Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата да не се пречупиш нарисувана върху платно

Снимка: Радио София

След 8 години Аменун Женева представи самостоятелната си изложба "Душа за продан" /Soul for sale/. Тя ще бъде открита на 13 октомври 2022 г. в Галерия "Лампион". Концепцията на известната по цял свят художничка гласи следното:

"В едни утъпкани времена на креативност за оцеляване Красотата взима своя превес в изкривеността. Архаичността в ценностите се е превърнала в неразбрана и евтина валута за търговия с чувствата. Свободата се е превърнала в свободия, а душата – в удушия!

Последните години изкормиха от човека сакралното, премодулираха го и го върнаха като жълтица, с която можеш да купуваш. Сарказмът и крайните реакции, егоизмът и апатията станаха нещо нормално в ежедневието. Въпреки това онзи туптящ орган в гърдите ни, когато спим или сме сами на тротоара, когато погледнем към небето или в нечии очи, ни коригира и напомня, че още сме Аз".


Аменун Женева сподели, че картините, които може да се видят на изложбата са с различни нюанси на злато, патерни, сегменти, фолия и т.н. Защо "Душа за продан"?

"Аз си продавам душата от доста време на кого ли не, по цял свят. Срещу пари. В този живот хората боравят с различни средства, аз боравя с емоция, чувства, душата си и съответно те ми дават каквото могат", поясни художничката.

Тя допълни, че знанията я правят свободна и когато има едно знание, то й помага да направи върху платното точно това, което усеща. Моделите са нейни много близки хора, но техните лица премодулират собствените й емоции, сподели Женева. Ударите в живота, както мащабните, така и личните са я провокирали да направи експозицията, каза тя и подчерта, че е много важно да се огъваш и изкривяваш, но не да се пречупиш.

"Много важен момент в живота е, човек да успява да отделя време за себе си, да разбере къде е сърцето му, къде е душата му във всеки един момент от неговия живот. Защото така или иначе се случват и в глобален аспект, и в личен много предизвикателства, и ако не знаеш къде е сърцето ти във всеки един момент, понякога става невъзможно да ги преодолееш", каза Женева.


Лъжата, по думите й, е красива принцеса, която обича да се настанява в мозъците и сърцата на хората, която ги кара сами да повярват в нея - това е нещото, което артистката не може да понася. Егон Шиле пък е нейният вдъхновител, а любимата й книга - "За мишките и хората" на Стайнбек.

"Егон Шиле е най-любимият ми художник от много време. Използвам неговата палитра чисто като цветове, като аз съм сложила и златото", коментира Женева и допълни:

"Колкото и да не обичам да обяснявам картините си, тук точно това търся - онзи фин момент на вече адаптираното ми към простичкото, просташкото дори, защото това приспособяване го наблюдавам последните три години върху себе си. И в един момент си казвам, че това не съм аз, защото аз съм с немско възпитание и съм изключително добър човек и възпитана, и виждам как в тези злободневни ситуации съм станала конкретна, ясна и агресивна. Не се харесвам, но това работи. Така ме разбират. Човек не трябва да забравя онова изконно чисто сърце, с което е роден, не трябва да забравя да се вглежда в облаците и да намира форми в тях, не трябва да забравя колко е хубаво да се оставиш на една песен да те разплаче. Това да прегърнеш, да целунеш, да помогнеш, това са нещата, които ни правят хора".


Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на Space Camp Turkiye споделят опит и визия за развитие на STEM образованието

Тази вечер ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye, Център за творческо обучение и Научно-образователения детски център „Музейко“, която е насочена към директори на училища и учители. Идеята е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM..

публикувано на 03.10.24 в 16:44

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до края на октомври

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 31 октомври включително, съобщава националният авиационен превозвач. Мярката е заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA). Целта е осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед нестихващата ситуация в..

публикувано на 03.10.24 в 16:03

Jin Monic изпращат лятото с два нови сингъла “Euphoria” и “We Failed Them”

Софийската инди-рок банда Jin Monic представи пред Радио София новите си две песни „Euphoria“ и “We Failed Them”. Фронтменът на групата Николай Иванов сподели, че след натрупания опит се чувстват по-свободни да вкарват в музиката си по-неконвенционални звучения. „Отново на преден фон са Ивайло и Боян като автори на музиката. Останалите се включваме с..

публикувано на 03.10.24 в 15:56
Майор д-р Марияна Иванова от катедра

ВМА привлича студенти по медицина с възможност за кариерно развитие

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) участваха в 4-тата Международна конференция на военномедицинските училища-2024 (ICMMS 2024), която се проведе в Бетезда, Мериленд, САЩ. Фокусът е върху значението на международните партньорства за напредъка в областта на военната медицина. На форума са обсъждани и предизвикателствата в областта, както и..

публикувано на 03.10.24 в 15:45
Веселин Ангелов

Позитивна динамика и устойчив ръст в развитието на застрахователния пазар у нас

Позитивна динамика и устойчив ръст - така може да се характеризира развитието на застрахователния пазар у нас. През последните 10 години премийният приход се е увеличил над 2,5 пъти, като през 2023 г. достига 4,38 млрд. лв. при ръст на годишна база от 21 на сто . За последните 10 години (2013 - 2023 г) застрахователният пазар у нас е нараснал 2.5..

публикувано на 03.10.24 в 14:56
Рут Колева - организатор и идеолог на събитието

България отново е домакин на музикалната конференция "So Alive"

Водещите на предаването „Добър вечер, София“ Роман и Яна ни правят съпричастни към едно значимо събитие за всеки - пряко или косвено свързан с музиката, на което България е домакин - музикалната конференция "So Alive" . На нея се събират музикални мениджъри, продуценти, текстописци не само от България, но и от света, хора дейни, грижещи се за това..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Посолството на Китай в България организира конкурс за песен, базирана на китайски поеми

През есента на 2024 г. отбелязваме 75 години от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България. В подготовката за празненствата по случай годишнината, Посолството на Китайската народна република в България организира конкурс за нова песен, по китайски поеми от Династия Тан и Династия Сун, за български граждани и сънародници,..

публикувано на 03.10.24 в 14:11