Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парк-да, но Изток или Искър?

Гледка от мястото на бъдещия парк сега
Снимка: архив ситибилд

Как може да бъде осъвременен един столичен район? Кой и как работи за облагородяването на пространството между  кварталите . „Младост“ и  „Горубляне“? До къде стигна идеята за изграждането на парк „Изток“. Какви промени е необходимо да бъдат направени в Закона за устройство на територията?

Събеседници:

Динко Тодоров, Весела и Анна Цанови, Валентин Димитров и Здравко Младенов – Инициативен комитет Горубляне:

Динко Тодоров  - "Преди 2 седмици имаше обществено обсъждане, т.н. Горубляне-Запад е предвидено за застрояване, тя е предвидена за застрояване, не е за парк. Няма и спиране на течения. Ако това се саботира от НПО, което иска да стане партия, ще се застрои с 25% повече." 

Весела и Анна Цанови - "Проектът за парк по поречието на р.Искър има благоприятна среда, необходими са няколко алеи. Беше парк, залесен, с пътеки и рибарници - регулирани. Сега има неподдържана тревиста площ. Земята е подходяща. Предложението за парк Изток е неподходящо, каменисто. Не знам колко трябва да се вложат, за да се осъществи."

Валентин Димитров - "Държава и община обещаваt вече 30 години да обезщети имотите с панелните комплекси и после да мисли за обезщетяване за паркове. Ние не сме против изграждане на паркове. Парк Искър бе предизборно обещание на г-жа Фaндъкова, но нищо не е направено. Той е на 900 м от запрашеното място, предназначено за парк Изток."

Здравко Младенов - председател на обединените сдружения "Под Витошката яка".

"Собствениците са готови да се лишат от част от собствеността си, подложени сме дори на рекет, от 30 години нашите имоти са узурпирани след закона от 2006. Засегнати сме - Бояна, Драгалевци, Симеоново. Строи се безогледно, параметрите са 40%, а се строи на 80%. Безогледно се издават актове за общинска собственост."

Иван Димитров – Инициативен комитет Горубляне:

"Картинката е интересна. "Спаси София" предлагат ПУП-а да бъде зелен клин, но не казват откъде ще дойдат парите. Това, което сме направили е ПУП, на който сме дарили една четвърт от имотите си за детски градини, училище, публични паркове, 4 булеварда, велосипедни алеи. Никой няма намерение да прави парк Изток. На 900 м оттам е парк Искър. От 4 години предлагаме на г-жа Фaндъкова да се направят две алеи и два паркинга на държавна и общинска земя, но нищо не е направено. Те не искат да дишаме чист въздух, искат да крадат."

Адв. Захари Генов – юрист, експерт по ЗУТ:

"С приемането на ЗУТ (2001) срокът за обезщетение бе 5 години, който бе увеличен на 10. Има решение на КС от 2020 за равностойно обезщетяване и скъсяване на срока за това, но правителството на ГЕРБ е бездействало, по-късно служебното правителство не е имало право на промяна на закона. Предложението на ИК Горубляне е навременно. Има залитане на държавните и общински органи за занижаване на реалните оценки."

Репортаж на стажант-редактора Христина Иванова от кв. Младост и анкета с хората за изграждането на парк „Изток“:

"Винаги е добре да има повече паркове/няма достатъчно паркове в "Младост" за разлика от "Люлин"/паркът трябва да се поддържа/важно е да се поддържа, сегашният около манастирчето - не знам кой нормален човек ще мине от там/стига да има ресурси, може да се създадат работни места/има нови сгради без междублоково пространство. За мен е абсурдно предложението за аквапарк.

Не мога да преценя - хубаво е паркът да е по-близко до "Младост"/ако това са земи на горублянци, те трябва да са обезщетени, но е по-добре да е близко до "Младост, това е по-добрата локация, но където и да е, паркът е добре да го има, това са белите дробове на кварталите."

