Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водата на София е в чешмите, не – в пластмасовите бутилки

Около работеща чешма винаги има живот
Снимка: Ани Петрова

Над 1660 са чешмите и заведенията в България, където можем безплатно да намерим питейна вода. Това показва специалната карта, която са създали от организацията Zero Waste Sofia.

"Чешмичките в София са над 200, появяват се и нови, но за съжаление забелязвам, че старите не се поддържат. Има чешми, които целогодишно остават зазимени", отбеляза при гостуването си в Радио София Симона Стилиянова (►).

Според статистиката в парковете и градините на София има 57 функциониращи чешми.

На платформата с "Чешмите в България" може да се отбележат координатите на конкретна чешмичка, както и дали тя (не) работи. Сигнали за проблемни съоръжения достигат директно до Столичната община.

По темата се включи и Бойко Благоев (), който със собствени средства възстанови една от чешмите в горната част на Борисовата градина (до район "Изгрев") в памет на неговата майка Лидия. Възнамерява да възстанови още една.

За първата с приятели е събрал средства, но това не се прави само с пари.

Отнело му е две години.

"Притеснявах се дали тя ще се пази. Ползват я. Полезна е. Хубаво е, че много хора след това ми писаха как могат да помогнат за възстановяване на друга чешма в София. Има желание да живеем в по-хубав град", посочи Благоев.

По думите му в различните случаи трудността да заработи чешма зависи от технически спънки, от това – кой плаща водата, или не се знае кой отговаря за съответното съоръжение.

"Грехота е в град с такива водни ресурси да се раздават пластмасови бутилки", допълни Благоев.

Чуйте целия разговор на Божидар Янев.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Бобчева: Отчуждаването на частните имоти в парковете е наш приоритет

Изработен е инвестиционен проект и са издадени всички разрешителни за подмяна на осветлението в парк "Заимов", каза пред Радио София зам.-кметът по екология на Столичната община Надежда Бобчева. „Истината е, че осветлението в парк „Заимов“ не е в добро състояние. Ние, на практика, сме готови. Подготвена е цялата документация за обществената..

публикувано на 13.06.24 в 10:31

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в парк "Заимов", средства все още - не

Има издадено разрешение за подмяна на осветлението в столичния парк "Заимов", каза пред Радио София кметът на район "Оборище" Георги Кузмов. Той припомни, че районната администрация не отговаря за парковете, това е задължение на Дирекция "Зелени системи" на Столичната община. "Това, което липсва, е половината от бюджета това нещо да се..

публикувано на 13.06.24 в 09:38

Състоянието на парковете в район "Оборище"

Вандализъм в парковете в район „Оборище“, повредени съоръжения на детските площадки и липса на кът за игра на децата в една от емблемите на района - паркът на Военната академия. Това забеляза репортерът Ана Попова в разходката си до централния столичен район. Подобно е положението и в друг от големите паркове в „Оборище“ – парк „Заимов“,..

публикувано на 13.06.24 в 08:39

Горещо в четвъртък, с температура в София около 29°

Днес преди обяд облачността ще е разкъсана, на много места до предимно слънчево. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На повече места ще са явленията в Северна..

публикувано на 13.06.24 в 07:35

"Форум", 12.06.24: Какво е нивото на образованието в България?

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Изборите Качеството на образованието в България Геополитиката  Коментаторите: Данита..

публикувано на 12.06.24 в 18:35

Bulgaria Wants You 2024 ще се проведе за четвърта поредна година

За четвърта поредна година най-големият форум в България ще се проведе в София. Събитието Bulgaria Wants You "Кариера и живот – защо в България?" ще събере на едно място бизнеса и успешните хора. По време на форума ще бъде представен опита на най-влиятелните компании в страната, които ще предоставят и реални работни позиции. Форумът предоставя..

публикувано на 12.06.24 в 17:13

Най-високото виенско колело, поставяно някога в София, гостува на седмото издание на "Парк фест"

От 13 до 16 юни, столичният парк „Студентски“ е домакин на седмото издание на „Парк фест“. На сцената ще видим едни от най-обичаните български изпълнители като Стенли и Михаела Маринова, а фестивалът ще бъде открит от музикалната легенда на българската сцена – Васил Найденов. За първи път в София гостува и най-високото виенско колело, което..

публикувано на 12.06.24 в 16:08