Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София сътрудничи с Южна Корея в областта на "умните" градове

Генчо Керезов
Снимка: Ани Петрова


София ще си сътрудничи с южнокорейския град Седжонг в областта на "умните" градове. За целта е подписана рамка за сътрудничество между двата града и се очаква кметът на Седжонг да гостува в София за подписването на официалния меморандум за сътрудничество след ратифицирането му от Столичния общински съвет и Общинския съвет на Седжонг. Зам.-кметът по дигитализация към Столична община Генчо Керезов разказа подробности пред Радио София.

По думите му посещението е изключително важно, а през последните години София се е превърнала в желан партньор на редица международни мрежи. Той каза още, че това партньорство се извършва в рамките на Програмата за международно градско и регионално сътрудничество на ЕС. Програмата цели да насърчи съвместната работа между европейските градове и столици и външни за съюза такива. Седжонг ще бъде следващата столица на Южна Корея, тъй като самият град е създаден като административен център.

"Това, което правим в нашата столица с тикет системата и умното управление на трафика се доближава до това, което колегите в Седжонг правят. Системите, които са за събиране на отпадъци, също са впечатляващи. Ние имаме умни системи в сметосъбирането, само че в Седжонг, например, цялата система, изграждайки града от самото начало като умен, позволява инфраструктура, която чрез вакуумни тръби от абсолютно всяка кофа за смет да бъдат събирани съответните отпадъци", поясни Керезов.

Той добави, че обществото е дисциплинирано и това, което при нас е такса смет, при тях се заплаща в себестойността на торбичките за смет.

"Хората купуват тези торбички и тях използват за изхвърляне на своите отпадъци. И това позволява на тази система, на тази градска мрежа да работи добре. Истината е, че ние за три дни там не видяхме нито един отпадък на улицата", коментира той. По думите му сферите за сътрудничество са пет - "Изследвания и иновации в сферата на транспорта, мобилността и градското развитие", "Иновативно икономическо развитие", "Нулеви нетни емисии", "Оказване на подкрепа на стартиращите малки и средни предприятия", както и "Сътрудничество в академичната сфера".

Керезов изяви надежда, че сътрудничеството ще продължи поне в следващите 10 години. Той каза, че до края на 2022 г. ЕС ще окаже подкрепа за изграждане на това сътрудничество и идеята е то да продължи и след рамките на програмата.


Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42

Експерти консултират столичани по въпроси за недвижимите имоти

Националното сдружение "Недвижими имоти" организира събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщават от Сдружението. Събитието предоставя възможност на гражданите за индивидуални консултации от професионалисти с дългогодишен опит в..

публикувано на 30.09.24 в 09:11
Изглед към Стария град в Ерусалим, 14 април 2024 г.

МВнР предупреждава: Пътувайте до Израел само при неотложност

Пътуванията и пребиваването на български граждани в Израел да бъдат единствено при случаи на неотложност, съветват от Министерството на външните работи. Всички граждани, пристигащи в и напускащи Израел чрез летище “Бен Гурион”, следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, уведомява МВнР на..

публикувано на 30.09.24 в 07:35

Опасното време продължава и през новата седмица

Опасното време продължава и през новата седмица. В сила е предупреждение от първа и втора степен (жълт и оранжев код) за силен вятър, съобщават от НИМХ. С предупредени със жълт код за опасност са областите: Сливен, Ямбол, Велико Търново, Стара Загора, Русе, Бургас.  Със оранжев код за опасно време са предупредени: Силистра, Разград, Добрич, Варна,..

публикувано на 30.09.24 в 07:15
С кмета Галя Захариева

С любов не само на 4 лапи

Радиокафе гостува на Община Нова Загора в едно съвместно предаване на Радио София и Радио Стара Загора. В първия час на Радиокафе ни гостува кметът на Община Нова Загора г-жа Галя Захариева . Изнесеното ни студио е на Празника на децата и кучетата - любов на 4 лапи: "Никога не е късно да преоткриеш себе си. Стигнах до ниво национален отбор по..

публикувано на 29.09.24 в 12:24

Софийски разкази - Градски митове и легенди

Разходка из центъра на София развенчава някои градски митове и легенди, като този за уж изровената от бомба вдлъбнатина пред сегашната градинка "Кристал" Каква е истината за т.н. "дупка" и откога е тя, както и за други известни места, като ул. "Търговска", която също не е изцяло жертва на бомби - в звуковия файл:

публикувано на 29.09.24 в 10:35

Историята оживява - архимандрит професор Евтимий Сапунджиев

Кой е архимандрит професор Евтимий Сапунджиев? Защо личността и делата му са с толкова съществен принос в развитието на богословието в България? Той  е духовник, учен, апологет, учител, общественик и пламенен защитник на християнството.  През тази година отбелязваме 140 лета от неговото рождение. Архимандрит Евтимий е роден в Копривщица на 25 юли..

публикувано на 28.09.24 в 16:00