лято – 4 м. Есен – 3 м. Зима – 4 м.“

Интригуващо, нали?

Ако въображението ви иска да се пренесете за по-дълго на тази планета, отворете книгата на Константин Тилев „Омала“, охарактеризирана като космическа опера и в която са миксирани елементи от фентъзи и фантастика.

Мнозина от слушателите на БНР познават и не забравят топлия глас на Константин Тилев, познат от „Нощен хоризонт“, и не само. А днес той гостува на Радио София с книгата си и с камъче от река Искър.

По думите на радиожурналиста и писател именно от това камъче се е родила обемната книга.

„Ако трябва да дам определение на тази „космическа опера“, тя не е нито комедия, нито трагедия, а по-скоро смесица от двете, както е в живота – трагикомедия“, поясни авторът. И призна, че за 5-6 години романът е претърпял няколко редакции, за да може от 1000 страници да останат около 640.

В книгата има поезия, хумор, странни обичаи, различни полови отношения. Има високоинтелигентни рептили, които имат причина да спрат технологичното развитие на хората.

Пресъздаден е цял свят, цивилизация с много герои и видове, но по думите на Тилев – това е задачата на писателя.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова с Константин Тилев.

  • „Очаква ви страхотно пътуване, приятели, в компанията на колоритни герои и смайващи гледки. Опознайте света на „Омала“ и преценете сами - ще поискате ли да имате селфи оттам? Аз искам.“ - Любен Дилов-син

ВИЖТЕ ОЩЕ
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Група Innerglow представят новия си сингъл "Освободен"

Групата Innerglow – млади хора, способни да създават съвременна българска музика, представиха в предаването “Радиокафе“ своя нов сингъл "Освободен". Музикантите Петър Желев и Матей Христозков – китара и барабани, разказаха за песента. "Освободен“ – позитивна песен, родена след мрачен период. Текстът набляга на позитивното, дава посока..

публикувано на 31.05.24 в 15:35
Жена пише 34 пъти думата „виновен“ след като съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в наказателния му процес във Върховния съд на щата Ню Йорк

Седмицата в САЩ: Тръмп - виновен, Байдън за Украйна, ужас от Рафа

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе признат за виновен по всичките 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи, свързани с плащания, направени на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016-а година. С това той стана първият бивш американски президент признат за виновен в престъпление. Какви са..

публикувано на 31.05.24 в 14:55

Фестивалът Shapeshift - пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика

Фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност" започва днес в НАТФИЗ.  Паулина Захариева и Димитър Рангелов гостуваха и разказаха на него пред БНР-Радио София. Shapeshift всъщност означава умението и възможността за трансформиране и промяна на всяка една жива и нежива форма.  Фестивалът се организира за втора..

публикувано на 31.05.24 в 14:03