Арх. Стефан Стефанов – кмет на район Младост:

"Общинските и държавни администрации отлагат решението на въпроса с парковете. С днешна дата, ОУП има места за паркове. Не приемам, че мястото на парк Изток не е там, че първо да се изгради Искър, а Изток да го забравим. Желанието ни е да има повече паркове. Собствениците в Горубляне са прави да нямат доверие в община. Минус на СО е да няма стратегия за отчуждаване, дълги години в тази посока няма реални средства.

В момента се прави оценка на евентуалната стойност. Трябва да се мине до справедливо обезщетение на собствениците в кратки срокове. "Младост" генерира изключително много средства в София и ако бихме могли да определим какво да прави с тях, би било добре.

Трябва да се степенува, да се започне с паркове върху държавна собственост. Става дума не само за "Искър", а и за този в "Младост-3", 14 дка. Притеснен съм за бъдеща реализация на "Изток" и "Въртопа". Парковете не са само за "Младост". Реституцията трябва да приключи, така ще се увеличат собствените имоти. Нямаме пари за отчуждаването им. После почва финансирането на проекти и на изпълнението им. Това трябва да стане приоритет за София."

Иван Димитров от ИК "Горубляне" предлага на кмета на Младост да се заменят земите им за бул. Копенхаген със съседни празни имоти на МВР и Български пощи. Отговорът на кмета:

"Ние сме само проводник, чуваемост няма. Решението е на СОС. Коментирали сме го с арх.Здравков. Има решение за забрана на  "заменки". Досега това винаги се е прехвърляло на следващите."

Борис Бонев – общински съветник, Гражданска инициатива „Спаси София“:

"Парк "Изток" трябва да бъде изграден и разширен. Това е начинът за справяне със замърсяване на въздуха. Парковете не трябва да са само с площадки и алеи, лесопарковете са не по-малко важни. Градът е солидарна система и за парковете трябва да се плаща от всички.

Реституцията бе в реални граници, а не в реална площ. 30 години са предостатъчно човек да си възстанови имота. Странно е неслучайни хора да са с хиляди декари на най-хубавите земи. Обезщетенията трябва да са справедливи. Когато са национализирани, собственостите са били ниви, а сега са терени в града. Трябва да бъдат оценявани подобренията, които да се приспаднат.

Докато се отчуждят, не може собствениците им да бъдат карани да плащат такса смет и данъци. Днес възстановени имоти попадат в обекти на обществена инфраструктура. Те трябва да бъдат обезщетени. Не съм съгласен частната собственост да взема превес над общественото благо, както се случва в София в последните 15 години. Да не бъркаме свободата със свободията.

СО няма парите за ПУП - Горубляне."

Борис Милчев – общински съветник от ДБ:

"Парк "Изток" е част от предвидените преди години зелени клинове. Територията е частна собственост. Ръководството на СО бави проекта, както и за парк "Въртопа". От 15 години темите се отбутват за следващ мандат. Прие се стратегия за развитие на общинската собственост, но извадиха зелената система от нея за след 2023. Нищо не е свършено за 7 години за "Въртопа". А за "Изток" още не е и започнато.

Ако кметът иска да знае колко пари дължи, можеше да го знае преди 10 години. В последните 12 години СО не го знае и крие информация от опозицията."

Арх. Янита Тарабанова:

"Близо 30 години след решенията за възстановяване на имотите, още се чака. В реални граници са възстановени само празните имоти, които са около 20%. В 2006 се появява парка с ясното съзнание, че това е частна собственост, от тези 20%. Обезщетяването на земите, върху които има блокове и др., още не са започнали. 
Искаме 4 промени в ЗУП, уточняване откога текат сроковете за обезщетяване, които трябва да се намалят от 15 на 5 години. След като нямаме ПУП, за нас тези срокове не са и започнали. Никой не понася отговорност." 
Емилия Вучкова – Инициативен комитет Горубляне:
"Собствениците на земи - би трябвало да е започнала процедура за обезщетяването им. В отговорите на СО и МЗ обаче няма срокове, в които това да се случи."
Финалът е отново с Адв. Захари Генов и Иван Димитров:
"Собственикът на апартамент като обезщетение, нямаше право върху земята, тя бе останала общинска или държавна. Отговорността е на този, който трябва да ги обезщети - държавата, общината. 
Искаме да дишаме чист въздух!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27