Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Район "Слатина" за пръв път с кампании и видеопослания към деца и родители

Георги Илиев, Катя Василева и Елица Виденова

Въпреки отпускарския сезон, ремонтите в район "Слатина" не спират. Нови ще започнат след изборите, когато зала "Фестивална" освободена от ангажименти.

Междувременно районният кмет Георги Илиев реши, че е особено важно да обърне внимание на хора на ръба.

По думите на кмета това са хора, които не са екстремни спортисти, но животът ежедневно ги поставя в екстремни условия. Възрастни, които са отдали труда и годините за обществото, но сега са финансовият, здравословният и социалният им статус действително са на ръба - на ръба на прага за топъл обяд, на ръба на прага за социален патронаж, на ръба на прага за социални услуги. Самотни, болни, бедни.

За тези хора на ръба се опитваме да се грижим както можем. А тези усилия трябва да са постоянни. Хората трябва да научат и да се възползват от държавните и общинските програми за подпомагане, посочи Илиев.

Той припомни, че 3 дни след войната в Украйна е открит пункт за бежанците оттам, след това по Великден даренията и подпомагането на нуждаещи са продължили.

"Хората на ръба не са само възрастни. Има овдовели, хора с малки деца без никаква помощ, пациенти с ТЕЛК", допълни районният кмет.

Снимка: Район "Слатина"

В началото на учебната година пък, от 19 септември в "Слатина" ще започне кампанията "Важен си. Някой те обича". Тя е със съпричастието на актьора Александър Сано, журналиста Константин Вълков и режисьора Виктор Чучков, в качеството си и на бащи.

Кампанията е част от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към район "Слатина" и ще продължи през цялата учебна година.

"Такива комисии има във всяка община, но повечето хора възприемат тяхната дейност като част от правосъдната система. А според мен тяхната функция е в областта на превенцията", допълни Георги Илиев.

Освен тази, ще има още една кампания, насочена към децата, под мотото "Помисли, преди да натиснеш Send" – за общуването и предотвратяването на агресията в социалните медии. Към инициативата се привлечени актьорът Филип Буков, ултрамаратонецът Краси Георгиев и други.

"Подобно нещо се прави за пръв път, допълни Елица Виденова – пиар на районната администрация "Слатина". – Обмислихме кампаниите и клиповете добре. Целевите групи са учениците от горните класове и родителите. У децата с противообществени прояви искаме да събудим детското, доброто, толерантното, човешкото."

Освен прожекции на клиповете в кината и публикации в дигиталните платформи, предстоят спортни фестивали, срещи и дискусии, обучителни модули.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13