Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По програма, акредитирана от МОН

Повишават дигиталните умения на 200 мотивирани учители

Снимка: frgi.bg

България се нарежда на 26-о място от 27-те държави членки на ЕС в индекса на Европейската комисия на навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) за 2022 г. Темпът на растеж (9% годишно) не е достатъчен, за да може страната да догони останалите страни в ЕС.

Що се отнася до цифровите умения, въпреки положените усилия, България остава значително под средната стойност за ЕС от 45,7 с резултат от 32,6. Като се имат предвид амбициозните цели на ЕС за 80% от възрастните да имат поне основни цифрови умения до 2030 г., страната трябва да положи повече усилия, за да бъдат обхванати онези над две трети от нейното население без такива умения.

Това се казва в актуален доклад на Европейската комисия.


По данни на УНИЦЕФ към юли 2022 г. 44,5 % от българските младежи на възраст между 15 и 24 г. нямат необходимите дигитални познания за професионално развитие.

Тези и други проучвания са подтикнали няколко партньорски организации да създадат и да проведат национална образователна програма за повишаване на дигитални умения на български учители под названието "Код: Бъдеще".

Идеята е след учебната 2022/2023 г., над 200 български преподаватели да имат познанията, които ще предадат на повече от 5000 деца и младежи в страната. 

"Това ни беше мечта, която за 7 месеца започнахме да реализираме. Вече тече срок за записване на учители от цялата страна – до 30 октомври", каза пред Радио София Елеонор Топалова от "Nexo".

Образованието е ключът към бъдещето – с това разбиране се е включила и Поли Янкова - основател и ментор в Mindhub. Тази компания има филиали и работи в 9 държави, където се преподава програмиране и роботика на деца. По думите на Янкова, изготвената програма е практическа насочена, с конкретни казуси, за комплексно обучение. Получила е акредитация и от МОН.

Целта е да има ефективност, без да се утежнява работният ден на учителите.

Кандидатстването е изключително лесно, в дигитална среда, допълни Илияна Николова - изпълнителен директор на фондация "Работилница за граждански инициативи", и обясни как се прави.

Програмата се провежда в периода ноември – декември 2022 г. в продължение на общо 13 дни – три дни (24 академични часа) присъствено обучение и 14 академични часа онлайн подготовка.

Обучението е безплатно. Подробности и указания за кандидатстването може да прочетете тук.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.


Илияна Николова, Елеонор Топалова и Поли Янкова

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00