Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елица Стоилова:

Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности

До дигиталната комуникация прибягват различни институции и бизнеси - от университет до погребална агенция

Снимка: Umni.bg

Имаше време, когато чатботът беше иновация, предизвикваща любопитство и колебания за бъдещето му. Днес дигиталните роботи се ползват доста по- смело и широко, благодарение на безспорните му предимства.

Сред тях са спестяването на време и човешки труд, бизнес инструмент за дигитализация на комуникацията, денонощно обслужване на евентуалните клиенти, автоматизация на процеси, достъпността (цената пада) и т.н. Не на последно място - технологията много бързо се развива, лесно се съчета с разговорен и изкуствен интелект, обясни пред Радио София Елица Стоилова – съосновател на първата чатбот агенция в България (от 2017 г.), сега вече платформа.

Пандемията от коронавирус дава допълнителен тласък на технологията, повишава интереса към нея.

Сред клиентите само от последния месец са няколко хотела, университет, дори погребална агенция, арт галерия, апартаменти под наем, онлайн магазин и други.

Очевидно чатботът става привлекателен за различни видове бизнеси – като сфери и като мащабност, обобщи Стоилова.

Освен всичко друго, използването на този вид технология се отразява благоприятно и върху съответния персонал – намалява се или се премахва рутината и стресът.

"Популярни личности имат чатботове, но има и чатботове, които са популярни личности", допълни с усмивка Елица Стоилова.

С нея разговаря Лили Големинова.


Елица Стоилова

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.06.24: Полярни емоции след изборите. Какви са перспективите за ново правителство?

Коментатори във "Форум" във вторник бяха Емил Соколов - историк и политически анализатор, и адвокатът по медицинско право Мария Петрова. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: -   Ситуацията в страната след изборите -   Перспективите за ново правителство -   Какво е настоящето и бъдещето на ПП-ДБ Коментарите..

публикувано на 18.06.24 в 19:06

Главният астронавт в Axiom Space - Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

На 25 юни 2024 г., в София Тех Парк, ще се проведе еднодневния фестивал „Ало, Космос - Говори България 4.0“. Предвидени са - разговор с НАСА, в който ученици ще получат възможността да зададат своите въпроси, демонстрации, лекции и интерактивни преживявания и работилници. На живо, в София Тех Парк ще пристигне и бившият американски..

публикувано на 18.06.24 в 18:11

Как да се справим с горещините?

В предстоящите горещи дни на летния сезон трябва да пием повече течности, да носим дрехи от естествени материали и да каляваме организма си, съветва д-р Гергана Николова. В организма съществува терморегулация, чрез която се поддържа оптимална температура, за да работят добре всички органи. Когато навън е прекалено топло ние се..

публикувано на 18.06.24 в 17:22

Какво е важно да знаем при сключването на застрахователни полици?

Сериозните щети след градушките в много райони в страната повдигат въпроса - как да застраховаме имуществото си и земята си при природни явления, и какво е важно да знаем за процедурите на застрахователите за обезщетение при природни стихии. Събеседник по темата в предаването „Ритъмът на столицата“ е Пламен Шинов – зам.-председател на..

публикувано на 18.06.24 в 16:38

Месец май е бил най-горещият в глобален план

Месец май е бил най-горещият в глобален план откакто се води статистика. Средната световна температура за последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.) е най-високата в инструменталната метеорологична история, с 0,75°C над средната за периода 1991 – 2020 г. и 1,63°C над средната за прединдустриалния период 1850 – 1900 г. Световната метеорологична..

публикувано на 18.06.24 в 16:15

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията от..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07