Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаете ли, че...

Бебето се учи да контролира тялото си още в утробата на майка си

Снимка: Архив

Учени установяват, че бебетата могат да ритат със сила над 10 килограма - феномен, който ги е озадачавал в продължение на векове. Ново проучване показва, че това помага на бебето да се научи да контролира тялото си. Повечето бременни жени започват да усещат движението на бебето си между 16 и 24 седмица. Движенията варират от ритане, трептене, люлеене или търкаляне, които могат да се променят с напредването на бременността.

"Сложните вериги на нервната система не са предопределени от гените, а по-скоро се подсилват от движенията на тялото", пишат изследователите в съобщение на университета в Южна Каролина (USK).

Откритието хвърля светлина върху множество заболявания - от спазми и крампи до множествена склероза, увреждания на гръбначния мозък и болести на моторните неврони. Стотиците неврони, които контролират всеки мускул, се синхронизират в плода, за да създадат силни контракции, които активират "сензори".

Според екипа учени, тази взаимовръзка на активност може да послужи за свързване на веригите на гръбначния мозък, които координират мускулите чрез рефлекси.

"След това мозъкът може да използва тази схема, за да се научи на доброволни движения, които са добре координирани, грациозни и ефективни", обясни ръководителят на изследването, професор Хенрих Йорнтел, от университета в Лунд, Швеция.

Показването на начина, по който тялото се учи и адаптира, се основава на еволюционната теория, изложена за първи път от легендарния американски психолог Джеймс Марк Болдуин през 1896 г.

"Новото изследване показва, как невронните вериги в гръбначния мозък могат да научат механиката на новото тяло от ранните му, спонтанни движения", продължават изследователите. 

"Този нов модел на развитие има значение за начините на лечение на нервно-мускулни разстройства, а също така може да предостави прост начин за проектиране на по-добри контролери за роботи".

Днес международният екип проучва как мозъкът се научава да се свързва с гръбначния мозък.

Те добавят, че това е още една от многото стъпки, необходими за изграждането на цялостна нервна система, способна на интелигентно поведение, която може автоматично да отдели понятието "аз" от понятието "свят".

Авторите на изследването се надяват, че то ще доведе и до по-добро разбиране на проблеми в развитието като церебралната парализа и трудностите при възстановяването след травми на гръбначния мозък и инсулти.

Досега е трудно да се накарат роботите да изпълняват двигателни задачи, които хората изпълняват лесно. Гръбначният мозък е нещо повече от кабел, който свързва мозъка с мускулите. Той съдържа сложни мрежи, които генерират всичко - от обикновени рефлекси за свиване на коленете до ходене и други по-сложни движения.

"Мозъкът се научава да използва тези гръбначномозъчни вериги, за да генерира грациозното и ефикасно поведение, което приемаме за даденост", обясняват изследователите. "Роботите често са тромави, защото им липсват такива вериги. Веригите на гръбначния мозък не могат да бъдат приложени към робот, защото механиката на робота е различна от тази на животните".

Компютърните симулации обаче, осигуряват начин всеки робот да възпроизведе етапите на човешкото развитие, за да породи еквивалента на гръбначномозъчните вериги на тялото.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Neurophysiology.

Източник: БГНЕС

.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслото от авокадо намалява лошия холестерол

Картофите, пащърнакът и пуйката са сред разнообразните продукти в списъка за коледно пазаруване. Въпреки това със сигурност си струва да се добави още един продукт - особено за тези, които се притесняват за холестерола. Д-р Кевин Хъфман, бариатричен лекар и главен изпълнителен директор на Ambari Nutrition, вярва, че маслото от авокадо може да има..

публикувано на 19.12.24 в 14:38

Учени доказаха здравословните ползи от кафето

Учени от Центъра за неврология и клетъчна биология в Португалия нарекоха кафето извор на младостта. Учените са изследвали ефекта на кофеина и други активни вещества в кафето върху биологичните процеси, свързани със стареенето. Основните компоненти на кафето, като кофеин и хлорогенова киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Това..

публикувано на 17.12.24 в 16:44

"Поляризация" е дума на годината според речника "Мериъм-Уебстър"

Поляризация (polarization) е думата на 2024 година според речника "Мериъм - Уебстър", съобщава  Асошиейтед прес . "Поляризация означава разделение, но специфично – когато се стремим към крайностите, а не към центъра", казва Питър Соколовски, главен редактор на „Мериъм-Уебстър", в интервю за агенцията. В "Мериъм - Уебстър" има няколко определения..

публикувано на 09.12.24 в 16:33

Повече плодове и зеленчуци за по-добро психично здраве

Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да намали симптомите на депресия при хора над 45 години. Това показва проучване, направено от учени от Центъра за здравословно остаряване на мозъка към Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.  Изследването, проведено върху над 3000 двойки близнаци от Австралия, Дания, Швеция и САЩ, е публикувано в..

публикувано на 09.12.24 в 11:11

платена публикация
Виенско кафе

Виена е една от световните културни столици, известна не само със своите забележителности и красиви коледни базари, но и с кафе традицията си. Там се ражда и едно от най-популярните видове кафе – виенското, което съчетава аромат, вкус, изкуство и история в една чашка. В тази статия ще ви разкажем за произхода на виенското кафе и как може да го..

публикувано на 06.12.24 в 17:39

Най-скъпите и луксозни риби

Когато става въпрос за луксозна трапеза, няколко риби имат върховенство и се предлагат на главозамайващи цени, които отразяват тяхната рядкост, културно значение и изключителен вкус, пише БГНЕС. Червената риба тон Червената риба тон е ценена в Япония заради традиционните сашими и суши. През 2019 г. една червена риба тон беше продадена за невероятните..

публикувано на 06.12.24 в 10:06
Турско кафе

Отбелязваме Световния ден на турското кафе

Турското кафе със своя уникален аромат и процес на приготвяне, е един от най-автентичните вкусове, които можете да опитате. Кафето по тези земи не е просто кофеинова напитка, а символ на гостоприемство и приятелство. Дълбоко вкоренено в турската култура, пиенето на тази ароматна напитка заедно е ценен момент, който сближава хората и задълбочава..

публикувано на 05.12.24 в 10:45