Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Костадин Зашев: Рестрикциите, които сами си налагаме, водят до преяждане

Снимка: strongby.science

Гъвкавостта в мисленето и храненето много може да помогне при хранителни разстройства, особено при т.нар. импулсивно преяждане, съветва Костадин Зашев, сертифициран треньор и консултант по хранене.

Почитателите на твърдия подход следят отблизо какво консумират, броят калориите, делят храните на здравословни и вредни и често в менюта се елиминират цели групи от тях. Но обикновено именно такива хора се характеризират с по-висок индекс на телесна маса и редица последствия, включително краткосрочен успех, изграждат неувереност и ниско самочувствие. В най-екстремните случаи развиват хранителни разстройства.

Последователите на гъвкавият подход изпитват удоволствие от храненето, при преяждане по-лесно си прощават и продължават напред. Черно-бялото мислене, рестрикциите, строгите забрани трябва да паднат – тогава и резултатите ще са по-добри.

„Ключът към добрата форма и менталното здраве е в неперфектния режим – да се включва и храна за сетивата, за удоволствие. Не бива за заклеймяваме храни като вредни“, подчерта още Зашев.

Записа го Елмира Джома.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверяват над 150 търговски обекта в страната за необосновано повишение на цените

Националната агенция за приходите, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите започнаха съвместни проверки за необосновано повишаване на цените от търговци, които използват въвеждането на еврото за спекула. Първата проверка се е състояла в началото на юни, в момента тече втора, каза пред Радио София директорът..

публикувано на 17.06.25 в 17:57

Изложбата "Метафора на паметта" на Деница Тодорова, вдъхновена от художничката Вера Недкова

Тази вечер откриват изложбата "Метафора на паметта" на художничката Деница Тодорова в къща-музей "Вера Недкова". “Това е авторка, която не е толкова позната в България, тъй като от много години живее и твори в Белгия. Позиционирана е в Антверпен. Нейната изложба в къща-музей "Вера Недкова" е една доста по-сериозна като представяне изложба. Деница..

публикувано на 17.06.25 в 16:47

Цените на основните хранителни продукти остават стабилни

От началото на юни e в ход кампания на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която всяка седмица информира за движението на цените на основните хранителни стоки на едро. Целта е да се избегнат спекулациите с цифри и невярна информация в процеса по приемането на еврото. Гражданите могат онлайн да следят хода на цените, каза пред Радио..

публикувано на 17.06.25 в 16:39

Изложбата "Das Gift" показва концепцията на подаръка в различен житейски контекст

Изложбата на визуалния артист Боян Монтеро "Das Gift“ ще се открие в Гьоте-институт на 19 юни, от 18.30 часа. Думата “Gift“ на съвременен немски означава "отрова“, но произлиза от старонемската дума за "подарък“. Тази драстична трансформация разкрива както лингвистичната, така и концептуалната сложност на думата, превръщайки я в интригуващ..

публикувано на 17.06.25 в 16:31

За да е здрав, човек трябва ежедневно да приема 60 различни хранителни вещества

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 17.06.25 в 15:21
Снимката е илюстративна.

Какво е грууминг и каква е ролята му в грижата за домашния ни любимец през лятото?

“Животът ме отведе към тази професия, тъй като много обичаме животните. Дълги години работих в корпоративни компании, но усещах, че трябва да правя нещо с ръцете си и нещо, което ми носи добавена стойност”, казва Мерилин Петрова , фризьор на домашни любимци. Тя разказа, че е видяла идеята в чужбина и след проучване на нашия пазар, разбира че..

публикувано на 17.06.25 в 15:06

Неприятен вкус и мирис на водата в части на София, от "Софийска вода" го обясниха с фитопланктона

Продължават сигналите за неприятен мирис и вкус на водата в някои части на София.  След покана от "Хоризонт" към РЗИ-София беше получен писмен отговор, в който се посочва, че в периода 30 май - 13 юни в Инспекцията са постъпили 13 сигнала, касаещи влошеното качество на питейната вода по показатели вкус и мирис при потребители с адреси в райони..

публикувано на 17.06.25 в 13:29