Традициите и обичаите в най-красивите и жизнерадостни пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден. Какви събития се организират от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - разговор с гл. ас. д-р Иглика Мишкова:
"В Музея започнахме подготовката на една малка изложба с различни обредни хлябове и писани яйца. Посетителите ни могат да почерпят множество идеи. Всеки се вълнува от това, което изработва със собствените си ръце. Всеки влиза в една пъстра игра. Магията е повсеместна.
Акцент на ателиетата ни ще бъдат технологиите за боядисване с восък, предимно за ученически групи. Подготвени са достатъчно количества празни яйца, така всеки може да си ги запази. Започваме от 12 до 21 април, на всеки кръгъл час от 10 до 17, на Лазаровден с почивка между 12 и 13. Хубаво е да има предварително записване в сайта и фейсбук-страницата ни.
На практика най-запазена е обредността около Великден. Лазаровден е позагубил значението си на празник - инициация на момите. Днес Лазаровден е патент на читалищата, носи радост, но значението на празника е променено и се е превърнало в постановка, най-вече в близките до София села, вече квартали на града.
Днешната обредност на Цветница е концентрирана в посещение на храма и донасяне на осветените клончета. Върбовите клонки са се пазели цяла година за баене на деца или прогонване на градоносни облаци.
Седмицата между Цветница и Великден е изключително важна - още от Велика сряда започва голямото чистене, а червясването на яйцата - във Велики четвъртък. Трябвало да се внимава с първото снесено яйце. Тогава се подновява и кваса. Яйцата са се разполагали в кръст върху хляба. Петък се замесват Великденските краваи. Но след Освобождението придобиват популярност сладките хлябове, козунаците - висш пилотаж на домакинята."
Шеф Балкански продължава темата за ястията на великденската трапеза. Шеф Атанас Балкански е второ поколение готвач в семейството си. Започва своето професионално развитие на 17 годишна възраст, като работи в редица ресторанти в страната. Завършва кулинарна академия HRC, трупа опит и работи в престижни ресторанти и хотели в Европа и САЩ:
"Една от основните грешки в тестото за козунаци е да не се замесва тестото и да се прекалява с маслото/мазнините. За агнешкото и ярешкото най-важното е да не мирише. Не обичам да прекалявам с подправките - малко джоджен и глава лук и морковче. Поне 3-3 и половина часа на 170 градуса, с фолио.
Фен съм на спанака и го обичам на пролетно руло с крема сирене, напълнено със сьомга и ядки. Лесно се прави и хляб със спанак, с мътеница. Започнах да правя и десертчета по здравословен начин - без захар, млечни продукти. От фурми се прави фалшив карамел, блендиран с ядково мляко.
Новото пролетно меню има доста фаворити - девинска пъстърва със сотиран спанак с бекон и пролетни моркови. Десертът с шоколад и ягоди също е харесван. Млякото с ориз е с кокосово мляко и манго. Имаме и интерпретация на дроб-сърма: запичаме като кюфтенце агнешкия дроб.
Бабите ми са вече възрастни, сега аз ще готвя. Пожелавам хората да се смеят повече, да си купуват сезонни храни и да прекараме повече."
Ето и някои от рецептите, представени в разговора:
За основата:
Смлени фъстъци - 300гр
Фурми пасирани - 150гр
Фалшив карамел:
Фурми - 200гр
Бадемово мляко 120гр
Фъстъчено масло 150гр
Ванилия 1бр
Топинг:
150гр фъстъци
300гр шоколад
Кокосово масло 10гр
Спаначено руло с крема сирене.
5 бр яйца
50 гр Брашно с набухвател
400 гр спанак изчистен
350 гр крема сирене
1 вр магданоз
30 гр Мента
Сметана 100 гр
Сол и пипер на вкус
1/4 ч.л Индийско орехче
:Голяма част от автомобилите по софийските пътища са амортизирани или са с технически проблеми. Не са малко и шофьорите, които правят компромис по отношение на състоянието на гумите на автомобила, който управляват. Над 70% от колите, които се движат по пътищата у нас са над 15-годишни. Годишният технически преглед не е достатъчен, за да сме..
Снощи в спешната университетска болница "Пирогов" е била хоспитализирана още една жена с проблеми след поставяне на ботокс, съобщиха от болницата. Така към момента в "Пирогов" са търсили помощ общо седем пострадали жени от такава манипулация, като пет от тях са останали за лечение, а две не са пациенти на болницата. По-рано в неделя от лечебното..
Днес вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България от североизток, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността над почти цялата страна ще се увеличи и на места ще започнат превалявания от дъжд, който с понижението на температурите, вечерта и през нощта срещу вторник във високите полета, Предбалкана и североизточните райони ще..
Време е за поредното ни гостуване в Сливница. Този път започваме с Младена Шуманова - педагогически съветник в Професионалната гимназия по транспорт и с ученика в 8 клас Александър Русков за създадената преди 2 години междуучилищна телевизия: "60 години сме град, но имаме много история, населено място сме от древни времена, на Римски път сме. В..
Ако приемствеността е едно от най-хубавите качества на БНР, то Радиотеатърът е значима част от сърцевината му. От основателите до техните наследници, от реализиращите го до поколенията, работещи с тях. Слушаме един от тонмайсторите, през чийто пулт е минала голяма част от продукцията на Радиотеатъра - Митко Василев, доцент в НБУ, в разговор с Боян..
Най-старият киносалон в България е “Модерен театър” (известно и като "Цанко Церковски" след 9 септември). Слушаме откъси от рекламен текст за откриването на Кино “Модерен театър”, както и откъси от спомените на Георги Каназирски - Верин за първия кинематограф в София и за първата кръчма, обърната в кино преди създаването на Кино “Модерен театър” в 1908...
Кристина и Михаил Белчеви са заедно от 42 години, а са се разделяли за не повече от четири дни. Животът им е споделена нежност, изпята любов и музика, която докосва струните на душата. И предопределеност свише. Криси чува песента на Лили Иванова “Самота” по текст на Мишо ден преди да се запознаят и си казва „Къде ли са тези сантиментални мъже, които..