Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли "Зона 30" да бъде въведена само със знаци?

Снимка: Pixabay

От февруари се предвижда въвеждането на "Зона 30", където ограничението на скоростта ще бъде до 30 км/ч. Това ще стане първо първо в района между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша".

"Да, това е отбиване на номера, защото "Зона 30" се изгражда и се въвежда с изграждането на инфраструктурни мерки", коментира в ефира на Радио София Андрей Зографски от "Спаси София".

По думите му, част от нещата, които трябва да се направят са повдигане на кръстовищата на нивото на тротоарите, осигуряване на видимост в тези кръстовища, както и премахването на определен брой паркоместа.

"Ако поставим един знак за ограничение на скоростта от 140 км/ч. по някакъв нормален път, това няма да го направи магистрала", заяви Зографски и добави, че поставянето на знаци не решава проблема. Според него единственото, което ще се постигне с това е повече визуално замърсяване с пътни табели в и без това претрупания център.

Зографски коментира и предложението за пускане на нова трамвайна линия по бул. "България", както и реформите, които са нужни да се направят в Градския транспорт за подобряване на качеството на пътуване и ефективността на транспорта.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55

Поезията и природата

"Поезия/Природа" е темата на 16-ото издание на Международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Публичната му програма започва от 13 юни 2024 г. и продължава до 20 юни, съобщават организаторите от Фондация "Елизабет Костова". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който..

публикувано на 10.06.24 в 12:22

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 64,06% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 11:51