Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Срещи с младото европейско кино" с осмо издание

От 20 до 29 юни 2022 г. в София за осми път ще се проведе фестивалът "Срещи с младото европейско кино". Предстоящото издание отдава почит към жените-режисьори и предлага оригинална селекция от техни филми, киноконцерт и майсторски класове.

Повече подробности за събитието разказа Ралица Асенова, координатор на фестивала. Тя сподели, че темите тази година са много, като за пръв път има тематично разделение на прожекциите, което е насочено най-вече към учителите.

"Нашата голяма цел е изучаването на кино в училище, киното като изкуство, присъствието му като изкуство в учебния процес", поясни Асенова и допълни, че по този начин учителите ще могат да видят как може да приложат връзките на киното с другите изкуства и другите дисциплини.

"Имаме специална тематика "кино и феминизъм", малко провокативно звучи, но ние работим по един дългогодишен проект "Моето място в киното", чрез който представяме жени режисьори на младите зрители и тяхното творчество. Тази година правим този фокус, който цели да представи жените режисьори от началото на киното, от 1902 г., дори преди това", каза Асенова.

В рамките на фестивала ще бъдат представени филми от Франция, Швеция, Швейцария, Германия, Португалия, Унгария, Италия и др. Освен това ще има кино работилници, вкл. и за най-малките. Асенова посочи, че за да влезе киното в учебните програми и инициативата да достигне обхвата, който е нужен, трябва да има и национална подкрепа.

Гергана Пейкова и Ралица Асенова

"Учениците, младите хора, децата няма как да разберат изкуството, ако те не го експериментират от първа ръка. Ако те не получат достъп до тези филми, ако те не ги гледат, дори да не ги разберат. Дори да има някакви съмнения дали ще се справят, дали ще ги разберат, което някой път се пораждат при учителите, това не е важно. Въпросът е те да се срещнат с енигмата на една творба, с енигмата на истинското творчество на автора и да го преживеят. След това аз вярвам, че това остава някъде.", сподели Асенова.

Тя заяви, че подкрепа има от много институции, като Столична община, Столична програма "Култура", "Културен календар", както и културните центрове, но с Министерство на Културата и Министерство на образованието за момента не може да се установи траен диалог.

На 28 юни в зала "Славейков" във Френския институт в България ще се проведе и конференция на тема "кино в училище". На фестивала е предвиден също така кино-концерт, състоящ се от три късометражни филма обединени от джаз музиката.

Повече подробности за можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състоянието на парковете в район "Оборище"

Вандализъм в парковете в район „Оборище“, повредени съоръжения на детските площадки и липса на кът за игра на децата в една от емблемите на района - паркът на Военната академия. Това забеляза репортерът Ана Попова в разходката си до централния столичен район. Подобно е положението и в друг от големите паркове в „Оборище“ – парк „Заимов“,..

публикувано на 13.06.24 в 08:39

Горещо в четвъртък, с температура в София около 29°

Днес преди обяд облачността ще е разкъсана, на много места до предимно слънчево. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На повече места ще са явленията в Северна..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

"Форум", 12.06.24: Какво е нивото на образованието в България?

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Изборите Качеството на образованието в България Геополитиката  Коментаторите: Данита..

публикувано на 12.06.24 в 18:35

Bulgaria Wants You 2024 ще се проведе за четвърта поредна година

За четвърта поредна година най-големият форум в България ще се проведе в София. Събитието Bulgaria Wants You "Кариера и живот – защо в България?" ще събере на едно място бизнеса и успешните хора. По време на форума ще бъде представен опита на най-влиятелните компании в страната, които ще предоставят и реални работни позиции. Форумът предоставя..

публикувано на 12.06.24 в 17:13

Най-високото виенско колело, поставяно някога в София, гостува на седмото издание на "Парк фест"

От 13 до 16 юни, столичният парк „Студентски“ е домакин на седмото издание на „Парк фест“. На сцената ще видим едни от най-обичаните български изпълнители като Стенли и Михаела Маринова, а фестивалът ще бъде открит от музикалната легенда на българската сцена – Васил Найденов. За първи път в София гостува и най-високото виенско колело, което..

публикувано на 12.06.24 в 16:08
Христо Панчугов

Ситуацията след изборите

Изборите преминаха, а какви са отзвуците след тях? Коментар направи политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Накъде ще се движим в следващите месеци? "Това зависи най-вероятно от това, дали ще видим осмисляне на процеси не само, които са протекли в партиите и тяхната подкрепа, но и като цяло на процеси, които протичат в българското..

публикувано на 12.06.24 в 16:03

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани..

публикувано на 12.06.24 в 15:19