Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените в Радио София преди програмата на СФФ „Жените в киното“

Биляна Казакова, Ива Дойчинова и Ралица Петрова
Снимка: Антония Каменичка

Нарастващото творческо присъствие на жените в киното е в обсега и фокуса на 26-ото издание на София Филм Фест (10-31 март 2022).
И това съвсем не е случайно.

Част от специалната програма „Жените в киното“ е посветена на български жени-режисьори, в която са включени 11 филма на Адела Пеева, Иглика Трифонова, Зорница София, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева и Весела Казакова, Яна Титова.

„Има смисъл да се гледат истории, разказани от жени. Това е вълна, която се наблюдава в света през последните 5 години и се радвам, че и у нас е фокус на кинофестивал“, отбеляза пред Радио София режисьорката Зорница София („Мила от Марс“, „Прогноза“, „Воевода“). По думите ѝ светът през женския поглед е по-друг, а сюжетите биват разказвани по по-различен начин. За всеки любопитен и интелигентен творец е интересно да види други персонажи и истории, представени през различна чувствителност.

„Една жена става воевода и борец, когато е застрашено най-ценното ѝ, но има поглед и за голямото, за бъдещето, за цялата картина, загърбвайки егото си“, каза още Зорница София. Тя си спомни за топлото посрещане на малък кинофестивал в Украйна – с 2000 рози по килима, и изрази съпричастие за това, което в момента се случва в тази страна.

„Участвах в първия сценарий на „Жените наистина плачат“, исках да разкажа едно всекидневие, за което малко се говори – отбеляза актрисата Биляна Казакова. – Всички живеем този живот, на никой не го разказва.“

Става въпрос за неща, които преживяват много жени и майки, но заради обществена стигма, не се говори за това.

„Не бива жените само да се оправдават. Все още живеем в мъжки свят, но вървим в правилната посока“, допълни актрисата.

Режисьорката на „Безбог“ Ралица Петрова си спомни, че филмът се е породил от непримиримост от преживявания и демони на „поколението на прехода“. Разказ за това докъде можеш да стигнем в компромиса си да оцелееш в живот, притиснат от една система, за събуждането на съвестта у един млад човек, за непреките последици от комунизма.

„Женският разказ за света е важен, защото ние създаваме живота, осмисляме и одухотворяваме“, обобщи водещата Ива Дойчинова.

Жените творци в радиостудиото споделиха и болката от войната в Украйна.

Чуйте разговора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13