Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диагностицирането на депресията е ключов фактор за нейното лекуване

Снимка: Радио София

Днес, 10 октомври 2022 г. е Световният ден на психичното здраве, а едно от подценяваните състояния на човешката психика е депресията. Тя не е безобидна, а в определени ситуации може да доведе както до самоубийство, така и до убийство, каквито случаи в България не са малко. Отвъд това има и много хора, които страдат мълчаливо и не вярват, че това е проблем, за който могат да получат компетентна помощ. Редица организации, начело със СЗО са подели кампанията "Победи депресията", а повече по темата в ефира на Радио София разказа доц. Михаил Околийски, психиатър и част от СЗО - България.

По думите му, всеки пети българин в някакъв момент от своя живот преминава през някакво психично страдание, като депресия, тревожно разстройство или биполярно афективно разстройство, също така и развива зависимост от различни вещества.

"Характеристиките на депресията са такива, че тя много често остава незабелязана дори от най-близките. Човек се променя, започва да се затваря в себе си, да губи интерес към нещата, които преди това са го занимавали и са му били приятни, губи апетит, губи съня си и това са най-честите симптоми на приближаващо депресивно разстройство. Те се усложниха още повече по време на пандемията, когато много от хората бяха притиснати в ъгъла от икономически и социални причини", коментира доц. Околийски.

Освен това, около 40% от преболедувалите ковид имат оплаквания от т. нар. "мозъчна мъгла" (brain fog), която също е форма на меланхолия. Тя се изразява в трудна концентрация, трудно намиране на теми, думи или спомени, като всички тези причини са повод не само за притеснения, но и за адекватен отговор от страна на държавата и службите за психично здраве.

Доц. Околийски посочи, че тъй като Здравната каса не покрива никакъв вид психотерапевтична помощ освен две визити първия месец за психиатър и след това по една визита месечно, много хора не могат да си позволят такава помощ. Повечето от западните държави следват добрите практики, които СЗО препоръчва - да има превенция на психичното здраве и хората да са подготвени за определени по-тежки фази в живота си.

Той поясни, че липсата на сън, липсата на апетит, страненето от други хора са едни от признаците на депресия, но са нужни поне пет симптома, които да се манифестират три месеца за да може състоянието на човека да бъде окачествено като такова. Най-честият вид "самолечение" в България при мъжете е злоупотребата с алкохол, а при жените с медикаменти, като по този начин проблемът се задълбочава и става все по-трудно решим.

"Колегите ни от Националния център за обществено здраве и анализи направиха един голям проект под егидата на норвежкия финансов механизъм и обучиха около 4 хиляди общопрактикуващи лекари за това, да разпознават първите признаци на подобен проблем, като депресията, защото се смята, че общопрактикуващите лекари са най-близко до хората, до пациентите си и биха могли да насочат човека, когато видят проблема", отбеляза доц. Околийски.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Comic Con Bulgaria

Два дни фестивал в София с поп култура, филмови звезди, аниме, гейминг, косплей

След като миналогодишното издание на Aniventure Comic Con беше открито от Мария Бакалова , този юли българската актриса с пробив в Холивуд отново ще се срещне с феновете си. Фестивалът Aniventure Comic Con 2024 ще се проведе тази уикенд - на 6 и 7 юли , във всички големи зали на Интер Експо Център и отново ще привлече почитателите на..

публикувано на 02.07.24 в 11:23

17-годишните младежи ще могат да шофират, но само с придружител?

17-годишните младежи с шофьорски книжки ще могат да шофират, но само с придружител, предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата. Целта е да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст. Според председателя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов, през..

публикувано на 02.07.24 в 10:49

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10