Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба и спортни събития в район “Изгрев”

Делян Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Част от календара на културните събития на Столичната община е и годишната изложба "Творческа еуфория: преди, днес и завинаги" на художниците от район “Изгрев”, която се откри за 27-ми път на 11 май 2022 г. Тя преминава под патронажа на кмета на района д-р Делян Георгиев. Той разказа повече подробности за нея пред Радио София.

“Действително нашите два района “Изгрев” и ”Лозенец” са известни с това, че много дейци на културата и изкуството са живели и продължават да живеят в тях, но място за сравнение няма как да има”, каза д-р Георгиев и допълни, че в район “Изгрев” има най-много дейци на културата и изкуството, както и, че този район е известен, като “софийския Монмартр”.

По думите му, в района живеят над 200 художници, а на 16 май са били връчени специални награди на участниците, като съревнованието е било доста сериозно, журито, което е било от СБХ и районната администрация е било доста затруднено в избора си.

“От номинирани 7 творби трябваше да бъде избрана една, която да бъде наградена със специалната награда на кмета. Тази година това е картината “Планински въжделения” на Людмила Дамянова”, каза д-р Георгиев и добави, че до 31 май картините ще бъдат изложени на партерния етаж в СТЦ "Интерпред".


Той говори и за спорта в район “Изгрев”, като каза, че пандемията е оказала негативно влияние откъм спорт и движение.

“Районната администрация и аз в частност винаги сме били хора, които подкрепяме спортните инициативи. Във връзка с това за първи път от две години успяхме да организираме ученически турнир, ученическо съревнование с помощта и на “Спортна София”, които предоставиха своите терени”, сподели д-р Георгиев.


Той допълни, че на 27 май предстои ученически футболен турнир, който ще се проведе на едно от изцяло реновираните игрища от началото на мандата.

“От началото на мандата успяхме да реновираме почти всички игрища в район “Изгрев”, остава ни само още едно, администрацията има амбицията всички игрища да бъдат реновирани до края на мандата. Даже нещо повече в подкрепа на свободния спорт на открито – преди седмица монтирахме един голям професионален стрийт фитнес в кв. “Изгрев”, който е свободно достъпен. Предстои монтажа на още три, като моята идея е да бъдат монтирани в близост до тези футболни игрища, които реновирахме и по този начин ще се получат едни свободни спортни кътове за гражданите в трите квартала на нашия район”, каза той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери от българските класни стаи

Kонкурсът "Добрите практики на фокус" отново търси успешни примери и иновации от българските класни стаи. Инициативата се провежда за четвърта поредна година от фондация "Заедно в час" и образователния сайт prepodavame.bg. Целта е да се съберат и популяризират добрите педагогически практики, свързани с развитието на социално-емоционалните умения..

публикувано на 01.10.24 в 18:09

ОКИ "Красно село" организира поредица лекции с учени

Освен силната програма, с която започват музикантите от "Софийски солисти", големи са амбициите и на другите творчески състави, чийто дом е ОКИ „Красно село“, съобщи пред БНР-Радио София Ивелина Кючукова, директор на културния институт. Тя отбеляза, че премиерата тази година на театър "Сириус"  е постановката „Шестте пингвинчета“...

публикувано на 01.10.24 в 17:05

Ученици и специалисти дискутират заедно в кампанията "Пейка на здравето"

На 24 октомври, в София ще се проведе първото събитие от проекта „Пейка на здравето“. Целта е да бъдат създадени здравни дискусии между ученици и специалисти. Идеята се ражда от факта, че нито семейството, нито в училището се отделя достатъчно време, за да образоват децата в здравен аспект. Пред Радио София Росина Тодорова - председател..

публикувано на 01.10.24 в 16:48
Маестро Константин Добройков

"Софийски солисти" открива своя нов сезон с интересна програма

В Международния ден на музиката 1 октомври, сред плеяда музиканти в предаването “Радиокафе“ бе гост и диригентът на Камерен ансамбъл "Софийски солисти" Константин Добройков.  С него разговаряхме за предстоящия нов сезон, който музикантите ще открият на ново място и в нова зала.       "Даваме старт на сезона в РЦСИ "Топлоцентрала" , което е..

публикувано на 01.10.24 в 15:56

Инвестиция в злато - на какво се дължи нарастващият интерес?

В средата на годината в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи за увеличаване на покупките на инвестиционно злато. С 36% е нараснало световното търсене на физическо злато през последните години, като от октомври 2022 г. цената на златото се е увеличила с над 45%, достигайки над 2350 долара за тройунция. Големият фактор за нарастването през последния..

публикувано на 01.10.24 в 15:06

Костинброд празнува през цялата (юбилейна) година

Знаете ли, че в Сливница има междуучилищна телевизия?! При това в нея са събрани не просто ентусиасти, а истински млади професионалисти. С тях тепърва ще ви срещнем в нашето „Радиокафе“ тази седмица, но преди това те направиха първия си репортаж за нас  - нещо, което хич не им се видя трудно. Първо, защото са го правили често, при това със звук и..

публикувано на 01.10.24 в 14:52

Втори фестивал за силата на гражданите и гражданските организации

"Силата на колективния глас" – това е мотото на второто издание на фестивала „Демократична мозайка“ . То ще се проведе на 18 и 19 октомври (петък и събота) на столичния площад "Славейков" отново ще представи десетки граждански организации, работещи в различни сфери на обществения живот. Събитието се организира от Форум Гражданско участие..

публикувано на 01.10.24 в 13:50