Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможни са три сценария за намаление на вредните емисии от производството на енергетика до 2050 г.

Лилия Чобанова
Снимка: Катя Василева

„Декарбонизацията на електроенергийната система на България 2022 –2050 г.“ е темата на доклада, който представи Американската търговска камара у нас. Докладът е в две части. В първия са включени три сценария за постигане на пълна декарбонизация на българската електроенергетика до 2050 г.. Във втората част се предлага пакет от препоръки за бъдещата инвестиционна среда и политики за плавен и уреден енергиен преход, който да осигури сигурността на доставките ведно с целите за декарбонизация на ЕС.

Американската търговска камара обединява над 300 международни компании, които включват, както потребители, така и производители на електроенергия, каза в студиото на Радио София Лилия Чобанова - търговски директор на „КонурГлобал Марица Изток 3“ и член на Комитета за енергетика и минерални ресурси на Американската търговска камара в България.

„Декарбонизацията означава намаление на вредните емисии от производството на енергетиката и от другите процеси в икономиката. Европейският съюз прие задължителна цел за намаление на емисиите парникови газове с поне 55% до 2030 г., спрямо 1990 г.“, добави Лилия Чобанова.

По думите й, от трите възможни сценария, първият е по-скоро референтен и се ползва за база за сравнение. Основава се на последните стратегически документи, които са публично достъпни и касаят енергийната политика на България. Този сценарий обаче не постига необходимото намаление на емисиите до 2030 г., каза Чобанова.

„Другите два основни сценария са амбициозен и алтернативен. И двата постигат пълна декарбонизация на електроенергийния сектор до 2050 г. в България, но с постигането на различна междинна цел към 2030 г.“, добави експертът. 

Алтернативният сценарий е най-щадящият и най-плавният път за постигане на целите за декарбонизация. В него цената на електроенергията се движи много плавно за целия период и достига цена под 80 евро за мегават час към края на 2050 г., Лилия Чобанова.

Тя добави, че кризата в Украйна отново е върнала на преден план темата за енергийната независимост.

„Тя трябва да върви „ръка за ръка“ с климатичната устойчивост и с ценовата поносимост. България е облагодетелствана от наличието на местен ресурс. Лигнитните въглища – те не се влияят от геополитическите катаклизми или от цените на световните пазари. Поради тази причина съществуващите въглищни централи в България са много силно натоварени последните месеци, по този начин осигуряват местното потребление и допринасят за износа към дефицитните съседни държави и то на предвидима цена“, каза Лилия Чобанова.

Декрабонизацията, освен екологичните ползи, води и до енергийна независимост, тъй като до голяма степен се основава на ВЕИ ресурси, които ползват местен ресурс. Необходимо е паралелно изграждане на базови и гъвкави мощности – лигнитни, газови и ядрени централи, добави Лилия Чобанова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42

Експерти консултират столичани по въпроси за недвижимите имоти

Националното сдружение "Недвижими имоти" организира събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщават от Сдружението. Събитието предоставя възможност на гражданите за индивидуални консултации от професионалисти с дългогодишен опит в..

публикувано на 30.09.24 в 09:11
Изглед към Стария град в Ерусалим, 14 април 2024 г.

МВнР предупреждава: Пътувайте до Израел само при неотложност

Пътуванията и пребиваването на български граждани в Израел да бъдат единствено при случаи на неотложност, съветват от Министерството на външните работи. Всички граждани, пристигащи в и напускащи Израел чрез летище “Бен Гурион”, следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, уведомява МВнР на..

публикувано на 30.09.24 в 07:35

Опасното време продължава и през новата седмица

Опасното време продължава и през новата седмица. В сила е предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за силен вятър, съобщават от НИМХ. С предупредени със жълт код за опасност са областите: Сливен, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Бургас.  Със оранжев код за опасно време са предупредени: Силистра, Разград, Добрич, Варна,..

публикувано на 30.09.24 в 07:15
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00