Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рила празнува, пее и танцува

10
Рила
Снимка: архив

Радио София гостува на гр.Рила по повод празника на града Свети Дух. Събеседниците ни помагат да го почувстваме по-добре.

Представянето му започва кметът, г-н Георги Кабзималски:

"Вчера започна селищния събор, той бе възстановен преди 20-ина години. Днес е празникът на художествената самодейност  "Рила пее и танцува", с най-дългото хоро. Празникът е създаден заедно с читалището. Имаме добри танцови състави за деца и възрастни, както и и певчески. Т.н. попфолк не присъства.

Трудно и изхабяващо, но и удовлетворяващо е да си 20 години кмет. Хубаво е да знаеш на каква основа стъпваш. Надградили сме доста. Важното е да сме близко до хората. Нямаме приемен ден. Кметът трябва да е като футболен съдия - ако е незабележим, значи нещата вървят нормално.

По образование съм социален работник. Имаме осем социални програми. Създадохме общностен център за деца от 0 до 7 години. Той дава възможности за семейства в неравностойно положение. Осигуряваме подкрепа на деца в неща, където държавата не може да помогне. Програмата е медико-социална. Добрите специалисти не са много.

Имаме основно училище, успяхме да го запазим. Имали сме класове с по 2 деца, сега са над 12-14. Доволни сме децата, които се раждат, да остават тук.

Имаме финансиране за изграждане на общински музей с две експозиции, до година и половина ще го представим. Това е последният етап от дългогодишен труд, в комплекса се включват килийното училище и ремонта на черквата "Св. Архангел Михаил", заедно е изографисвана с Рилския Манастир. Техниките и зографите са едни и същи, доказано е в независима лаборатория в Лондон.

Приключваме и други проекти - трансгранично сътрудничество със Сърбия, корекция на коритото на р. Рилска, ремонт на училището и детската градина, асфалтиране на над 3 км улици. Официалната безработица е ниска, но скритата е двойна. На всеки, който му се работи, има какво."

Марияна Костова - връзки с обществеността на Община Рила - разказва за туристическите маршрути и не само:

"В архитектурния комплекс "Бабинска махала" има 27 възрожденски къщи. Килийното училище е от 1830, имало е до 160 ученика.  Църквата "Св. Архангел Михаил" е датирана от 12 век, имаме запазени стенописи от Средновековието. Тя е построена върху земи на Рилския манастир. Може да се каже на шега, че поклонниците на Св. Иван Рилски са основателите на туризма.

Еко пътека "Кръста" е покрай скалата "Кръста", откъдето, според преданието, е минал Св. Иван Рилски. Водопадите "Бохемия" са 11, пътеката е екстремна и е за хора със специална екипировка.

Касапският гювеч е традиционен за неделя - агнешко с много лук, традиционно се отглеждат лозя и се прави вино. В Рила са се запазили доста от обичаите през вековете."

Дафина Гърчева е председател на настоятелството на Народно читалище "Христо Ботев 1898" и е горда с дейността му:


"Още от създаването му, тук са представяни оперети и пиеси. В последните години имаме голям скок в дейността. Водим съставите си в Босна и Херцеговина, Северна Македония и Гърция. Възстановихме традициите около Благовец и Лазаровден по разказите на възрастните. Днешният празник е продължение на "Маюване" до метоха Орлица.

Имаше отлив в четенето, но новата библиотекарка възроди интереса. Имаме клуб "Млад приятел на книгата". Предстои ритуал "Юбилейни сватби".

Стойка Германова е народна певица от Ансамбъл "Пирин" и ръководител на женската вокална група "Рилски звуци":

"Рилските жени са омайващи. Имам поглед върху цялото рилско корито. За тях от едно време се носеше, че са най-накипрени. Съхранена е сплотеността, духът не се е загубил. Моите родители са бежанци от Егейска Македония. Животът на бежанеца не е лек. Майка ми имаше хубав глас, колоратурен сопран. Аз смело пристъпвам към третата възраст. Имала съм щастието да бъда в Ансамбъла още от златните му години. Сега имаме младо и талантливо попълнение и това ме прави спокойна."

Асен Колев е ръководител на танцовия състав "Рилски ритми":

"От ранна детска възраст танцувам като децата, които идват сега при мен. Съставът "Рилски ритми" е от основаването на читалището, аз го ръководя в последните 15 години. Първата ни група бе "фолк фитнес", сега имаме 100 участника във всички групи на танцовия състав. Имаме деца, завършили Националното училище за музикално и танцово изкуство."

Последните гости са Вокална група "Рилски звънчета" с худ. ръководител Емилия Начева:

"Имаме много концерти, нямаме фестивал без награда. Пея от много малка. Групата е създадена откакто се пенсионирах." 

Ето и тримата солисти, които слушаме:

Мария: "Дядо пее. Пеенето е забавно и увлекателно." Благовеста и Пепи: "Ръкопляскат ни. Искаме да продължим с пеене".

Рила празнува, пее и танцува!

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Какви са грижите за новороденото?

На 8 юни, от 10:00 часа в Болница "Лозенец", ет. 4 /ул. "Козяк" 1/ ще се проведе безплатна дискусия с адвокат Калина Михайлова, която специализира юридическата си дейност в сферата на търговското, облигационното и медицинското право. Акценти  на събитието ще бъдат: ·   Какви права и задължения имаме при статус бременност? ·..

публикувано на 06.06.24 в 18:08

Подготвен ли е банковият сектор за влизане в Еврозоната?

Каква е готовността на банките за влизане в Еврозоната, какво трябва да знае Бизнесът и населението? Разговор с акценти по тези въпроси доц. д-р Джемс Йоловски – Главен секретар на Асоциацията на банките в България. Еврозоната води ли до повишение на цените и инфлацията и какво показва опитът от другите страни един от въпросите, които вълнуват..

публикувано на 06.06.24 в 16:29

Повишено внимание в изборния ден

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори. "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами. Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните няколко..

публикувано на 06.06.24 в 15:21
Университетска болница „Александровска“

Безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ "Александровска"

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 15:11
Картина на Здравко Александров

"Един самотник в пейзажа" с ретроспекция на ул. "Шипка" 6

Съюзът на българските художници и Галерия "Лоранъ" представят художника Здравко Александров (1911 – 1998) с изложба на негови произведения, които ще можем да разгледаме в галерията на ул. "Шипка" 6 след откриването тази вечер от 18.30 часа. Експозицията е озаглавена "Един самотник в пейзажа" и включва над 110 творби от държавни и..

публикувано на 06.06.24 в 14:32
Кристина Димитрова

Разказ за саксофон и флейта с Кристина Димитрова

Кристина Димитрова (Кристин "Сакс"), е музикант със специалности "Саксофон" и "Флейта"“, но в същността си е мулти жанров музикант. "Абсолютно правилно – многопластов, многожанров, защото искам да обхвана възможно повече стилове музика, които да мога да изпълнявам. Флейтата е много красив инструмент, но саксофонът ми дава много повече..

публикувано на 06.06.24 в 13:13
Картини на Деян Дачевски от 12-ата му самостоятелна изложба

45 животни, пейзажи и плодове - в 12-ата изложба на Деян Дачевски

Артистът Деян Дачевски ще отрие 12-ата си изложба в сградата на Съюза на архитектите тази вечер от 19 ч. Той е подредил 45 платна, рисувани след експозицията му от 2021 г. Сред тях зрителите могат да видят пейзажи - от Родопите, морето, Троян, както любимите му коне, петли, пауни, натюрморти, дори едно голо тяло . " За мен..

публикувано на 06.06.24 в 12:23