Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари обединяват чистата храна и забравени традиционни вкусове

3
Снимка: Pixabay

Ралица Касимова от "Хранкооп“ е на фермерския пазар в Стара Загора, където се провежда за 14-и пореден път изложението БАТА АГРО, като това е най-голямото агро изложение в България.

За пръв път канят фермерския пазар в рамките на това изложени.

"За пореден път се вижда, че тук, както и на други места, на които сме провеждали такива събития и сме участвали, има огромен интерес към българските продукти, към занаятчийските изделия, към чистия вкус, към забравените вкусове, защото много от тях вече наистина са забравени за съжаление“, каза Ралица.

"Хранкооп" е хранителен кооператив, който работи за нормален и гарантиран достъп до чиста храна на хората в големите градове.

Тя споделя, че от 12 години работят като организация, а от 9 години правят фермерски пазари в София и в страната, въпреки това „има изключително голямо неразбиране за важността на това да сме хранително независими, да имаме свое производство и да имаме своите съхранени сортове и традиции, да имаме вкусна, чиста и здравословна храна“.

Те подготвят още събития през май, едно от които е неделен фермерски фестивал “От фермата до трапезата”, който ще се проведе на 22 май в Борисовата градина в клуб "Маймунарника“.

На едно място ще има фермерски пазар, семинар по народни танци и детски уъркшоп за приготвяне на здравословни закуски, срещи с производители на чиста и натурална храна от цялата страна.

Следващото събитие е на 29 май "Джазови звуци от зеленчуци и песнопения с растения“, когато ще се проведе поредният фермерски фестивал пред НДК. Там ще има освен хубава храна, хубава музика и много изненади за най-малките като изработване на музикални инструменти от зеленчуци.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55

Поезията и природата

"Поезия/Природа" е темата на 16-ото издание на Международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Публичната му програма започва от 13 юни 2024 г. и продължава до 20 юни, съобщават организаторите от Фондация "Елизабет Костова". Тазгодишното издание на фестивала е посветено на взаимовръзката между поезия и природа в свят, в който..

публикувано на 10.06.24 в 12:22

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 64,06% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 11:51