Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Кръстев - фотограф, гид, доброволец

Петър Кръстев
Снимка: радио София

Петър Кръстев – фотограф, представител на Sofia Green Tour:

"В момента се занимавам с грижа и разхождане на домашни любимци и съм доброволец в Ботаническата и в Зоологическата градина в София. Като гид към Грийн тур започнах да чета повече, чужденците се интересуват от всеки детайл.

Като Фердинанд идва в България му подаряват малко черно лешоядче и малко мече, те са в основата на неговата колекция. Гербът на Зоологическата градина, която е създадена върху неговата колекция, е неговото слонче. По негово време е построен и Природонаучния музей - също част от неговата колекция.

Много от информацията, книгите и уважението към тази култура изчезват по времето на комунизма. В Княжеската градина е била къщичката на Йохан Келерер - авторът на първите алпинеуми, сега тя е известна като Баба Яга. Там е била и детската градина, децата са си играели сред алпинеума и съседната Ботаническата. В момента е останала част от алпинеума, но няма и знак какво е това, както и чия е къщичката.

Йозеф Фрай е елзасец, той е създател на двете странични алеи с балюстради и езерото в Борисовата градина, което пълни с риба. Сади кестени и липи, запазени са и едни от първите акации, посадени от Даниел Неф, вкл. и в Докторската градина.

Мястото, което трябва да се знае от всеки софиянец е Борисовата градина, особено когато няма много хора, през седмицата. Целият парк е важен, вкл. и Ловен парк. Добре е, че се възстанови розариума, също дело на Йозеф Фрай. 

Хубаво е да се знае, че в оранжерията в парка Врана има тропически растения като Victoria regia, тя е първата на Балканите, както и Ботаническата. Тя не може да се самоиздържа, няма една читалня, няма кътове за деца. За съжаление строежът на Зоологическата е спрял на първия етап, след това е трябвало да се развъждат видри в река, да се пуснат антилопи в Ловния парк..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13