Традициите и обичаите в най-красивите и жизнерадостни пролетни празници – Лазаровден, Цветница, Великден. Какви събития се организират от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН - разговор с гл. ас. д-р Иглика Мишкова:
"В Музея започнахме подготовката на една малка изложба с различни обредни хлябове и писани яйца. Посетителите ни могат да почерпят множество идеи. Всеки се вълнува от това, което изработва със собствените си ръце. Всеки влиза в една пъстра игра. Магията е повсеместна.
Акцент на ателиетата ни ще бъдат технологиите за боядисване с восък, предимно за ученически групи. Подготвени са достатъчно количества празни яйца, така всеки може да си ги запази. Започваме от 12 до 21 април, на всеки кръгъл час от 10 до 17, на Лазаровден с почивка между 12 и 13. Хубаво е да има предварително записване в сайта и фейсбук-страницата ни.
На практика най-запазена е обредността около Великден. Лазаровден е позагубил значението си на празник - инициация на момите. Днес Лазаровден е патент на читалищата, носи радост, но значението на празника е променено и се е превърнало в постановка, най-вече в близките до София села, вече квартали на града.
Днешната обредност на Цветница е концентрирана в посещение на храма и донасяне на осветените клончета. Върбовите клонки са се пазели цяла година за баене на деца или прогонване на градоносни облаци.
Седмицата между Цветница и Великден е изключително важна - още от Велика сряда започва голямото чистене, а червясването на яйцата - във Велики четвъртък. Трябвало да се внимава с първото снесено яйце. Тогава се подновява и кваса. Яйцата са се разполагали в кръст върху хляба. Петък се замесват Великденските краваи. Но след Освобождението придобиват популярност сладките хлябове, козунаците - висш пилотаж на домакинята."
Шеф Балкански продължава темата за ястията на великденската трапеза. Шеф Атанас Балкански е второ поколение готвач в семейството си. Започва своето професионално развитие на 17 годишна възраст, като работи в редица ресторанти в страната. Завършва кулинарна академия HRC, трупа опит и работи в престижни ресторанти и хотели в Европа и САЩ:
"Една от основните грешки в тестото за козунаци е да не се замесва тестото и да се прекалява с маслото/мазнините. За агнешкото и ярешкото най-важното е да не мирише. Не обичам да прекалявам с подправките - малко джоджен и глава лук и морковче. Поне 3-3 и половина часа на 170 градуса, с фолио.
Фен съм на спанака и го обичам на пролетно руло с крема сирене, напълнено със сьомга и ядки. Лесно се прави и хляб със спанак, с мътеница. Започнах да правя и десертчета по здравословен начин - без захар, млечни продукти. От фурми се прави фалшив карамел, блендиран с ядково мляко.
Новото пролетно меню има доста фаворити - девинска пъстърва със сотиран спанак с бекон и пролетни моркови. Десертът с шоколад и ягоди също е харесван. Млякото с ориз е с кокосово мляко и манго. Имаме и интерпретация на дроб-сърма: запичаме като кюфтенце агнешкия дроб.
Бабите ми са вече възрастни, сега аз ще готвя. Пожелавам хората да се смеят повече, да си купуват сезонни храни и да прекараме повече."
Ето и някои от рецептите, представени в разговора:
За основата:
Смлени фъстъци - 300гр
Фурми пасирани - 150гр
Фалшив карамел:
Фурми - 200гр
Бадемово мляко 120гр
Фъстъчено масло 150гр
Ванилия 1бр
Топинг:
150гр фъстъци
300гр шоколад
Кокосово масло 10гр
Спаначено руло с крема сирене.
5 бр яйца
50 гр Брашно с набухвател
400 гр спанак изчистен
350 гр крема сирене
1 вр магданоз
30 гр Мента
Сметана 100 гр
Сол и пипер на вкус
1/4 ч.л Индийско орехче
:В коментарното предаване “Форум”, в последния ден от работната седмица, водещата Елена Пъневска направи обобщение на основните теми от седмицата, както и на основната тема за деня, заедно с арх. Гергана Илиева от фондация "Колективът". Двете дами обсъдиха следните теми: Водното бедствие в България - защо историята се повтаря; Петиция призовава за..
В третия ден от спирането работата на правителството на САЩ републиканците и демократите провеждат неформални разговори за постигане на споразумение и събиране на достатъчен брой гласове. Днес ще има нов опит за гласуване на бюджета. Правителствени агенции в Съединените Щати затвориха врати в сряда след като републиканци и демократи в Конгреса не..
Екипът на "Добър вечер, София" гостува на събитието Sofia Art Fair – Форум за изкуство, който обединява водещи галерии, институции и визионери от Европа, превръщайки българската столица в международен хъб за глобален културен диалог. Домакин на инициативата е София Тех парк. За втора поредна година Sofia Art Fair e е устойчив мост между..
Дупки, достигащи дълбочина от 20 см., липса на ограничителна мантинела, пътни знаци и дори пътна маркировка. Наличие на дива растителност и тежки мъгли. И не, това не е горска екопътека. Така накратко ще ви опишем състоянието на третокласния републикански път Вакарел - Стрелча. Пътната отсечка с дължина над 63 км свързва Софийска с Пазарджишка..
София посреща финала на обичаната екоинициатива "Книги за смет". На 5 октомври (неделя) от 10 до 13 часа на паркинга на бул. "Ген. Тотлебен" 36 граждани и деца отново могат да изберат книжно издание срещу килограм годна за рециклиране пластмаса, съобщават организаторите. С това събитие инициативата ще закрие тазгодишното си турне, което се..
След две книги като писателка и една изложба като фотограф Зорница Гъркова (Гръмкова) реши да съчетае две от творческите си занимания и да издаде нещо твърде нестандартно. Сборникът ѝ "Sub Specie Lucis. От гледна точка на светлината" включва 22 фотографии на цветове от различни растения, както и кратки литературни фрагменти от..
Да се ускори процесът по концесиониране на “Топлофикация - София“, както и да се включи държавата в предоговарянето на дълга към “Булгаргаз“. Тава са стъпките, които трябва да се предприемат за решаването на проблемите на дружеството, смята столичният кмет Васил Терзиев. Днес на извънредно заседание Столичният общински съвет изслушва..