Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира "Вечер на фотографията"

Снимка: Радио София

Днес, 11 октомври 2022 г. От 18:30 ч. артистите от Photoworld организират "Вечер на фотографията", която ще се състои в СТЦ "Интерпред". Подробности за нея разказаха в интервюто на Христина Иванова организаторът на събитието Емануил Трейман и фотографът Ивайло Петров. Photoworld е инициатива, която стартира 2017 г. и е продължение на много дейности в сферата на фотографията. Идеята за създаването й е била да се съберат хора от тази общност, които се познават и работят заедно.

Времето на пандемия е оставило своя отпечатък, но днешната "Вечер на фотографията", по думите на Петров, е завръщане в по-активен формат на живи събития.

"Тази вечер ще срещнем публиката с четирима автори, които работят в тотално различни стилове и дори чисто визуално имат абсолютно разнопосочен подход в това, което правят във фотографията. Форматът ще е разговор между нас, които ще излезем пред публиката и хората в залата. Има една символика в това, защото светът на фотографията или Photoworld е толкова шарен, че тази вечер ще засегне една много малка гама от нещата, които се случват в него", поясни той.

Всеки един от авторите ще направи работни групи, които в рамките на една година ще работят по съответните теми. Идеята е, хората спрямо интереса си да могат да се включат, да го развият по-дългосрочно и в рамките на следващата година да бъдат организирани 4 големи изложби.

Занимаващ се дълги години със снимане на портрети, Ивайло Трейман заяви, че е решил да сподели своя опит и познания в тази сфера с други хора. Той каза още:

"На мен самият ще ми е интересно това нещо, тъй като портретната фотография сама по себе си е нещо абсолютно огромно и разнопосочно вътре в този жанр "портрет". Подходът към портрета може да е толкова вариращ между човек и човек, така че за това приех да се включа".

В събитието има и една изложба наречена "Огледала", която продължава в Галерия nOva art space. Тя е дело на участниците от този проект и показва тяхната гледна точка по различни актуални проблеми. Експозицията ще продължи до 19 октомври.

"Споделяйки личен опит, държейки нещата на ниво дискусия и равнопоставеност, цялото нещо няма да е точно лекционно. Хората ще имат пряко участие в целия процес, ще имаме възможност да си дискутираме персоналното отношение на ниво равен с равен. Това, което ми се иска е не просто да започнат да правят нещата по начина, по който аз ги правя и аз ги разбирам, а да им споделя просто един потенциален подход и отношение към този вид работа, на който те стъпвайки да могат те самите вземайки си от него да достигнат те кои са, те какво искат да направят и те какво искат да заснемат", сподели Трейман и добави:

"Истината винаги е продукт на индивидуално усилие, защото във век като нашия, където всичко е лесно и достъпно, изкуството изисква изградено индивидуално отношение към него, коато обаче не е информация, която е широко достъпна".

Събитието е с вход свободен и всеки желаещ може да го посети.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46