Времето и количеството на киселите млечни продукти, които могат да бъдат полезни за организма, се определя и от това - кога ги консумираме, обяснява проф. Андрей Бобровски от Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет.
Млечните продукти съдържат ценни протеини, калций, който е от съществено значение за укрепването на костната тъкан, както и бифидобактерии, които нормализират функцията на червата, казва специалистът.
„Най-голямото предимство на киселото мляко е, че то е доставчик на аминокиселини или протеини за организма, а те са градивните елементи на нашето тяло. Растящото и възстановяващо се тяло има особена нужда от тях. За разлика от прясното, киселото мляко има голямо предимство - протеиновите му вериги са по-къси, така че се усвояват по-лесно и бързо“, уточнява Бобровски.
Организмът може да си набави протеини от ферментиралите млечни продукти по всяко време, казва диетологът. Същото важи и за калция.
Диетолозите все пак препоръчват да изберете определено време за консумация на кисело мляко: поне час и половина след хранене. В противен случай благоприятното въздействие на бифидобактериите върху храносмилателната система ще намалее.
„Млечнокиселите продукти нормализират чревната микрофлора благодарение на така наречените бифидобактерии, на които повечето от тях са доста богати. Те са известни и като пробиотици. За да извлечете максимална полза от тях, е важно да консумирате млечни продукти на празен стомах“, допълва Бобровски.
Трябва да се има предвид, че естественият пробиотик трябва да се приема поне две седмици, за да се постигнат ползи за здравето.
За разлика от прясното мляко, киселото може да се консумира и през нощта, казва още диетологът. Въпреки това количеството му не трябва да надвишава препоръчителните дневни дози – около 400 грама.

Борал Шен, изпълнителният директор на Асоциацията на музикалните продуценти (БАМП) представя резултатите от доклада за състоянието на българската музикална индустрия : "Това е първият доклад в такъв обем, мащаб, идея. Две години са минали от момента в който екипът намира екип, който да може да се справи - намирме го в лицето на Вирго Силама. Едната..
Китаристът Мирослав Иванов представя новото си инструментално парче "The Monk's Dance": "Това е музиката, с която не правя никакви компромиси, лични и преживяни хрумки и идеи, неща, които съм събирал през годините. Други са правени със сегашния ми квартет. Едно сладко фънки парче - успяхме да го запишем и снимаме, уловена е радостта, която..
В деня на падането на Берлинската стена говорим за свободата с един от нейните музикални изразители, Веселин Тодоров от група "Фактор", чийто двоен концертен албум излиза сега - цялата публика пее с тях "нямаме време да се погледнем честно в очи...": "Първият ми запис е от 1963 тук, в Радиото. Плочата на групата ни също бе записана тук, но издадена от..
Представяме новата книга на Здравко Петров "Още исторически маршрути: София": "Продължаваме идеята на първата книга за разпознаване историята чрез сградата. Но във втората откриваме нови истории, които не са били писани досега. Когато откриеш нов детайл в архивите или в стар вестник е най-вълнуващото, а в тази книга има доста такива находки. Доста..
Всеки път, когато отиваме от центъра до гарата, минаваме през Халите или се отбиваме в църквата "Света Неделя", вървим по столичния булевард "Мария Луиза", без да се замисляме за личността на първата ни княгиня след освобождението от турско робство. Тя живее само шест години в България, през които се опитва да научи повече за новата си..
Хиляди българи преди четвърт век се обединяват в искането си да остане Родопската теснолинейка. Преди 11 години едно тогава 20-годишно момче, Кристиан Ваклинов успява и вече сме в навечерието на излизането на книгата му, посветена на Родопската теснолинейка. Ето го пред микрофона на фена на теснолинейката и автор на поредицата Боян Бочев: "На 1..
Мобилното студио на Радиокафе е от фестивала "Мелба дизайн" - международен форум за графичен дизайн. Първи гости са Бояна Гяурова и Адрияна Андреева от студио "Комплект": "Участвам с изложба и разказвам за процесите в работата си в областта на промишления дизайн, имам собствено студио за мода. Очарован съм от връзките между усещания, материал,..