Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Агентите на Елмира": Брокерът Анас Хамид:

Какво трябва да знаем за пазара на недвижими имоти 2022

Анас Хамид в студиото на Радио София
Снимка: Радио София

Анас Хамид – мениджър и експерт в сферата на недвижимите имоти, отново бе гост в ефира на Късното шоу, за да ни каже за важните неща които е нужно да знаем за пазара на недвижими имоти през 2022ра година.

“Ние като търговци, можем да кажем какво ще се случи през 2022-ра, на базата на това което се е случило през 2021-ва, или на базата на минали години”, каза той и поясни,че винаги има едно “но”, което променя ситуацията, както и изненади, които биха могли  да възникнат в пазара на недвижими имоти – при банково кредитиране, свързани с икономиката и политиката дори. 

Хамид даде яснота какви са били тенденциите през минали години и какво се наблюдава днес в сферата на недвижимите имоти:

“На първо място, все още има безумен интерес за покупка на апартаменти и жилища. Забелязва се деликатен подход от страна на инвеститори и строители, при определяне  цените и продажба на апартаменти ново строителство, постоянно покачване на цените на работни материали и работна ръка като цяло.

Съществува тренд, в търсене на къщи покрай големите областни градове и парцели за строителство на къщи, но от там идва и проблемът, който забелязваме - липсата на качествени имоти на пазара, от тази гледна точка”, подчерта експертът.

“Балон” ли са в момента цените на недвижимите имоти?
Анас Хамид обясни,че  през последните две години, активността на жилищния пазар е световно явление, което се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа. 

Според Хамид,  то е провокирано от няколко фактора:  желанието на хората да инвестират в недвижими имоти, заради сигурността на една такава инвестиция, усеща се,че хората искат да живеят в по-големи площи, тъй като повечето работят от вкъщи и търсят да купят нещо по-голямо, което до голяма степен определя и цялостното търсене, каза още той.

Той подчерта, че редица фактори са определящи при пазара на имоти. “По никакъв начин не мога да кажа, че сме във “балон”, но може би сме близо, ако цените продължат да се покачват с този голям ръст” – изтъкна брокерът.

Има тенденция за успокояване на цените, ако намалее голямото търсене, смята Хамид. Това вероятно ще се случи, когато нещата с пандемията се поуспокоят, очаква се и банките да стабилизират нивата на лихвите, или дори леко да ги повишат през тази година, смята Анас Хамид.

Чуйте още интересни детайли по темата в разговора на Елмира Джома с Анас Хамид. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София". Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе . Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа , а автор и водещ ще бъде Катя Зографова . Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе..

публикувано на 03.07.24 в 10:18

Протест на фармацевти, в София за два часа спират работа по-малките обекти

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Призив за бързо въвеждане на депозитна система внасят в МОСВ екозащитници

Доброволци на екологично сдружение "За Земята" се събират днес в 8:30 ч. пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат призив за бързо въвеждане на депозитна система у нас. Ще има змей от бутилки, кенчета, банкноти, който символизира огромната ежедневна загуба на рециклируеми материали и обществени средства поради неефективното..

публикувано на 03.07.24 в 07:20

Приятно топло, в София – около 24°

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, в Югоизточна България –..

публикувано на 03.07.24 в 07:15