Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради презастрояване

Жители на кв. "Младост" на протест

Снимка: Георги Нейков, БНР

Жители на ж.к. "Младост 3" се готвят за протест, тъй като в близост до фасадите на техния жилищен блок се готви проект за строителство на многоетажна жилищна сграда. Те имат опасения, че почвата не е достатъчно стабилна, а повече за казуса в ефира на Радио София разказа бившият домоуправител на бл. 344 Стефка Тодорова. По думите й, от 2007 г. е определено място за строеж - УПИ 516, на което е предвидено да се изгради сграда за офиси и търговско обслужване.

"Още тогава всички входове на бл. 344 се обединихме и сме подали възражения до всички възможни инстанции. Както до община "Младост", до Столична община, до Министерството на регионалното развитие, а също и до Административния съд, оспорвайки такъв строеж да има и да се отваря улица към основния булевард", сподели Тодорова.

Тя допълни, че към 2008 г. се е провело обществено обсъждане за целия кв. "Младост" по отношение на план за застрояване, подробен устройствен план и план за регулация и застрояване на жилищните квартали "Младост" 1, 1а, 2, 3 и 4, а обсъждането е било записано като аудио материал. По думите й, тогава са получили уверение от главния архитект г-н Петър Диков, че няма да има изменение в частта на УПИ 516.

Тодорова отбеляза, че една година по-късно е установено, че когато е бил готов подробния устройствен план и плана за регулация и застрояване исканията не са удовлетворени и е отредено това място да се застрои със сграда за търговия и офиси. След жалба към Върховния административен съд оттам са изискани доказателства, че още тогава при обсъждането е имало реакция от страна на живущите.

"Нещата бяха записани като аудио материал и въпреки, че ние настоявахме те да се използват като доказателство в подкрепа, че ние сме реагирали, те не бяха уважени от Върховния административен съд", заяви Тодорова.  

По думите и, опасенията на гражданите са, че височината на сградата ще е голяма и ще разруши инфраструктурата, което е в ущърб и на живущите от другата страна на улицата. Тя заяви, че до момента няма отговор нито от Столична община, нито от Върховния административен съд и живущите обсъждат провеждането на протест.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00

Софийски разкази - Изгубените софийски символи

Разговорът е със Здравко Петров от “Исторически маршрути”. Старата централна гара е един от тези изгубени символи - тя служи от 1888, когато железницата стига до София. Кои са архитектите и инженерите ѝ, както и за други символи на града - в звуковия файл:

публикувано на 28.09.24 в 15:00
Юлиян Стоянов и Илко Градев

Пресечните точки като трето течение

Юлиян Стоянов и Илко Градев са членове на септет The Crossing Points Collective. Третото течение в джаза  (The Third Stream) съществува от над половин век и е много хубаво, че в България млади музиканти продължават търсенията на първопроходците ни в него, в лицето на Милчо Левиев, Симеон Щерев и останалите членове на квартет "Фокус". Акордеонистът и..

публикувано на 28.09.24 в 13:39

Когато хората са се събирали да свирят

Наградата за принос към музикалното изкуство акад. Марин Големинов - от Кюстендил се включва Лили Големинова: "Наградата се връчва на рождения му ден, а той е роден в годината на Независимостта. Тогава хората са се събирали да си свирят в камерни състави. Младите от второто поколение български композитори отиват да се учат в чужбина - той..

публикувано на 28.09.24 в 13:20
Кирил Карамфилов

Повдигаме завесата към убиец номер едно

С проф. Кирил Карамфилов говорим за Световния ден на сърцето - 29 септември: "Традиционно това е ден, в който се опитваме да привлечем вниманието към здравословния начин на живот, да познаваме и нормата, и патологията. Повдигаме завесата към убиец номер едно. Ентусиазмът е заразителен от младите към родителите им. Кулминацията на събитието е разходката..

публикувано на 28.09.24 в 13:03